Ερώτηση Ν.Παναγιωτόπουλου για την κατασκευή έργου νέου αρδευτικού για έκταση 300.000 στρεμμάτων στην πεδιάδα της Χρυσούπολης

Ερώτηση σχετικά με την κατασκευή του νέου αρδευτικού έργου στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και τα προβλήματα που πιθανόν θα προκαλέσει στην...


Ερώτηση σχετικά με την κατασκευή του νέου αρδευτικού έργου στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και τα προβλήματα που πιθανόν θα προκαλέσει στην άρδευση της πεδιάδας της Χρυσούπολης, κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη ο Βουλευτής Ν. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα η κατασκευή νέου έργου αρδευτικού δικτύου στην ανατολική πλευρά του ποταμού Νέστου, στην Π.Ε. Ξάνθης. Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι πρόκειται για έργο, το οποίο σχεδιάζεται να αρδεύσει έκταση 300.000 στρεμμάτων.


Ωστόσο όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης «η εξυπηρέτηση με αρδευτικό νερό των υφιστάμενων και λειτουργούντων δικτύων είναι ήδη οριακή και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν ενώ το αρδευτικό έργο που επιχειρείται να δρομολογηθεί στην ΠΕ Ξάνθης στηρίζεται σε μια πεπαλαιωμένη υδρολογική μελέτη που εκπονήθηκε το 1993 τα δεδομένα της οποίας απέχουν πολύ από την σημερινή πραγματικότητα».

Ο κ. Υπουργός ερωτάται αν προτίθεται το Υπουργείο να ζητήσει τη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων φορέων για το θέμα και να προχωρήσει στην επικαιροποίηση της μελέτης του 1993, ώστε το έργο να υλοποιηθεί με βάση τα πραγματικά στοιχεία και δεδομένα των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού. Επιπλέον, δεδομένου ότι υπό τις συνθήκες ανεπάρκειας του αρδευτικού νερού, το νέο έργο θα καθορίζει ποια περιοχή θα παραμένει χωρίς αρδευτικό νερό και θα υφίσταται τις μεγαλύτερες συνέπειες στο άμεσο μέλλον, να γίνει γνωστό σε ποιο σημείο θα χωροθετηθεί η νέα υδροληψία για το εν λόγω νέο έργο.

πηγή:ertnews.gr

Σχόλια