Ελεύθεροι Επαγγελματίες: «Ανεβαίνουν» οι ασφαλιστικές εισφορές - Πώς θα διαλέξετε κλίμακα

Σε έξι διαφορετικές κλίμακες διαμορφώνονται οι νέες ασφαλιστικές εισφορές που ισχύουν από την αρχή της χρονιάς, για αυτοαπασχολουμένους, ελε...


Σε έξι διαφορετικές κλίμακες διαμορφώνονται οι νέες ασφαλιστικές εισφορές που ισχύουν από την αρχή της χρονιάς, για αυτοαπασχολουμένους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, μετά την αναπροσαρμογή λόγω του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπεγράφη αυτή την εβδομάδα για τον καθορισμό των ασφαλιστικών εισφορών, το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς προσαυξάνεται κατά 3,46% για το τρέχον έτος και διαμορφώνεται στο ποσό των 7.373,88 ευρώ.

Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα την κλάση των εισφορών που θα πληρώνουν, διαμορφώνοντας αναλόγως τα ποσά της κύριας σύνταξης και των παροχών υγειονομικής περίθαλψης.

Ειδικότερα οι ασφαλιστικές κατηγορίες διαμορφώνονται ως εξής:

A. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενουςΕλεύθεροι Επαγγελματίες: «Ανεβαίνουν» οι ασφαλιστικές εισφορές - Πώς θα διαλέξετε κλίμακα - 1© Παρέχεται από: CNN.gr

Β. Για τους αγρότεςΕλεύθεροι Επαγγελματίες: «Ανεβαίνουν» οι ασφαλιστικές εισφορές - Πώς θα διαλέξετε κλίμακα - 2© Παρέχεται από: CNN.gr

Γ. Για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχήΕλεύθεροι Επαγγελματίες: «Ανεβαίνουν» οι ασφαλιστικές εισφορές - Πώς θα διαλέξετε κλίμακα - 3© Παρέχεται από: CNN.gr

Πώς θα διαλέξετε κλίμακα

Μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του e-ΕΦΚΑ (κλικ εδώ) ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει την ασφαλιστική κατηγορία κατάταξής για το έτος 2024, αφού κάνει σύνδεση και ταυτοποίησή με τους κωδικούς Taxis και του ΑΜΚΑ.

Κατά την είσοδο στην υπηρεσία:
  • Ανακαλούνται τα ταυτοτικά στοιχεία
  • Παρέχονται οδηγίες και μηνύματα για την υποβολή της αίτησης
  • Απεικονίζονται οι ασφαλιστικές κατηγορίες που αντιστοιχούν στην ιδιότητα ασφάλισής
  • Παρέχεται πεδίο για δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης
  • Καταχωρείται και αποθηκεύεται η υποβολή/οριστικοποίηση της αίτησης-δήλωσης
  • Χορηγείται αριθμός συστήματος και αποδεικτικό καταχώρησης αυτής

Επισημαίνεται πως η κατάταξή του επαγγελματία σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική.

Όσοι επιθυμούν να ενημερώσουν τα στοιχεία τους και ενδεχομένως να αλλάξουν κλίμακα θα πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει την σχετική αίτηση μέχρι την Τετάρτη 31/01/2024.

Ωστόσο, σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο οι εισφορές των ασφαλιστικών κλάσεων των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων προσαυξάνονται κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου πληθωρισμού της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή κατά 3,46% για το 2024.

Στόχος της διάταξης αυτής είναι πρωτίστως η διασφάλιση του ύψους των συντάξεων των μη μισθωτών, καθώς το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι διανεμητικό. Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων καλύπτονται σε σημαντικό βαθμό από τις εισφορές των εν ενεργεία ασφαλισμένων.


πηγή: CNN.gr

Σχόλια