Ευρωπαϊκή Επιτροπή : Η αναθεώρηση των κανόνων για την καλή μεταχείριση των ζώων περνάει το πρώτο τεστ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεξετάζει αυτή την περίοδο τη νομοθεσία της ΕΕ για την καλή μεταχείριση των ζώων στο πλαίσιο της εμβληματικής πολιτι...


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεξετάζει αυτή την περίοδο τη νομοθεσία της ΕΕ για την καλή μεταχείριση των ζώων στο πλαίσιο της εμβληματικής πολιτικής της ΕΕ για τα τρόφιμα, «Από το αγρόκτημα στο Πιάτο».

Η εκτίμηση επιπτώσεων της αναθεώρησης των ευρωπαϊκών κανόνων καλής μεταχείρισης των ζώων έλαβε την έγκριση του συμβουλίου ποιοτικού ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με πηγές. Η Κομισιόν επιμένει στην αναθεώρηση ως παρέμβαση «υψηλής προτεραιότητας», παρά τις πρόσφατες αντιδράσεις για τους οικολογικούς, λεγόμενους πράσινους, φακέλους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεξετάζει αυτή την περίοδο τη νομοθεσία της ΕΕ για την καλή μεταχείριση των ζώων στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για τα τρόφιμα που ονομάζεται «Από το αγρόκτημα στο Πιάτο».

Η πρόταση, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, έχει υποβληθεί σε εκτίμηση επιπτώσεων των διαφόρων επιλογών πολιτικής που έχει στη διάθεσή της η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ.

Παρά τις ανησυχίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της πρότασης, πηγές προσκείμενες στον φάκελο δήλωσαν στη EURACTIV ότι η εκτίμηση επιπτώσεων έλαβε θετική γνωμοδότηση από το συμβούλιο ρυθμιστικού ελέγχου (RSB), το ανεξάρτητο όργανο ελέγχου ποιότητας εντός της Επιτροπής που συμβουλεύει το Σώμα των Επιτρόπων.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε στη EURACTIV ότι, σύμφωνα με την εντολή του RSB, οι γνωμοδοτήσεις του για τα σχέδια εκτίμησης επιπτώσεων θα «δημοσιοποιούνται μόλις η Επιτροπή εγκρίνει τη σχετική πολιτική πρωτοβουλία».

Με το πράσινο φως από το συμβούλιο ελέγχου ποιότητας, η υπηρεσία ασφάλειας και υγείας των τροφίμων της ΕΕ (DG SANTE) θα κυκλοφορήσει την πρόταση για να λάβει επίσημη γνώμη από άλλες γενικές διευθύνσεις (DGs) στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών εργασιών της Κομισιόν. Ωστόσο, η ίδια η Κομισιόν διέψευσε τις φήμες ότι η αναθεώρηση δεν βρίσκεται ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων του.

«Η Επιτροπή προωθεί την καλή μεταχείριση των ζώων για πάνω από 40 χρόνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «αποτελεί υψηλή προτεραιότητα» για την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου προσωπικά αλλά και για την Επιτροπή της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν.

Ομοίως, ο επικεφαλής της μονάδας της DG SANTE για την καλή διαβίωση των ζώων, Αντρέα Γκαβινέλι, δήλωσε σε πρόσφατη εκδήλωση ότι η Κομισιόν «εργάζεται για την προετοιμασία της πρότασης στο μέγιστο δυνατό» και παρέμεινε θετικός για το μέλλον της πρότασης, προσθέτοντας ότι «η εικόνα που έχουμε σήμερα για την κατάσταση είναι η καλύτερη που είχαμε τα τελευταία χρόνια».

Αισιόδοξος αλλά ρεαλιστής

Όμως, παρά την επιτυχία αυτού του πρώτου βήματος, υπάρχει μακρύς δρόμος για τη διαπραγμάτευση του κειμένου που θα προτείνει η Επιτροπή – και οι ευρωπαϊκές εκλογές τον Ιούνιο του 2024 θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικές.

Η Τίλι Μετς, ευρωβουλευτής των Πρασίνων και μέλος της αρμόδιας επιτροπής του Κοινοβουλίου για τον φάκελο (ENVI), δήλωσε ότι «βλέπουμε από τους Συντηρητικούς, αλλά και από ορισμένους Φιλελεύθερους, πιέσεις όσον αφορά την Πράσινη Συμφωνία γενικά».

«Εξαρτάται πραγματικά από την Επιτροπή αν θα έχουμε αυτό το κείμενο [σύντομα έτοιμο] επειδή οι εκλογές στις 9 Ιουνίου 2024 είναι πολύ κοντά», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι πρέπει να γίνει «σοβαρή δουλειά» πριν από τις εκλογές, αν και “θα είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί [η διαδικασία]».

Εν τω μεταξύ, ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Πασκάλ Ντουράν επεσήμανε επίσης τον «φόβο» του μετά τις εκλογές, προσθέτοντας ότι ένα ακροδεξιό κοινοβούλιο θα ήταν «πολύ, πολύ κακά νέα για την προστασία των ζώων, για το Green Deal [και] για τα πάντα».

«Θέλω λοιπόν να είμαι αισιόδοξος […], αλλά πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές», κατέληξε.

Όμως για τις ΜΚΟ που παρακολουθούν αυτόν τον φάκελο, η έγκριση του ποιοτικού ελέγχου δίνει λόγους αισιοδοξίας.

Ο Τζόι Μοράν, διευθυντής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του FOUR PAWS, δήλωσε ότι «αυτή η θετική απάντηση από την επιτροπή ρυθμιστικού ελέγχου επιβεβαιώνει ότι οι επερχόμενες προτάσεις για την καλή μεταχείριση των ζώων, εκτός από το ότι είναι πολυαναμενόμενες από τους πολίτες, έχουν και οικονομικό νόημα».

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτό το πράσινο φως έρχεται μετά από ενδελεχή αξιολόγηση από ένα από τα αυστηρότερα ανεξάρτητα όργανα εντός της Επιτροπής, πρόκειται για καλά νέα», πρόσθεσε.

Οι φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ωστόσο, εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωπες με τις ανησυχίες και τις επικρίσεις των αγροτικών οργανώσεων- όπως η ένωση αγροτών της ΕΕ COPA-COGECA, η οποία ανέθεσε πρόσφατα τη δική της εκτίμηση επιπτώσεων σχετικά με μια πιθανή απαγόρευση των κλουβιών για τα ζώα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η παραγωγή χοίρων και πουλερικών θα μειωθεί και ότι θα πρέπει να γίνουν «σημαντικές επενδύσεις».

«Η μελέτη αυτή δείχνει απλώς ένα σαφές γεγονός: η επιλογή της μεταβατικής περιόδου θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή, στην κερδοφορία των γεωργών, στην αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές και στις επιπτώσεις της συγκέντρωσης», δήλωσε ο Μίγκουελ Άνγκελ Χιγκέρα, πρόεδρος της ομάδας εργασίας για την καλή μεταχείριση των ζώων της γεωργικής ένωσης.


πηγή: Euractiv Greece

Σχόλια