Στη Βουλή τα αιτήματα του Δήμου Δομοκού για αποκατάσταση των ζημιών από τις κακοκαιρίες DANIEL & ELIAS από τον Μ.Χνάρη

«Στη Βουλή των Ελλήνων τα αιτήματα του Δήμου Δομοκού για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε περιοχές του Δήμου εξαιτίας των ακρα...


«Στη Βουλή των Ελλήνων τα αιτήματα του Δήμου Δομοκού για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε περιοχές του Δήμου εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων από τις κακοκαιρίες DANIEL και ELIAS»Στη Βουλή των Ελλήνων φέρνει ο Βουλευτής Ρεθύμνης και υπεύθυνος ΚΤΕ του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, τα αιτήματα του Δήμου Δομοκού για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε περιοχές του Δήμου, εξαιτίας των έντονων πλημμυρικών φαινομένων, από τις κακοκαιρίες DANIEL και ELIAS.

Σε συνέχεια της επίσκεψης του Μ. Χνάρη με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, στις πληγείσες από την κακοκαιρία DANIEL και ELIAS, περιοχές του ν. Φθιώτιδας, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Δήμος Δομοκού, και των σχετικών με αρ. πρωτ. 30799/30800/30801 και 30802/21-11-2023 Επιστολών του Δημάρχου Δομοκού, κ. Χαράλαμπου Λιόλιου, που του διαβιβάστηκαν, προέβη στην κατάθεση του κοινοβουλευτικού μέσου της Αναφοράς, προς τα αρμόδια Υπουργεία.

Πρέπει να επισημανθεί ότι, μέσω των προαναφερθεισών επιστολών, εκφράστηκαν σχετικά αιτήματα αλλά και προτεινόμενα μέτρα, για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκλήθηκαν, στην περιοχή του Δομοκού, εξαιτίας των παραπάνω φαινομένων, μεταξύ άλλων, σε αγροτεμάχια και αγροτικές υποδομές, στη σιδηροδρομική γραμμή στο τμήμα της περιοχής Δομοκού, σε στραγγιστικά δίκτυα στην οδοποιία, σε αρδευτικά δίκτυα και σε άλλες υποδομές.

Τις ως άνω Αναφορές, συνυπέγραψαν και οι καθ’ύλην υπεύθυνοι Κ.Τ.Ε. των Τομέων Μεταφορών και Υποδομών και Κλιματικής & Πολιτικής Προστασίας, κ.κ. Απόστολος Πάνας και Ανδρέας Πουλάς, Βουλευτές Χαλκιδικής και Αργολίδας, αντίστοιχα.

Εν συνεχεία, οι Βουλευτές παραθέσαν τα αιτήματα και τα προτεινόμενα μέτρα, όπως περιλαμβάνονται στις εν λόγω επιστολές, τα οποία και προέκυψαν κατόπιν συσκέψεων των φορέων του Δήμου με τη συμμετοχή των αγροτών, μεταξύ των οποίων είναι:

« Άμεση χρηματοδότηση του Δήμου Δομοκού βάσει των ανωτέρω εγγράφων, για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών 
… είτε Υλοποίηση των απαιτούμενων έργων από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την αποκατάσταση των ανωτέρω που αφορά σε αγροτεμάχια ιδίων και σε υποδομές της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου Δομοκού 
είτε …Αποκατάσταση ζημιών με συμμετοχή μηχανημάτων του στρατού.. 
Αποκατάσταση υδραυλικού δικτύου και επαναφορά στην αρχική κατάσταση έτσι ώστε να καταστεί επαρκές σε μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα… 
Ενημέρωση τόσο για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εργασιών στην κτηματική περιφέρεια του Δήμου Δομοκού, όσο και για το ημερολόγιο έργων που εκτελούνται στο Δήμο μας…
Να συσταθεί ομάδα εργασίας από ειδικούς επιστήμονες για την διαχείριση μεγάλου αριθμού εκτάσεων που έχουν υποστεί διαβρώσεις και επιχωματώσεις (που μπορεί να υπερβαίνουν σε ύψος το 1,80 μ.). 

Για την αποκατάσταση των εδαφών, τη γονιμότητά τους ακόμη και την αλλαγή καλλιεργειών προτείνουμε η ομάδα εργασίας, εάν είναι δυνατό, να αποτελείται από τους παρακάτω φορείς ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ και Ε.Α.Γ.Μ.Ε.…κατά την επισκευή της σιδηροδρομικής γραμμής να γίνουν τα απαραίτητα τεχνικά έργα, ώστε να μην διακόπτεται η ροή των υδάτων στα υφιστάμενα ρέματα. 

Να τηρηθούν στο ακέραιο οι υδραυλικές μελέτες ή να τροποποιηθούν όπου απαιτείται προς αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων μελλοντικά».

Τέλος, υπογραμμίζουν ότι, επειδή τα διαλαμβανόμενα στην ως άνω Επιστολή τεκμηριώνουν εύλογα και δίκαια αιτήματα, αιτήθηκαν για την άμεση δρομολόγηση όλων των αναγκαίων σχετικών ενεργειών, καθώς επίσης και τη σχετική ενημέρωση της Βουλής.

Σχόλια