Η Ουκρανία δεν διαθέτει επαρκή αντιαεροπορικά μέσα για να προστατεύσει την αποθήκευση & εξαγωγή των σιτηρών της από τις Ρωσικές επιθέσεις

Η Ουκρανία δεν διαθέτει επαρκή αντιαεροπορικά μέσα για να προστατεύσει από τα ρωσικά πλήγματα τις υποδομές αποθήκευσης και εξαγωγής των σιτη...


Η Ουκρανία δεν διαθέτει επαρκή αντιαεροπορικά μέσα για να προστατεύσει από τα ρωσικά πλήγματα τις υποδομές αποθήκευσης και εξαγωγής των σιτηρών της, τη στιγμή που η Μόσχα έχει αποκλείσει "σχεδόν όλα τα λιμάνια" της χώρας, ανέφερε σήμερα μια εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων.

Η Ρωσία ενέτεινε τις επιθέσεις της στο λιμάνι της Οδησσού και σε άλλες μεγάλες πόλεις της νότιας Ουκρανίας αφότου αποχώρησε από τη συμφωνία εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

"Χρειαζόμαστε αντιπυραυλική και αντιαεροπορική άμυνα. Ενισχυμένη, ισχυρή, σύγχρονη και ικανή να αναχαιτίσει αυτούς τους πυραύλους που χρησιμοποιεί ο εχθρός εναντίον μας", είπε η Ναταλία Χουμενιούκ, η εκπρόσωπος της Νότιας Διοίκησης των ουκρανικών δυνάμεων. Οι ουκρανικές δυνάμεις χρειάζονται κυρίως αμερικανικά μαχητικά F-16, ικανά να στοχεύσουν τα οπλικά συστήματα και τα ρωσικά πολεμικά πλοία που χρησιμοποιούνται για τις επιθέσεις στη νότια Ουκρανία, πρόσθεσε.

Μολονότι η Ουκρανία διαθέτει ήδη δυτικά αντιπυραυλικά συστήματα, όπως το αμερικανικό Patriot, η Ρωσία "βελτιώνει κάθε φορά την τακτική της και δεν σταματά", εξήγησε η Χουμενιούκ. Υποστήριξε ότι η Μόσχα εκτοξεύει ταυτόχρονα πυραύλους πλεύσης, υπερηχητικούς και αντιπλοϊκούς ενώ τα ουκρανικά αμυντικά συστήματα είναι "διασκορπισμένα" και "δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτήν την απειλή".

Η Χουμενιούκ πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει αποκλείσει και πάλι τα ουκρανικά λιμάνια. "Κανένα πλοίο δεν μπορεί να φύγει" διαβεβαίωσε.

Το Κίεβο βασίζεται κατά συνέπεια στην "καλή θέληση" των δυτικών συμμάχων του και ελπίζει ότι θα του παραδώσουν "εγκαίρως" αντιαεροπορικά συστήματα. "Σε δύο με τρεις μήνες πιθανότατα δεν θα έχουμε πλέον λιμάνια", προειδοποίησε.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι στοχοθετεί σκοπίμως τις υποδομές αποθήκευσης και μεταφοράς των ουκρανικών σιτηρών, την ώρα που η Ρωσία, επίσης μεγάλος παραγωγός και εξαγωγός σιτηρών, δηλώνει έτοιμη να καλύψει το κενό. Σήμερα μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε ότι θα παραδώσει δωρεάν σιτηρά σε έξι αφρικανικές χώρες.

"Θέλουν να κυριαρχήσουν στη Μαύρη Θάλασσα. Θέλουν να έχουν το μονοπώλιο των σιτηρών. Θέλουν να καταργήσουν την Ουκρανία ως χώρα ικανή να ταΐσει τον κόσμο", είπε η Χουμενιούκ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή: ΑΜΠΕ,  (capital.gr)

Σχόλια