Ακρίβεια στα τρόφιμα Στο 250% η ανατίμηση από τον παραγωγό στο ράφι

Από 1 κιλό πορτοκάλια, το σούπερ μάρκετ κερδίζει 46 λεπτά, ο χονδρέμπορος 35, ενώ ο παραγωγός 15, λιγότερα και από το ΦΠΑ των 19 λεπτών στο ...


Από 1 κιλό πορτοκάλια, το σούπερ μάρκετ κερδίζει 46 λεπτά, ο χονδρέμπορος 35, ενώ ο παραγωγός 15, λιγότερα και από το ΦΠΑ των 19 λεπτών στο κράτος

Τις προκλητικές ανατιμήσεις που καταγράφονται στα αγροτικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά, από την καλλιέργεια ως την λιανική τους πώληση, περιγράφει με παράδειγμα τα πορτοκάλια ρεπορτάζ του Open που παρακολουθεί το πώς γίνεται σταδιακά η ανατίμηση κατά 250%, με την μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στις τσέπες χονδρεμπόρων και λιανεμπόρων.


Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί που καλλιεργούν πωλούν τα πορτοκάλια τους με τιμή περίπου 0,40 ευρώ, από τα οποία κερδίζουν μόλις 15 λεπτά ανά κιλό, καθώς τα υπόλοιπα είναι κόστος παραγωγής και συγκομιδής.


Το κέρδος των χονδρεμπόρων είναι μεγαλύτερο, στα 35 λεπτά ανά κιλό, ενώ για τα σούπερ μάρκετ και την λιανική πώληση το κέρδος φτάνει τα 46 λεπτά ανά κιλό. Κάπως έτσι, η αρχική τιμή των 0,4 ευρώ γίνεται 1,4 ευρώ αυξημένη κατά 250%.


Σχόλια