ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Φόρος στα Mαντριά και στις Aποθήκες, από 1,5 ευρώ/στρέμμα στα Aγροτεμάχια...


ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ


Κανονικό φόρο ως «ειδικά κτίρια» θα κληθούν να πληρώσουν και τα μαντριά και οι γεωργικές αποθήκες το 2014, σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων που δόθηκε προς διαβούλευση στη δημοσιότητα την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου.

Σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, δεν υπάρχει συντελεστής πρόσοψης για ακίνητα που "βλέπουν" σε αγροτική οδό.Ο φόρος για τα συγκεκριμένα κτίρια, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, ισούται «με το γινόμενο της επιφάνειας του κτίσματος, επί το βασικό φόρο, που προκύπτει από τη τιμή ζώνης σε συνδυασμό με τη φορολογική ζώνη, επί το συντελεστή παλαιότητας κτίσματος, επί το συντελεστή απομείωσης επιφάνειας, καθώς και επί το συντελεστή βοηθητικών χώρων και το συντελεστή ημιτελούς κτίσματος, κατά περίπτωση».

Όσον αφορά στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια, ο βασικός φόρος διαμορφώνεται στα 1,5 ευρώ το στρέμμα και, εν συνεχεία, υπολογίζεται αναλόγως της Αρχικής Βασικής Αξίας του (η οποία περικλείει τα βασικά χαρακτηριστικά της γεωγραφικής θέσης του γηπέδου), καθώς και μία σειρά άλλων παραγόντων, όπως το είδος χρήσης του γηπέδου (συντελεστές χρήσης για: μονοετής καλλιέργεια 1, ελαιώνας 2, πολυετής καλλιέργεια 2,5), η απόστασή του από τη θάλασσα και η πρόσοψη στο οδικό δίκτυο. 

Ειδικά όσον αφορά στο συντελεστή πρόσοψης, σε σχέση με το σχέδιο που είχε διαρρεύσει στη δημοσιότητα, δεν υπάρχει προσαύξηση του φόρου σε περίπτωση που ένα οικόπεδο «βλέπει» σε αγροτικό δρόμο, ενώ για πρόσοψη σε εθνική και επαρχιακή οδό οι συντελεστές είναι 1,2 και 1,1 αντίστοιχα. 

Οι βοηθητικοί χώροι εντός αγροτεμαχίου αυξάνουν το φόρο σε ποσοστό 10%, ενώ σε περίπτωση που υπάρχει κατοικία η οποία δεν είναι η μοναδική για την οικογένεια, η φορολογική επιβάρυνση του γηπέδου αυξάνεται.
Για μεγάλες αγροτικές καλλιέργειες πάνω από τα 130 στρέμματα υπάρχει μείωση του φόρου αφού για εκτάσεις από 130.001 έως 500.000 στρέμματα εφαρμόζεται συντελεστής απομείωσης 0,6 και για εκτάσεις άνω των 500.000 συντελεστής απομείωσης 0,4. www.agronews.gr
Φόρος στα Mαντριά και στις Aποθήκες, από 1,5 ευρώ/στρέμμα στα Aγροτεμάχια... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: