Στη Δικαιοσύνη για τα φωτοβολταϊκά πάρκα προσέφυγαν αγρότες της επαρχίας Φαρσάλων

Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαρίσης προσέφυγε η διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Δημητριακών και Οσπρίων Αγίου Κωνσταντίνου Φαρ...Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαρίσης προσέφυγε η διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Δημητριακών και Οσπρίων Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων «Ο Πολυδάμας», καθώς διαπιστώνουν ότι συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η αδειοδότηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τον ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε καλλιεργήσιμη γη.

Όπως είναι γνωστό, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου απόδοσης ενός μεγαβάτ (MW) ως 16 στρεμμάτων δεν χρειάζεται την έγκριση κάποιου φορέα, πλην της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Κώστα Μπρέλλα να καταγγέλλει ότι «ακόμη και πριν από λίγες μέρες, η Αποκεντρωμένη «άναψε» το πράσινο φως για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε καλλιεργήσιμη γη στη Χαρά Λάρισας. 

«Θα υπάρξει κάποια αντίδραση από το οργανωμένο κράτος, κάποια μελέτη βιωσιμότητας για όλους εμάς τους αγρότες που θέλουμε να παράγουμε και να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας ή θα αφήσουν τον κάμπο να γίνει ένα τεράστιο λαμπόγυαλο» αναρωτιέται ο συνεταιριστής.

Η διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού κοινοποίησε την καταγγελία της στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας. Μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

Η παραγωγική πρώτης προτεραιότητας καλλιεργήσιμη γη της περιφέρειάς μας ανέρχεται συνολικά, περίπου, σε 12.900 στρέμματα. Εξ αυτών 2.000 με 2.500 στρέμματα έχουν στην πράξη αφαιρεθεί από την καλλιέργεια για τον λόγο ότι προορίζονται (ή έχουν συμφωνηθεί) ως γήπεδα για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, σε μέρος δε αυτών, 900 στρεμμάτων περίπου, έχουν ήδη κατασκευαστεί και υφίστανται εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών. 

Το γεγονός της αφαίρεσης τόσων πολλών στρεμμάτων παραγωγικής γης από την καλλιέργεια (με δεδομένο μάλιστα πως η τάση για δέσμευση γης για φωτοβολταϊκά είναι αυξητική) μας έχει φέρει ως μέλη του Συνεταιρισμού σε απόγνωση, τούτο δε οφείλεται στα κενά της νομοθεσίας, στην αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων των φορέων (Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, ΔΕΔΔΗΕ, Δήμου Φαρσάλων) και στη μη διασύνδεση αυτών. 

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι, καθώς φωτοβολταϊκά πάρκα απόδοσης έως 1MW (έως 16 στρεμμ.) αδειοδοτούνται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας (και τον ΔΕΔΔΗΕ) το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει εικόνα του γεγονότος ότι το ποσοστό φωτοβολταϊκού πάρκου επί καλλιεργήσιμης γης έχει στην περιοχή μας υπερβεί δραματικά τα νόμιμα εις βάρος του επαγγέλματός μας ως αγροτών και καλλιεργητών γης, του μέλλοντος φορέων (Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, ΔΕΔΔΗΕ, Δήμου Φαρσάλων) και στη μη διασύνδεση αυτών.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι, καθώς φωτοβολταϊκά πάρκα απόδοσης έως 1MW (έως 16 στρεμ.) αδειοδοτούνται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας (και τον ΔΕΔΔΗΕ), το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει εικόνα του γεγονότος ότι το ποσοστό φωτοβολταϊκού πάρκου επί καλλιεργήσιμης γης έχει στην περιοχή μας υπερβεί δραματικά τα νόμιμα εις βάρος του επαγγέλματός μας ως αγροτών και καλλιεργητών γης, του μέλλοντός μας και της επιβίωσής μας, της δικής μας και των οικογενειών μας, αφού σήμερα ανέρχεται σε ποσοστό 19,38% (2.500/12.900) και μάλιστα με αυξητικές τάσεις. 

Επειδή, πρέπει να δοθεί οπωσδήποτε τέλος στην πρακτική αυτή, η οποία εντέλει θα αφήσει την περιοχή μας χωρίς καλλιεργήσιμη γη, προσφεύγουμε προς εσάς, προκειμένου να επιληφθείτε. 
Επειδή, τέλος, τα ανωτέρω κενά της νομοθεσίας και η έλλειψη διασύνδεσης των φορέων έχουν τύχει προφανώς εκμεταλλεύσεως προς όφελος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο των φωτοβολταϊκών, παρακαλούμε για την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.

Αγωνία πλημμυροπαθών

Και σαν να μην έφτανε ο εφιάλτης των φωτοβολταϊκών πάρκων, οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα που άφησε πίσω της η πλημμύρα του Σεπτεμβρίου. «Τα χωράφια μας συνεχίζουν να βγάζουν νερό από το υπέδαφος. 

Οι αγρότες στα χωριά Χαλκιάδες, Χαρά, Άγιο Κωνσταντίνο και σε ένα μέρος της Σκοτούσας δεν έσπειραν σιτάρι και όσπρια, καθώς φοβούνται να μπούνε μέσα με τα μηχανήματά τους. Οι ίδιοι φόβοι υπάρχουν και για τις ανοιξιάτικες πρώιμες ποικιλίες σε ρεβύθι και φάβα. 

Η απώλεια εισοδήματος είναι δεδομένη και αυτό αναγκάζει κάποιους να κάνουν δεύτερες σκέψεις ως προς τη διάθεση της γης τους σε εταιρείες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων. Εάν κάποιος ενδιαφέρεται για να αντιμετωπιστεί η επισιτιστική κρίση, ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν» καταλήγει ο Κώστας Μπρέλλας.


Σχόλια