Ελαιοσυγκομιδή : Οξύνεται η έλλειψη ξένων εργατών γης, ενώ ξεκινά η ελαιοκομική περίοδος

Με την ελαιοκομική περίοδο να ξεκινά το ζήτημα εξεύρεσης εργατών γης αναδεικνύεται ως μείζον. Καθώς η έλλειψη εργατικών χεριών στον αγροτικό...


Με την ελαιοκομική περίοδο να ξεκινά το ζήτημα εξεύρεσης εργατών γης αναδεικνύεται ως μείζον. Καθώς η έλλειψη εργατικών χεριών στον αγροτικό τομέα είναι έντονη τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα όχι μόνο τη σημαντική αύξηση του μεροκάματου, αλλά πολύ περισσότερο την αδυναμία να υποστηριχτούν οι καλλιέργειες και να παραχθούν αγροτικά προϊόντα.

Αυτά τα ζητήματα έχουν επισημανθεί από τους Αγροτικούς Συλλόγους της Τριφυλίας και έχουν προταθεί λύσεις που ωστόσο, δεν έχουν υιοθετηθεί με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στην αλυσίδα της αγροτικής παραγωγής.

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί εργάτες γης έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, προτιμώντας χώρες που οι διαδικασίες άδειας παραμονής και βίζας να ταξιδεύουν στις χώρες τους είναι πιο απλούστερες από τη δική μας. Ενώ από την άλλη η διαδικασία πρόσκλησης εργατών από τρίτες χώρες είναι χρονοβόρα και πολύπλοκη, όπως και η διαδικασία νόμιμης απασχόλησης εργατών που ήδη βρίσκονται στη χώρα μας. 

Όλα αυτά σε συνδυασμό και με κάποια «τσουχτερά» πρόστιμα που έπεσαν στην περιοχή το τελευταίο διάστημα, συνθέτουν την όλη κατάσταση που τη χαρακτηρίζει η έλλειψη οργάνωσης και μιας συγκροτημένης αντιμετώπισης του ζητήματος.

Σχετικά με το μεγάλο αυτό πρόβλημα ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών σε πρόσφατη ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων τονίζει:

 «Τα τελευταία χρόνια η γεωργία ταλανίζεται από πληθώρα προβλημάτων, στα οποία και δεν έχουμε το κράτος αρωγό, ώστε να τα ξεπεράσουμε. 
Αυξήσεις σε γεωργικά εφόδια και εμπάργκο των προϊόντων μας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αύξηση της τιμής του ρεύματος, του πετρελαίου, εισερχόμενες από το εξωτερικό ασθένειες κ.α., έχουν ρίξει στο καναβάτσο τον αγρότη. 
Τα τελευταία χρόνια ραγδαία επιδείνωση παρουσιάστηκε στο θέμα πρόσκλησης και απασχόλησης εργατών γης, με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα να μένουν ακαλλιέργητα, να μην υπάρχουν εργατικά χέρια να συλλέξουν την συγκομιδή μας και να μειώνεται σταδιακά η αγροτική παραγωγή. 
Οι χρονοβόρες διαδικασίες πρόσκλησης και έκδοσης βίζας εργατών γης από τρίτες χώρες, οι αργές διαδικασίες επεξεργασίας αιτημάτων για παραμονή παράτυπα διαμενόντων εργατών γης- μέχρι να εγκριθεί το πρώτο τρίμηνο κοντεύει να λήξει το δεύτερο και η υποστελέχωση των τμημάτων χορήγησης αδειών διαμονής σχεδόν ανά την επικράτεια μας έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. 
Οι πολυδάπανες διαδικασίες εξασφάλισης νόμιμης παραμονής, «αφαιμάζουν» οικονομικά τον αγρότη και τον εργάτη γης. 
Νεαρά άτομα, από τρίτες χώρες, που ενδιαφέρονται να εργαστούν στη χώρα μας και ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο, προτιμούν πλέον άλλες ευρωπαϊκές χώρες για εργασία, καθώς τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ χορηγούν τα κατάλληλα ταξιδιωτικά και διαμονής έγγραφα, με τα οποία ο εργαζόμενος μπορεί να διαμένει μόνιμα σε ένα κράτος της ΕΕ, να επαναπατρίζεται και να διατηρεί το δικαίωμα επιστροφής στον τόπο εργασίας του. 
Η χώρα μας όμως δεν χορηγεί τέτοιου είδους έγγραφα, οδηγώντας μας σε απόγνωση».

Ενώ και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Ασημάκης Ντεμερούκας μιλώντας στην «Ε» σημειώνει: 

«Αυτό που ισχύει σήμερα είναι πως αν υπάρχει κάποιος εργάτης σήμερα στην Ελλάδα που έχει εισέλθει παράνομα στη χώρα, αν έχει διαβατήριο, μπορείς να μπεις σε διαδικασία έκδοσης 3μηνης άδειας εργασίας με εργόσημο με δυνατότητα μιας ακόμη ανανέωσης. Αυτός ο άνθρωπος όμως δεν έχει ταξιδιωτικό έγγραφο που σημαίνει ότι μπορεί να πάει στη χώρα του και να γυρίσει, αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για τον εργάτη. Σε άλλες χώρες (Ιταλία) πέρυσι εφάρμοσαν να δίνουν ετήσια βίζα για να μπορούν να ταξιδέψουν και οι μισοί εργάτες έφυγαν από την περιοχή μας. Αυτό σταμάτησε βέβαια στην Ιταλία, αλλά κάποιοι ακόμη πάνε πιστεύοντας ότι ισχύει.

Ο άλλος τρόπος να έχει κάποιος εργάτες είναι η πρόσκληση, καλείς κάποιον ονομαστικά, απευθύνεσαι σε δικηγόρο ετοιμάζει τα χαρτιά τα στέλνει στην πρεσβεία την ελληνική στη χώρα του και εκεί αναλαμβάνει να κάνει συνέντευξη στον εργάτη και να δώσει την έγκριση, έτσι μπορεί να έρθει για 9 μήνες με εργόσημο ή για ένα χρόνο με ΙΚΑ.

Αν υποθέσουμε ότι δουλεύουν όλα αυτά, την πρώτη περίπτωση που ανέφερα δεν την θέλουν οι εργάτες (3 συν 3 μήνες) καθώς δεν έχουν κάποιο ταξιδιωτικό έγγραφο. Η δεύτερη περίπτωση με το 9μηνο δούλευε, αλλά μέχρι το Μάιο. Από το Μάιο και μετά έχουμε στοιχεία ότι το 95% των αιτήσεων κόβονται και μάλλον είναι πολιτική εντολή. Με αποτέλεσμα να έχουν έρθει ελάχιστοι και να έχουν φύγει πάρα πολλοί. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να βλέπουν τις αιτήσεις όπως πραγματικά είναι.

Αυτοί οι δύο τρόποι πρέπει να ενεργοποιηθούν και να γίνουν αποτελεσματικότεροι. Ζητάμε η διαδικασία με τις βίζες να τρέξουν, να μην είναι τόσο χρονοβόρες. Ενώ αυτό που μας λένε και οι εργάτες είναι ότι θέλουν να έρθουν και να δουλέψουν αλλά χρειάζονται κάποιο ταξιδιωτικό έγγραφο να μπορούν να ταξιδέψουν πάλι στη χώρα τους.

Επίσης ένα άλλο ζήτημα είναι ότι τους εργάτες που τους έχουν πιάσει χωρίς χαρτιά τους πάνε σε κέντρα κράτησης, στην Κόρινθο. Εκεί ο αγρότης μέχρι τώρα μπορούσε να κάνει αίτημα ονομαστικά για έναν εργάτη για να βγει και να τον απασχολήσει στη δουλειά του. Από αρχές Αυγούστου και μετά απορρίπτονται όλες οι αιτήσεις. Αυτή ήταν μια λύση που βοηθούσε στη συγκομιδή της ελιάς. Αυτό φαίνεται και πάλι να είναι πολιτική εντολή.

Στην περιοχή μας οι εργάτες είναι λιγότεροι από πέρυσι και τη λύση υπολογίζουμε ότι θα τη δώσουν πάλι οι Bαλκάνιοι εργάτες σε συνδυασμό με την ακαρπία που υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα.

Το θέμα των εργατών είναι πολυσύνθετο, σχετίζεται άμεσα με την παραγωγή, αν μπορέσουμε να το λύσουμε θα λύσουμε και το θέμα με την ακρίβεια και το βιοποριστικό των αγροτών και πολλά άλλα».


Σχόλια