Λιγότερα κιλά για τα σιτηρά της Εορδαίας λόγω των καιρικών συνθηκών

Τη φθίνουσα πορεία παραγωγής των καλλιεργειών στην Εορδαία, εξ αιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών του προηγούμενου διαστήματος, ακολουθούν...


Τη φθίνουσα πορεία παραγωγής των καλλιεργειών στην Εορδαία, εξ αιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών του προηγούμενου διαστήματος, ακολουθούν και τα σιτηρά, με τις πρώτες εκτιμήσεις, να κάνουν λόγο για μειωμένη παραγωγή.

Η περίοδος του αλωνισμού, ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, και σύμφωνα με αγρότες, δεν έχει συγκομιστεί ακόμη ούτε το 50% των σιτηρών, με τα πρώτα δείγματα να είναι απογοητευτικά, αφού ένα στρέμμα, ξερική καλλιέργεια, έδωσε 150-200 κιλά σιτάρι, όταν, σε προηγούμενα χρόνια η σοδειά ήταν σχεδόν διπλάσια, ενώ, στα ποτιστικά χωράφια, το ένα στρέμμα, απέφερε 250- 300 κιλά.

Η δαπάνη, με την προμήθεια όλων των απαραίτητων γεωργικών εφοδίων, είναι υψηλή, ενδεικτικά, για ένα στρέμμα πλήρωσαν 120-140 Ευρώ, ενώ, παραμένουν ανεξόφλητες οικονομικές υποχρεώσεις παλαιότερων ετών. Χαμηλές είναι και οι τιμές στο χρηματιστήριο των σιτηρών, μόλις 20 λεπτά το κιλό, ενώ, κατά την περυσινή αντίστοιχη περίοδο ήταν στα 35 λεπτά το κιλό.


πηγή: ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου , ertnews.gr

Σχόλια