Χριστίνα Σταρακά : Συγκλονιστικά περισσότεροι οι έμμεσοι φόροι & το 2024, κόβονται και 377 εκ. ευρώ από την αγροτική πολιτική ....

Στοιχεία για την αφαίμαξη των μη προνομιούχων από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσκόμισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χ...


Στοιχεία για την αφαίμαξη των μη προνομιούχων από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσκόμισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά, κατά την ομιλία της στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2024.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «σταθερή και απαρέγκλιτη προσήλωση να εξυπηρετεί την οικονομική ολιγαρχία της χώρας», κάνοντας αναφορά μεταξύ άλλων:


– Στην προνομιακή φορολόγηση των μπόνους και των stock options των στελεχών των ενεργειακών ομίλων «που κερδοσκόπησαν εις βάρος των Ελλήνων και των δημοσίων ταμείων», αλλά και των πολυεθνικών «τις οποίες δήθεν ελέγχετε για κερδοσκοπία, χωρίς όμως να ενημερώνετε τον κόσμο για το πως και πόσο κερδοσκόπησαν».

– Στο 2ο χαμηλότερος συντελεστή φορολογίας μερισμάτων στην ΕΕ.

– Στη μόνιμη μείωση στη φορολογία για τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας που απόλαυσαν τη μεγαλύτερη ωφέλεια από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Στη συνέχεια η Χριστίνα Σταρακά παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στέλνει συνεχώς το λογαριασμό στους μη προνομιούχους:

«Εδώ και τρία χρόνια αυξάνονται ιλιγγιωδώς τα έσοδα από τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που πλήττουν πάντα και με τον πιο άδικο τρόπο τα μικρομεσαία και τα ευάλωτα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα:

– 5,5 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους κατανάλωσης πληρώσαμε το 2022 σε σχέση με το 2021.

– 1,7 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους κατανάλωσης πληρώσαμε το 2023 σε σχέση με το 2022

– 1,1 δισ. ευρώ περισσότεροι φόροι κατανάλωσης προβλέπονται για το 2024.

Έτσι οι Έλληνες, που είναι προτελευταίοι σε κατά κεφαλήν εισόδημα σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, επιβαρύνονται με την 6η υψηλότερη φορολογία έμμεσων φόρων ως ποσοστό των συνολικών φορολογικών εσόδων, ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ. Και αυτό ενώ ο πληθωρισμός τροφίμων συνεχίζει να είναι σταθερά πάνω από το 10% και ο 2ος υψηλότερος στην Ευρώπη».

Ολοκληρώνοντας η Χριστίνα Σταρακά έκανε ειδική αναφορά στις περικοπές που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2024 για την αγροτική πολιτική:

«Οι Αγρότες πρέπει να ακούσουν από αυτό εδώ το βήμα ότι για το 2024 η κυβέρνηση:

· Κόβει 356 εκατομμύρια ευρώ από τη Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη.

· Προβλέπει 21 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για τη φυτική και ζωική παραγωγή.

Και την ώρα που θα μειώσετε τα ποσά αυτά φρόντισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να κρατήσει και 8 εκατομμύρια για τον επιτελικό σχεδιασμό του Υπουργείου του!»

Σχόλια