ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η Βιοποικιλότητα στους Αγρούς: Σχέδιο για τη Μείωση των Εκπομπών και τη Διάβρωση του Εδάφους


ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τον νικητή του διαγωνισμού «Ο κόσμος που θέλετε, με το κλίμα που θέλετε» για την εξεύρεση των καλύτερων λύσεων στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.Το πορτογαλικό σχέδιο με τίτλο «Pastagens Semeadas Biodiversas» (Βιοποικιλότητα στους αγρούς) βραβεύτηκε για την καινοτόμο λύση που προτείνει για να μειωθούν οι εκπομπές CO2, η διάβρωση του εδάφους και οι κίνδυνοι ανεξέλεγκτων πυρκαγιών, και παράλληλα να αυξηθεί η παραγωγικότητα των βοσκοτόπων.

Στο σχέδιο «Βιοποικιλότητα στους αγρούς» συμμετέχουν πάνω από 1.000 Πορτογάλοι γεωργοί, στους οποίους παρέχονται μείγματα σπόρων προσαρμοσμένα για ειδικά εδάφη. Τα μείγματα αυτά αυξάνουν την ανθεκτικότητα του εδάφους στις κλιματικές αλλαγές. Το σχέδιο, που προωθεί η οργάνωση Terraprima, είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους, της συγκράτησης του νερού και της αντοχής στη διάβρωση, και παράλληλα συνέβαλε στην αύξηση της παραγωγικότητας των βοσκοτόπων σε πολλά μέρη της Πορτογαλίας.

Ο διαγωνισμός εντάσσεται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας ευαισθητοποίησης του κοινού «Ο κόσμος που θέλετε, με το κλίμα που θέλετε», η οποία προωθεί πρακτικές, καινοτόμες και οικονομικά συμφέρουσες λύσεις στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Το σχέδιο «Βιοποικιλότητα στους αγρούς» θα έχει την ευκαιρία να γυρίσει επαγγελματικό βίντεο, ενώ θα λάβει χρηματοδότηση για την προώθησή του στα ευρωπαϊκά μέσα μαζικής επικοινωνίας.

Στην τελετή τιμήθηκαν επίσης τα δύο επιλαχόντα σχέδια του διαγωνισμού:

“Airport Carbon Accreditation” (Διαπίστευση αερολιμένων για ανθρακούχες εκπομπές): Το ευρωπαϊκό αυτό σχέδιο, με έδρα τις Βρυξέλλες, είναι μια συνεργασία ανάμεσα σε 75 ευρωπαϊκούς αερολιμένες και αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης και τη μείωση των ανθρακούχων εκπομπών τους. Το πρόγραμμα εγκαινιάστηκε το 2009 από τον ευρωπαϊκό εμπορικό φορέα αερολιμένων ACI EUROPE.

“Σπίτια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης για όλους”: Το σχέδιο αυτό, του πολωνικού φορέα Dworek Polski, χτίζει παραδοσιακά πολωνικά σπίτια σε προσιτές τιμές και ταυτόχρονα με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Τον νικητή του διαγωνισμού επέλεξε η Sustainia Award Committee, η οποία απαρτίζεται από την επίτροπο Χίδεγκαρντ, τον πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, τον πρώην πρωθυπουργό της Νορβηγίας Gro Harlem Brundtland και τον πρόεδρο του διακυβερνητικού πάνελ του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή Δρ Rajendra Pachauri.

Η “Sustainia”, της οποίας ηγείται ο κ. Σβαρτσενέγκερ, είναι μια διεθνής πρωτοβουλία για τη βιωσιμότητα και αποτελεί εταίρο της εκστρατείας.
Ο διαγωνισμός και η εκστρατεία “Ο κόσμος που θέλετε, με το κλίμα που θέλετε”

Ο διαγωνισμός “Ο κόσμος που θέλετε, με το κλίμα που θέλετε” έδωσε τη δυνατότητα σε δημιουργικά μυαλά από όλη την ΕΕ να συναγωνιστούν για την εξεύρεση καινοτόμων λύσεων με στόχο τη μείωση των ανθρακούχων εκπομπών. Το κοινό είχε τη δυνατότητα να ψηφίσει τα σχέδια της προτίμησής του μέσω Διαδικτύου, διαλέγοντας ανάμεσα στα 269 σχέδια που υποβλήθηκαν. Τα καλύτερα από αυτά υποβλήθηκαν στη συνέχεια στη Sustania Award Committee.

Από την έναρξή της, τον Οκτώβριο του 2012, η εκστρατεία «Ο κόσμος που θέλετε», με το κλίμα που θέλετε έφτασε σε εκατομμύρια Ευρωπαίους. Έχει προσελκύσει πάνω από 65.000 οπαδούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχει υποστηριχθεί από 230 και πλέον οργανώσεις εταίρων από όλη την ΕΕ καθώς και από πολλές προσωπικότητες, όπως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ο βραβευμένος ηθοποιός Κόλιν Φερθ.

Εθνικοί διαγωνισμοί

Εκτός από τον νικητή του διαγωνισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επελέγησαν εθνικοί νικητές σε καθεμιά από τις πέντε χώρες-στόχους της εκστρατείας (Βουλγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Πολωνία και Πορτογαλία).

Τα ονόματα των εθνικών νικητών ανακοινώθηκαν την 1η Οκτωβρίου 2013. Τα σχέδια “Βιοποικιλότητα στους αγρούς” και “Σπίτια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης για όλους” ήταν επίσης τα σχέδια που βραβεύθηκαν σε εθνικό επίπεδο στην Πορτογαλία και την Πολωνία. Ανάμεσα στους νικητές των άλλων χωρών ήταν:

Στη Βουλγαρία, ένα σχέδιο για μια κοινοτική πρωτοβουλία λιπασματοποίησης που ευαισθητοποιεί περισσότερο τους πολίτες στα θέματα του περιβάλλοντος.

Στη Λιθουανία ένα σχέδιο που συμβάλλει στη μείωση των αποβλήτων χάρη στη μετατροπή αντικειμένων, που διαφορετικά θα είχαν πεταχτεί στα σκουπίδια, σε ωραία κοσμήματα και αξεσουάρ.

Στην Ιταλία ένα στεγαστικό σχέδιο που χρησιμοποιεί μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συγχρόνως διατηρεί τις τιμές αγοράς σε χαμηλά επίπεδα.


Οι εθνικοί νικητές ανταμείβονται με διαφημιστικές εκστρατείες στις πρωτεύουσες των χωρών τους καθόλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου.

www.econews.gr
Η Βιοποικιλότητα στους Αγρούς: Σχέδιο για τη Μείωση των Εκπομπών και τη Διάβρωση του Εδάφους Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: