Σε απόγνωση οι αγρότες σε Αμπελώνα, Φαλάνη και Βρυότοπο - Δεν λειτουργούν οι γεωτρήσεις του ΤΟΕΒ “Μάτι” Τυρνάβου

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες αγρότες σε Αμπελώνα, Φαλάνη και Βρυότοπο που δεν μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειες τους, καθώς δεν λει...


Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες αγρότες σε Αμπελώνα, Φαλάνη και Βρυότοπο που δεν μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειες τους, καθώς δεν λειτουργούν οι γεωτρήσεις του ΤΟΕΒ “Μάτι” Τυρνάβου επειδή η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα λόγω συσσωρευμένων χρεών.


“Αυτή τη στιγμή ο ΤΕΟΒ “Μάτι” Τυρνάβου δεν λειτουργεί, γιατί η ΔΕΗ μας έκοψε το ρεύμα λόγω οφειλών”, επισήμανε, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Σωτήρης Τζιούφας, μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ζητώντας κυβερνητική παρέμβαση για να δοθεί άμεση λύση.


“Το χρέος μας προς την ΔΕΗ είναι περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, μαζί με τους τόκους, ενώ το πραγματικό είναι 1,5 με 1,7 εκ. ευρώ και αφορά κατανάλωση πολλών ετών. Εμείς βρήκαμε αυτό το χρέος, δεν είναι δικό μας δημιούργημα, είναι διαχρονικό και δημιουργήθηκε από την μη πληρωμή, τις κλοπές που σημειώθηκαν, με τη ζημιά να ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ και τις απώλειες που είχε το δίκτυο, καθώς μεγάλο μέρος του παλιού δικτύου είναι σάπιο. 

Τώρα ένα μέρος του δικτύου υπογειώθηκε και με την ολοκλήρωση του έργου, θα έχουμε ένα τέλειο δίκτυο χωρίς απώλειες για να ποτίζουμε τις καλλιέργειες μας. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια κυβερνητική παρέμβαση για να δοθεί άμεση λύση και το δίκτυο να ηλεκτροδοτηθεί, πληρώνοντας το πραγματικό χρέος όχι τους τόκους”, υποστήριξε ο κ. Τζιούφας που φρόντισε να κάνει γνωστό σε όλους τους φορείς το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΤΟΕΒ “Μάτι” Τυρνάβου που δεν είχε την στήριξη, όπως, άλλοι παρόμοιοι οργανισμοί.


Από την πλευρά του ο αγρότης, Χρήστος Παλαιοτζήκας, περιέγραψε την κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι εκατοντάδες αγρότες που δεν μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειες τους από τον ΤΟΕΒ “Μάτι” Τυρνάβου, εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων.

“Είμαστε σε απόγνωση καθώς δεν μπορούμε να ποτίσουμε τις καλλιέργειες μας. Μιλάμε για δυναμικές καλλιέργειες, δενδροκαλλιέργειες, αμπέλια, μηδική και άλλες. Η φετινή χρονιά χάθηκε για μας με τεράστιες απώλειες κι αυτό που κοιτάμε είναι να σώσουμε το φυτικό κεφάλαιο. Μεταφέρουμε νερό σε δεξαμενές και ποτίζουμε ότι μπορούμε. Καταλαβαίνετε ότι με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να σώσουμε ότι μπορούμε, δεν ξέρω τι θα καταφέρουμε. 

Η κατάσταση είναι δύσκολη και όλοι μας βρισκόμαστε σε απόγνωση. Βλέπουμε ένα μέρος του δικτύου να έχει υπογειωθεί και δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε γιατί δεν υπάρχει ρεύμα. Όλοι το γνωρίζουν το πρόβλημα αλλά δεν κάνουν κάτι για να βοηθήσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να μας δώσουν τη δυνατότητα να μείνουμε στα χωράφια μας”.


ΠΗΓΉ:ertnews.gr

Σχόλια