Δυτική Ελλάδα -Πελοπόννησος - Ιόνιο : Συντονισμένες κινητοποιήσεις στις 2 Αυγούστου αποφάσισαν παραγωγοί σταφίδας και σταφυλιών

Να πραγματοποιήσουν συντονισμένες κινητοποιήσεις σε όλους τους νομούς που παράγουν κορινθιακή σταφίδα, σουλτανίνα, επιτραπέζια και οινοποιήσ...


Να πραγματοποιήσουν συντονισμένες κινητοποιήσεις σε όλους τους νομούς που παράγουν κορινθιακή σταφίδα, σουλτανίνα, επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια στη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα νησιά του νοτίου Ιονίου, την Τετάρτη 2 Αυγούστου, αποφάσισαν Αγροτικοί Σύλλογοι και αγρότες, κατά την διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποίησαν στο Καράτουλα Ηλείας, την Πέμπτη 27 Ιουλίου, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ).

Συγκεκριμένα θα γίνουν οι εξής κινητοποιήσεις:

  • Στην Ηλεία στις 9.30 π.μ. στο κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο.
  • Στην Μεσσηνία στις 10.30 π.μ. στην ΔΑΟΚ Καλαμάτας.
  • Στην Αχαΐα στις 10 π.μ. στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Πάτρα.
  • Στη Ζάκυνθο στις 11 π.μ. στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας.

Με τη μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι αγρότες της Ηλείας και των όμορων νομών έστειλαν μήνυμα αγώνα για τα οξυμένα προβλήματα τους, όπως οι εξευτελιστικές τιμές στην μαύρη κορινθιακή σταφίδα και στα σταφύλια, τονίζοντας ότι δεν θα σταματήσουν να κινητοποιούνται, αν δεν δικαιωθούν τα αιτήματά τους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, ο Αγροτικός Σύλλογος Νεμέας, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος-Ντρίνιας», ο Αγροτικός Σύλλογος Ωλενίας και ο Αγροτικός Σύλλογος Ερυμάνθου.


Στήριξη εξέφρασαν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπάλληλων Πύργου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πύργου και η Α’ ΕΛΜΕ Ηλείας, ενώ παραβρέθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Πύργου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Χρήστος Αθανάσουλας.


Ο Θανάσης Βομπίρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας στην εισηγητική του ομιλία τόνισε:

«Δεν συναντιόμαστε 1η φορά, έχουμε συναντηθεί στο δρόμο του αγώνα, στα μπλόκα των προηγουμένων ετών, στις τοπικές και πανελλαδικές κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα μας.

Έχουμε πείρα από αυτόν τον κοινό μας αγώνα και τώρα είναι η ώρα να τον αξιοποιήσουμε πιο πολύ από ποτέ.

Τώρα που η κατάσταση με τις καλλιέργειες μας έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Οι καλλιέργειες «μαύρης» κορινθιακής σταφίδας, σουλτανίνας, επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων σταφυλιών σε Ηλεία, Μεσσηνία, Κορινθία και Αχαΐα, Ζακυνθο χτυπήθηκαν αρχικά από χαλάζι και μπουρίνια την περασμένη άνοιξη και στη συνέχεια από την έντονη προσβολή από περονόσπορο και χολέρα, και άλλες ασθένειες, με την καταστροφή σε ορισμένες περιοχές να είναι ολοκληρωτική.

Στις καλλιέργειες Ροδίτη στη Δυτική Αχαΐα η καταστροφή αγγίζει το 90%, στη Νεμέα υπάρχουν περιοχές με 100% καταστροφή.

Και ενώ η φετινή παραγωγή είναι ουσιαστικά κατεστραμμένη, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τις εργασίες φυτοπροστασίας κανονικά (ραντίσματα κλπ) για να μην υπάρξει ολοκληρωτική καταστροφή των φυτών, με τα καλλιεργητικά έξοδα, να έχουν τριπλασιαστεί.

Είναι χαρακτηριστικό συνάδελφοι από την Κορινθία μας έλεγαν ότι το κόστος άρδευσης φτάνει ακόμα και τα 60 ευρώ την ώρα που πρέπει να το κάνουν έτσι κι αλλιώς.

Μέσα σε αυτά όσοι γλίτωσαν από τον περονόσπορο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων , ειδικά εμείς οι σταφιδοπαραγωγοί βλέπουμε τους εμπόρους να προσπαθούν να πάρουν την παραγωγή μας μπιρ παρά και το κράτος με τους μηχανισμούς του ή να σφυρίζουν αδιάφορα ή να είναι απέναντι μας.

Σαν να μην έφταναν και οι ελαιοκαλλιέργειες έχουν προσβληθεί από το φαινόμενο της “ακαρπίας” λόγω των πολλών βροχών που υπήρχαν στην περιοχή την περίοδο της καρποδεσίας κατά την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού. Και είναι πλήγμα για όλους μας γιατί πέρυσι ήταν ένα σοβαρό συμπληρωματικό εισόδημα που είχαμε.»

Για τις πυρκαγιές ανέφερε: «Έχουν καεί εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους τις τελευταίες μέρες, ορισμένα από αυτά μεγάλης φυσικής ομορφιάς, δεκάδες κατοικίες και επαγγελματικές μονάδες, καλλιέργειες, ζώα. Μάλιστα μια φωτιά έκαψε την περιοχή του Αιγίου.

Μέχρι στιγμής, καταγράφονται πέντε νεκροί από τις πυρκαγιές, ανάμεσα τους και οι δύο χειριστές του Canadair που επιχειρούσε στην Κάρυστο και συνετρίβη ενώ άλλοι 2 ήταν κτηνοτρόφοι που πήγαν να προστατέψουν το βιός τους.

Και όλα αυτά εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής που αντιμετωπίζει την αντιπυρική προστασία, την πρόληψη ως “κόστος”,

Φυσικά και εδώ στην Ηλεία είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από όσα εφιαλτικά ζήσαμε πριν 2 χρόνια και παλαιοτέρα.

Και όμως ακόμα δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις σε πυρόπληκτες περιοχές. Τόσο ελεεινοί είναι!

Ταυτόχρονα πρέπει να απαιτήσουμε εδώ και τώρα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές, να μη χαθούν άλλες ζωές, περιουσίες και φυσικός πλούτος

Αλλά γνωρίζουμε κιόλας ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε ετοιμοπόλεμοι , οργανωμένα να συμβάλλουμε ώστε σε περίπτωση φωτιάς να σώσουμε τον τόπο μας».


Σχόλια