ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η υπερθέρμανση του πλανήτη υπεύθυνη για τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2012, βεβαιώνει νέα έρευναΗ υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου οι οποίες οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα συνέβαλαν κατά το ήμισυ στα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον πλανήτη το 2012. Αυτό επισημαίνει έρευνα που διεξήχθη από 18 επιστημονικές ομάδες και δημοσιεύεται στο Bulletin of American Meteorological Society.


Οι ερευνητές ανέλυσαν τις αιτίες 12 κλιματικών συμβάντων εξαιρετικής έντασης που σημειώθηκαν πέρυσι, όπως οι ξηρασίες, ο τυφώνας Σάντι στις ΗΠΑ, η καλπάζουσα τήξη των πάγων στην Αρκτική, οι κατακλυσμιαίες βροχές στη Βρετανία, στην Αυστραλία, στη βόρεια Κίνα και την Ιαπωνία.

Στην έρευνα υπογραμμίζεται ότι «οι φυσικοί μετεωρολογικοί μηχανισμοί και οι φυσιολογικές διακυμάνσεις του κλίματος έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στα φαινόμενα αυτά».

Ωστόσο οι συντάκτες υπογραμμίζουν πως «σε ορισμένες περιπτώσεις οι αναλύσεις δείχνουν σαφώς πως η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου οι οποίες οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα συνέβαλε στα φαινόμενα αυτά».

Το συμπέρασμα της έρευνας αποτελεί και ένα ισχυρό ράπισμα κατά εκείνων στις Ηνωμένες Πολιτείες που αμφισβητούν κατά πόσο η ανθρώπινη δραστηριότητα και το φαινόμενο του θερμοκηπίου προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Η έρευνα ενισχύει την αυξανόμενη ικανότητα της επιστήμης του κλίματος να κατανοεί καλύτερα την περιπλοκότητα των φυσικών αυτών συμβάντων» τονίζει ο Τόμας Καρλ, διευθυντής του εθνικού κέντρου κλιματικών δεδομένων της αμερικανικής Ωκεανογραφικής και Ατμοσφαιρικής Υπηρεσίας (ΝΟΑΑ). Ωστόσο, προσθέτει, «ο καθορισμός των αιτιών των φαινομένων αυτών παραμένει μια πρόκληση».

Ο στόχος των ερευνών αυτών είναι να κατανοηθεί αν τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα μπορεί να επαναλαμβάνονται συχνότερα και «αν η μεγαλύτερή τους ένταση οφείλεται σε φυσικούς παράγοντες ή έχει σχέση με την ανθρώπινη δραστηριότητα».

Σύμφωνα με την έρευνα, η επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο κλίμα μπορεί να ευθύνεται εν μέρει για τις κατακλυσμιαίες βροχές στην Αυστραλία, την πρωτοφανή χειμερινή ξηρασία στη νότια Ευρώπη και την ξηρασία στην ανατολική Αφρική.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η υπερθέρμανση του πλανήτη υπεύθυνη για τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2012, βεβαιώνει νέα έρευνα Reviewed by avs-tri on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: