Θεσσαλία: Τεράστιες οι καταστροφές σε καλλιέργειες και αποθηκευμένα προϊόντα στον Δήμο Αγιάς

Η κακοκαιρία «Daniel» κατέστρεψε το σύνολο σχεδόν της αγροτικής και δασικής οδοποιίας και προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες στον ...


Η κακοκαιρία «Daniel» κατέστρεψε το σύνολο σχεδόν της αγροτικής και δασικής οδοποιίας και προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες στον Δήμο Αγιάς.

Οι καταστροφές συνέπεσαν χρονικά με την περίοδο συγκομιδής πολλών αγροτικών προϊόντων όπως μήλα, καλαμπόκια, αμύγδαλα και άλλα οπωροκηπευτικά και αροτραίες καλλιέργειες.

Όπως επισημαίνει σε επιστολή του προς τον ΕΛΓΑ ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας:

Η κακοκαιρία Daniel είχε ως αποτέλεσμα:

• την ολοκληρωτική καταστροφή καλλιεργειών όπως Μήλου, Αμυγδάλου, και άλλων οπωροφόρων δένδρων, από την ολική πτώση των καρπών στο έδαφος. καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνέπεσαν με την συγκομιδή τους.

• την καταστροφή από τις πλημμύρες αροτραίων καλλιεργειών όπως καλαμπόκι, βαμβάκι, ψυχανθή ,κηπευτικά κ.α διότι από τις πλημμύρες καθίσταται απαγορευτική πλέον η συγκομιδή τους.

• σημαντικές ζημιές σε ελαιώνες, καστανιές και ακτινίδια με τα σπασμένα κλαδιά και τους καρπούς να βρίσκονται στο έδαφος .

• ζημιές σε αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα, εφόδια, ζωοτροφές, όπως επίσης και σε γεωργικά μηχανήματα και εξοπλισμό.

Ειδικότερα θέλουμε να επισημάνουμε ότι από την κακοκαιρία Daniel ολοκληρωτική καταστροφή έπαθαν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στις Δημοτικές Ενότητες Αγιάς και Λακέρειας.

Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε άμεσα να διενεργηθούν αυτοψίες από αρμόδια κλιμάκια του ΕΛΓΑ ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να υποβάλλουν δηλώσεις ζημίας, γεγονός που θα σημάνει και την έναρξη της διαδικασίας των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της καταβολής των αποζημιώσεων για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Σχόλια