Τι ισχύει με τους αεροψεκασμούς φυτοφαρμάκων με drones - Προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις & πρόστιμο

Αντιμέτωποι με διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμο θα βρεθούν όσοι προχωρήσουν σε αεροψεκασμούς φυτοφαρμάκων με τη χρήση drones. Ερωτήσεις για...


Αντιμέτωποι με διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμο θα βρεθούν όσοι προχωρήσουν σε αεροψεκασμούς φυτοφαρμάκων με τη χρήση drones.

Ερωτήσεις για το αν επιτρέπεται ή απαγορεύεται η χρήση ή όχι ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών – Drones) για ψεκασμούς με φυτοπροστευτικά προϊόντα στις καλλιέργειες της περιοχής, απηύθυναν οι ενδιαφερόμενοι στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Σερρών.


Η υπηρεσία δηλώνει κατηγορηματικά ότι «απαγορεύεται ρητά ο ψεκασμός φυτοπροστατευτικών προϊόντων με ΣμηΕΑ-Drones βάση του Ν.4036/2012, άρθρα 23 και 39».

Όπως διευκρινίζει μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι αεροψεκασμοί με drones για λόγους δημόσιας υγείας, όπως για παράδειγμα η καταπολέμηση κουνουπιών.

«Αρμόδια αρχή για την εφαρμογή των διατάξεων που αφορά τους αεροψεκασμούς ορίζεται η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», διευκρινίζει η ΔΑΟΚ Σερρών.

Επίσης, «σύμφωνα με το άρθρο 45, παρ.2, του ίδιου νόμου, προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις και επιβάλλεται πρόστιμο από τριακόσια (300 ευρώ) έως πέντε χιλιάδες (5.000 ευρώ).

Να σημειωθεί ότι η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορηγεί κατά παρέκκλιση της απαγόρευσης της από αέρος εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων ειδικής άδεια, στην οποία προσδιορίζονται τα αναγκαία μέτρα για την έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων και των διερχομένων και για την προστασία του περιβάλλοντος στις περιοχές που γειτνιάζουν με εκείνη στην οποία διενεργείται ο ψεκασμός.


Σχόλια