Μείωση παραγωγής & αύξηση τιμής στο ελαιόλαδο προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ερχόμενη καλλιεργητική σεζόν

Την ερχόμενη καλλιεργητική σεζόν η παραγωγή ελαιόλαδου στις χώρες μέλη της θα είναι μειωμένη κατά 40% και για αυτό υπάρχει ενδεχόμενο περαιτ...


Την ερχόμενη καλλιεργητική σεζόν η παραγωγή ελαιόλαδου στις χώρες μέλη της θα είναι μειωμένη κατά 40% και για αυτό υπάρχει ενδεχόμενο περαιτέρω αύξηση της τιμής του προϊόντος που θα επηρεάσει αρνητικά τη συνολική κατανάλωση σύμφωνα νε εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 «Τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνουν μείωση της παραγωγής ελαιολάδου κατά 40% από τις χώρες-μέλη το καλλιεργητικό έτος 2022/23 σε σύγκριση με το προηγούμενο. Η παραγωγή στην ΕΕ εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 1.391.000 τόνους, σε σύγκριση με 2.272.000 τόνους το 2021/2022 και σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο των 2.100.000 τόνων της προηγούμενης πενταετίας. Σύμφωνα με την τριμηνιαία βραχυπρόθεσμη έκθεση για τις γεωργικές προοπτικές της ΕΕ , η χαμηλή συγκομιδή και η μείωση των αποθεμάτων ελαιολάδου ενδέχεται να υποστηρίξουν περαιτέρω αυξήσεις της τιμής του ελαιολάδου .

Το Τμήμα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συνέταξε την έκθεση, σημείωσε πώς οι τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία γνώρισαν τη σημαντικότερη αύξηση στην ΕΕ σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Στα μέσα Ιουλίου, το τμήμα υπολόγισε ότι οι τιμές του ελαιολάδου παραγωγού κυμαίνονταν από 600 ευρώ ανά τόνο που αναφέρθηκαν στην Ισπανία έως 720 ευρώ ανά τόνο που καταγράφηκαν στην Ιταλία.

Οι συντάκτες της έκθεσης δήλωσαν ότι οι υψηλότερες τιμές επηρεάζουν τη συνολική κατανάλωση, ειδικά στις κύριες χώρες παραγωγής ελαιολάδου.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η Ισπανική Ένωση Μικρών Αγροτών (UPA) σημείωσε πώς οι πωλήσεις ελαιολάδου παρέμειναν ισχυρές τους πρώτους έξι μήνες του 2023.

Ωστόσο, οι ειδικοί του τμήματος προειδοποίησαν ότι είναι πιθανό η συνολική κατανάλωση ελαιολάδου στο τέλος του καλλιεργητικού έτους να είναι χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, δεδομένων αυτών των εξελίξεων στις τιμές.

Η Επιτροπή προέβλεψε ότι η κατανάλωση θα ξεπεράσει μόλις το 1 εκατομμύριο τόνους στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, από πάνω από 1,2 εκατομμύρια τόνους το προηγούμενο έτος.

Η έκθεση σημείωσε επίσης πώς οι εισαγωγές ελαιολάδου αναμένεται να αυξηθούν στους 200.000 τόνους από τους 151.000 τόνους της προηγούμενης σεζόν. Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές αναμένεται να μειωθούν από 800.000 σε 600.000 τόνους.

Τέτοιες τάσεις θα επηρεάσουν τη διαθεσιμότητα αποθήκευσης ελαιολάδου, η οποία αναμένεται να κλείσει τη σεζόν στους 281.000 τόνους, ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών. Ο μέσος όρος της προηγούμενης πενταετίας ξεπέρασε τους 650.000 τόνους.

Παρουσιάζοντας την έκθεση, οι ειδικοί της ΕΕ σημείωσαν πώς οι καιρικές αβεβαιότητες και οι ασυνήθιστες συνθήκες της αγοράς επηρεάζουν τους ευρωπαίους αγρότες σε κάθε χώρα και επηρεάζουν πολλά γεωργικά προϊόντα.

Το κόστος παραγωγής παραμένει σημαντικά υψηλό για τους ελαιοκαλλιεργητές. Σε πρόσφατη δήλωση ο Cristóbal Gallego, πρόεδρος του συνεταιρισμού παραγωγής ελαιολάδου Jaencoop στην Ισπανία, προειδοποίησε ότι το υψηλό κόστος παραγωγής δεν επιτρέπει στους καλλιεργητές να απολαμβάνουν καλύτερο εισόδημα παρά τις ισχυρές πωλήσεις και τις αυξανόμενες τιμές.

Το σημαντικό κόστος ενέργειας και λιπασμάτων και ο πληθωρισμός είναι από τις πιο σημαντικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, παρόλο που ο πληθωρισμός έχει σταθεροποιηθεί σε ολόκληρη την ήπειρο, παραμένει υψηλός, επηρεάζοντας ομοιόμορφα ολόκληρη την αγροτική αγορά.

Το τμήμα σημείωσε ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι οι τιμές λιανικής των τροφίμων θα μπορούσαν να μειωθούν στα επίπεδα του 2021. Καθώς το κόστος διαβίωσης παραμένει υψηλό, οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών παραμένουν περιορισμένοι και οι δαπάνες για τρόφιμα συνεχίζουν να επηρεάζονται.»
 

πηγή : oliveoiltimes.com

Σχόλια