Σε ιστορικά υψηλά εκτινάχθηκαν οι τιμές για τον χυμό πορτοκαλιού

Οι παραγωγοί αλλά και καταναλωτές εσπεριδοειδών στις ΗΠΑ «σταυρώνουν τα δάχτυλα» εν αναμονή της επόμενης συγκομιδής. Και αυτό, διότι η προηγ...


Οι παραγωγοί αλλά και καταναλωτές εσπεριδοειδών στις ΗΠΑ «σταυρώνουν τα δάχτυλα» εν αναμονή της επόμενης συγκομιδής. Και αυτό, διότι η προηγούμενη ήταν καταστροφική. Την κατέστρεψε η λεγόμενη ασθένεια του κίτρινου δράκου (Huanglongbing ή HLB) αλλά και οι τυφώνες που έπληξαν τις πορτοκαλιές, με αποτέλεσμα να περιοριστούν δραματικά τα αποθέματα και να εκτιναχθούν σε ιστορικά υψηλό επίπεδο οι τιμές.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τότε που άρχισαν να διαπραγματεύονται τα συμβόλαια στη Νέα Υόρκη το 1966, καθώς η προοπτική για περιορισμένη παραγωγή στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και το Μεξικό ενίσχυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών για το προϊόν.

Συγκεκριμένα, έχει ανέβει κατά +90% σε έναν χρόνο και οφείλεται στις καταστροφές στην Βραζιλία όπου παράγεται το 75%.


Εισαγωγές Ελλάδας στον χυμό πορτοκαλιού

Η Ελλάδα εισάγει 9.143 τόνοι ετησίως από:

-Βραζιλία
-Ολλανδία
-Βέλγιο
-Ιταλία

Ο Σπύρος Αντωνόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας, επισήμανε στην εκπομπή του ΕΡΤNEWS μεταξύ άλλων: «Η αυξημένη ζήτηση και μειωμένη προσφορά θα δημιουργήσει μια κατάσταση ανόδου των τιμών, πρόκειται για προϊόν κύρια εξαγώγιμο».

Ενώ πρόσθεσε: «Στην Αργολίδα ξεκινήσαμε την κοπή καρπών αργά. Δειλα φέτος. Οι τιμές στην πρώιμη ποικιλία πορτοκαλιών στην Αργολίδα, αυτή τη στιγμή, είναι από 0,40-0,45 ευρώ και στα μανταρίνια από 0,60-0,70 ευρώ».

πηγή: newmoney

Σχόλια