5η Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους

Η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους (World Soil Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης των Επιστημών Εδάφου...


Η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους (World Soil Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης των Επιστημών Εδάφους (IUSS), με στόχο να τονίσει τη σπουδαιότητα του εδάφους ως κρίσιμου συστατικού του φυσικού συστήματος και τη συμβολή του στην ανθρώπινη ευημερία. Το 2013 η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους υιοθετήθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Το θέμα του φετινού εορτασμού (2023) είναι: «Έδαφος και νερό, πηγή ζωής».


Η επιβίωση του πλανήτη μας εξαρτάται από την πολύτιμη σχέση μεταξύ εδάφους και νερού. Πάνω από το 95% της τροφής μας προέρχεται από αυτούς τους δύο θεμελιώδεις πόρους. Το νερό του εδάφους, ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τα φυτά, συνδέει τα οικοσυστήματά μας. Αυτή η συμβιωτική σχέση αποτελεί το θεμέλιο των γεωργικών μας συστημάτων.

Ωστόσο, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης δραστηριότητας, τα εδάφη μας υποβαθμίζονται, ασκώντας υπερβολική πίεση στους υδάτινους πόρους. Η διάβρωση διαταράσσει τη φυσική ισορροπία, μειώνοντας τη διήθηση του νερού και τη διαθεσιμότητα για όλες τις μορφές ζωής. 

Οι πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης του εδάφους, όπως η ελάχιστη κατεργασία του εδάφους, η αμειψισπορά, η προσθήκη οργανικής ουσίας και η καλλιέργεια με κάλυψη, βελτιώνουν την υγεία του εδάφους, μειώνουν τη διάβρωση και τη ρύπανση και ενισχύουν τη διήθηση και την αποθήκευση νερού. 

Οι πρακτικές αυτές διατηρούν επίσης τη βιοποικιλότητα του εδάφους, βελτιώνουν τη γονιμότητα και συμβάλλουν στη δέσμευση άνθρακα, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.


Η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους 2023 και η σχετική καμπάνια που την υποστηρίζει έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με τη σημασία της σχέσης μεταξύ εδάφους και νερού για την επίτευξη βιώσιμων και ανθεκτικών αγροδιατροφικών συστημάτων.ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ

Σχόλια