Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού η Ινδία εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης της εξαγωγής

Σκέψεις για απαγόρευση των εξαγωγών ρυζιού – Πώς θα επηρεαστούν οι παγκόσμιες τιμές Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού, η Ινδία εξετάζει το ενδε...


Σκέψεις για απαγόρευση των εξαγωγών ρυζιού – Πώς θα επηρεαστούν οι παγκόσμιες τιμές
Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού, η Ινδία εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης της εξαγωγής πολλών ποικιλιών του δημητριακού εκτός από το Μπασμάτι, προκαλώντας φόβους για περαιτέρω αύξηση των τιμών στα είδη βασικής διατροφής παγκοσμίως.

Η κίνηση αποσκοπεί στη συγκράτηση του αυξανόμενου πληθωρισμού στη χώρα, ειδικά εν όψει των επερχόμενων εκλογών. Παρόλο που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των εγχώριων τιμών, αν εφαρμοστεί, θα έχει ως αποτέλεσμα να απαγορευτεί η εξαγωγή του 80% όλων των εξαγωγών ρυζιού της χώρας, εκτοξεύοντας τις παγκόσμιες τιμές σε νέα επίπεδα-ρεκόρ, καθώς ο κόσμος ήδη μαστίζεται από την αύξηση του πληθωρισμού λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

H αναφορά έρχεται σε μία περίοδο αυξημένης ανησυχίας για την επίδραση του φαινομένου Ελ Νίνιο στην αγροτική παραγωγή, που έχει ωθήσει τις τιμές σε ιστορικό ρεκόρ 2 ετών.

Το κυκλικό καιρικό φαινόμενο, σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση, πυροδοτεί ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η Ινδία, που αντιπροσωπεύει το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών ρυζιού, μαστίζεται από παρατεταμένους καύσωνες και αλλοπρόσαλλους μουσώνες, που επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή.

Ο φόβος ελλείψεων έχει ήδη οδηγήσει την Ινδονησία, την Κίνα και τις Φιλιππίνες να κρατήσουν απόθεμα εφέτος.

Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι ο μόνος τρόπος να αναστείλουμε την κλιματική αλλαγή και να συγκρατήσουμε τις αυξανόμενες τιμές ρυζιού, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Σχόλια