Γιώργος Νικητιάδης : Κανένα αντιπλημμυρικό στη Ρόδο μετά τις πυρκαγιές, πλήρης αδιαφορία της Κυβέρνησης

Την Κυβερνητική αδιαφορία για τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων στη Ρόδο και την παροχή αποζημιώσεων στις πληγείσες περιοχές από τη μεγάλ...


Την Κυβερνητική αδιαφορία για τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων στη Ρόδο και την παροχή αποζημιώσεων στις πληγείσες περιοχές από τη μεγάλη φωτιά που κατέστρεψε μεγάλο τμήμα του νησιού τον Ιούλιο, φέρνει στη Βουλή εκ νέου ο βουλευτής Δωδεκανήσου και τ.υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης. 

Με ερώτηση που κατέθεσε προς εφτά υπουργεία ο κ. Νικητιάδης ζητάει ενημέρωση για την πρόοδο των αντιπλημμυρικών έργων και τη στήριξη των επαγγελματιών. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογη ερώτηση κατατέθηκε από τον κ. Νικητιάδη στις 31 Ιουλίου 2023, με δεκαεφτά ερωτήματα, προς τέσσερα υπουργεία (Εσωτερικών, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος, Τουρισμού) η οποία απαντήθηκε μόνο από το υπ. Εσωτερικών και εν μέρει.


Τέσσερις μήνες μετά την καταστροφική φωτιά στη Ρόδο και την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης να την αντιμετωπίσει, με τις πρώτες φθινοπωρινές βροχοπτώσεις, συμφώνως με το κείμενο της ερώτησης, στο νότιο τμήμα του νησιού εμφανίστηκαν τα πρώτα πλημμυρικά φαινόμενα όπου η θάλασσα μαύρισε από τα φερτά υλικά από τους γύρω ορεινούς όγκους. 

Ταυτοχρόνως πληροφορίες αναφέρουν πως κανένα αντιπλημμυρικό έργο άμεσης παρέμβασης όπως η τοποθέτηση κορμοδεμάτων, κορμοφραγμάτων και ξυλοφραγμάτων δεν έχει ξεκινήσει και ενώ ήδη υπάρχουν σχετικές μελέτες τις οποίες διασφάλισε δωρεάν η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου μαζί με άλλους φορείς. Συγκεκριμένα, 6 αντιπλημμυρικές μελέτες, 5 αντιδιαβρωτικές και μία μελέτη αναδάσωσης.

Παραλλήλως δεν έχει ακόμη ληφθεί καμία μέριμνα για την επιτάχυνση της παροχής αποζημιώσεων στις πληγείσες περιοχές που πέρα από τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τη γραφειοκρατία.

Ο ερωτών βουλευτής ζητάει μάλιστα να εξεταστεί η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τη χρονική περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών καθώς η Κυβέρνηση θεωρεί πως αρκεί η εξάμηνη αναστολή καταβολής των σχετικών υποχρεώσεων. 

Παραλλήλως αν και ανεστάλησαν οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στη Ρόδο, δεν εξετάστηκε ποτέ το «πάγωμα» καταβολών προς τις τράπεζες των δανειακών υποχρεώσεων, που ακόμα παλεύουν να σταθούν εκ νέου στα πόδια τους, αλλά και ο μη υπολογισμός τόκων για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει το πάγωμα αυτό.

Ο κ.Νικητιάδης ερωτά τους υπουργούς, γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των άμεσα αναγκαίων και βασικών αντιπλημμυρικών έργων στις καμένες περιοχές της Ρόδου; 

Πότε θα ξεκινήσουν τα άμεσα αντιπλημμυρικά έργα και, ειδικότερα, κορμοδέματα, κορμοφράγματα και ξυλοφράγματα; 

Ποια μέτρα οικονομικής στήριξης των πολιτών και των επαγγελματιών και ιδιαίτερα του τουριστικού κλάδου και με ποιο χρονικό ορίζοντα, σχεδιάζει η Κυβέρνηση για τις πληγείσες περιοχές της Ρόδου; 

Σκοπεύει η Κυβέρνηση να εξετάσει την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και το «πάγωμα» της καταβολής των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων της Ρόδου προς τις τράπεζες με παράλληλο μη υπολογισμό τόκων για το διάστημα αυτό;

Η ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ.Βασίλη Κικίλια, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Θεόδωρο Σκυλακάκη, Εσωτερικών κα.Νίκη Κεραμέως, Τουρισμού κα.Όλγα Κεφαλογιάννη, Υποδομών και Μεταφορών κ.Χρήστο Σταϊκούρα, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ.Άδωνι – Σπυρίδωνα Γεωργιάδη και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ.Κωστή Χατζηδάκη και κατατέθηκε την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου.

Αναφορικώς με το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Νικητιάδης έκανε την εξής δήλωση:

«Δυστυχώς για άλλη μία φορά η Κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για τα νησιά μας. Τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που έπρεπε να έχουν ήδη ξεκινήσει αμέσως μετά την καταστρεπτική φωτιά, που λόγω και κυβερνητικής αδιαφορίας δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως, δεν έχουν καν προγραμματιστεί ακόμη. 

Υπάρχουν μελέτες πληρωμένες από ιδιώτες χορηγούς για αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική προστασία καθώς και για αναδάσωση, προστρέχουν οι Ροδίτες να συνδράμουν για να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και το κράτος συνεχίζει να παραμελεί τους νησιώτες. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. 

Εάν δεν υπάρξουν άμεσα έργα που θα εμποδίσουν τυχόν προβλήματα που θα δημιουργηθούν από νέες νεροποντές έντασης και διάρκειας θα έχουμε πολύ μεγαλύτερες καταστροφές από όσες είχαμε μέχρι σήμερα. 

Υπάρχει και ένα όριο. Επιτέλους κύριοι της Κυβέρνησης σταματήστε να αδιαφορείτε για τα νησιά μας»

Σχόλια