ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΤΟ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΗ....

Γενικά: Ο Νοέμβρης, αλλά και ο επερχόμενος Δεκέμβρης, θεωρούνται οι μήνες των βροχών και τής σποράς για τον τόπο μας.Για την σπορά: Οι χωρικοί, από χρόνια πολλά, ακολουθούν έναν κανόνα για τις σπορές τού μηνός αυτού. Προτιμούν να σπείρουν τα επιλεκτικά τους σπόρους (και κυρίως για καρπό), από τις 20 τού Νοέμβρη και μετά, αφού «βασιλέψει η Πούλια», όπως λένε. (Η Πούλια, ή άλλως οι Πλειάδες, ευρίσκεται στον αστερισμό τού Ταύρου και στις 20 τού Νοέμβρη δύει στο ξημέρωμα, ενώ από εκεί και πέρα θα δύει όλο και πιο νωρίς, αλλά θα ανατέλλει και πιο νωρίς. Να υποθέσει κανείς ότι η σημασία πού τής δίνεται έχει να κάνει μάλλον με την ανατολή της, αμέσως μετά την δύση τού Ηλίου, παρά με την δύση της; Κατά το αντίστοιχο με την Πανσέληνο τού “Harvest Moon”...; . Κανείς δεν ξέρει, αλλά όλοι αυτό ακολουθούν! Εξυπακούεται ότι για τα ποιό ψυχρά κλίματα η σπορά επισπεύδεται, με γνώμονα πάντοτε το επερχόμενο ψύχος να τα εύρη φυτρωμένα αργά, με λιγότερο φύλλωμα -ανάπτυξη και καλύτερη ρίζα.

Κατά τα λοιπά, (αστρικά): Όλοι οι πλανήτες, εφ’ όσον η τροχιά τους δεν είναι στο ίδιο επίπεδο μέ εκείνη, την εκλειπτική, της Γης πέριξ τού Ηλίου, στο ανεβο-κατέβασμά τους (σε σχέση πάντοτε μέ εκείνη τής Γης), δύο φορές μέσα στην περίοδό τους θα φαίνονται στο ίδιο επίπεδο. Είναι οι λεγόμενοι κόμβοι (nodes), με σχετικό πλάτος (latitude) πού αλλάζει από αρνητικό (νότιο) σε θετικό (βόρειο) κατά την άνοδο, και αντιστρόφως.

Τα περισσότερα καλλιεργητικά ημερολόγια (planting calendars) δίνουν ιδιαίτερη σημασία στους κόμβους τής Σελήνης, (ως δυσμενή συγκυρία), ενώ ελάχιστα, ή καθόλου για τούς αντίστοιχους κόμβους των άλλων πλανητών.

Για παράδειγμα, η Thun δίνει, επί προσθέτως, ιδιαίτερη σημασία στους κόμβους των κοντινών πλανητών, για τον Ερμή και την Αφροδίτη (και όχι ιδιαίτερα για τον Άρη). Αντιθέτως, το Ινδικό, μόνον για την Σελήνη. (στην τροχιά τής Σελήνης, οι κόμβοι της συμβαίνουν 2 φορές τον μήνα, κοντά στην Πανσέληνο και στην Νέα Σελήνη). Για τούς λοιπούς μεγάλους και μακρινούς πλανήτες, ... μάλλον το ξεχνάμε, λόγω τής πολύ αραιής συναντήσεως.

Όμως, εφέτος, ο Δίας, ο οποίος ήδη από τον Μάη τού 2008 ευρίσκεται σε πλάτος αρνητικό (Νότιο), ανερχόμενος πολύ αργά Βόρεια, στις 9 Νοεμβρίου, (UTC 5:30, τοπική 7:30), συναντά την εκπλεικτική τροχιά τής Γης (Βόρειος δεσμός), ευρίσκεται δηλαδή στο ίδιο επίπεδο (και όχι ευθεία) με εκείνο τής Γης πέριξ τού Ηλίου..

Στον 12 ετή κύκλο τού Δία, οι κόμβοι του συμβαίνουν κάθε 6 χρόνια (περ), ενώ κάθε 30 περ, χρόνια ο κόμβος τού Δία πέφτει χρονικά κοντά μέ τόν κόμβο τού Κρόνου, αλλά και κάθε 60 χρόνια, η τελευταία σύμπτωσις συμβαίνει και σε πολύ κοντινή τους θέση (σε διαφορά λιγότερο από 30 μ, όπως π. χ. το 1960.). Τέτοια, ακραία, συγκυρία αναμένεται πάλιν γύρω στο 2020! Προφανώς δεν θα σχολιάσουμε ερωτηματικά για την καλλιέργεια, ή για το τίνι έσται, στην επομένη συγκυρία τού 2020, αλλά, εδώ, εφέτος, 9/11/13, αποφύγετε όσον μπορείτε την καλλιέργεια για λίγες ημέρες. Αφήσετε, αν θέλετε, 2-3 ημέρες πριν και μετά τον κόμβο.

Έτσι, πρακτικά, μέχρις τις 12 τού Νοέμβρη, (λόγω δεσμού Σελήνης, ευθείας με τον Ήλιο – έκλειψης, δεσμού τού Ερμή, Περιγείου, κόμβου τού Δία...), ελάχιστες ώρες απομένουν ως μη δυσμενείς για την καλλιέργεια.  Έ, ... αν αφήσετε και μια εβδομάδα ακόμα, να φθάσετε στη 20 τού μηνός, θα είσθε μάλλον καλύτερα!

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου - Κυριακή 3 Νοεμβρίου


Δευτέρα 4 Νοεμβρίου - Κυριακή 10 Νοεμβρίου


Δευτέρα 11 Νοεμβρίου - Κυριακή 17 Νοεμβρίου


Δευτέρα 18 Νοεμβρίου - Κυριακή 24 Νοεμβρίου


Δευτέρα 25 Νοεμβρίου - Κυριακή 1 Δεκεμβρίου


Συνοπτικός πίνακας φυτέματος Νοεμβρίου 2013

Παρατηρήσεις: 
1. Οι ώρες είναι Ελλάδος.
2. Στην περίοδο φύτευσης η Σελήνη κινείται προς τα κάτω (προς το Νότιο ημισφαίριο), οι χυμοί είναι κάτω, άρα το φυτό έχει δύναμη στη ρίζα του, το νεαρό φυτό ριζώνει καλύτερα. Κατάλληλη εποχή για μεταφύτευση φυτών από το σπορείο στο κήπο, μεταφύτευση δέντρων, κλάδεμα, ξύλευση.
3. Στην περίοδο συγκομιδής η Σελήνη κινείται προς τα πάνω (προς το βόρειο ημισφαίριο), οι χυμοί είναι επάνω, άρα θα έχουμε καλύτερες, νοστιμότερες και ανθεκτικότερες συγκομιδές. Τότε είναι κατάλληλο να κόβουμε κεντράδια και να μπολιάζουμε δέντρα.
4. Η σπορά (τοποθέτηση του σπόρου στο έδαφος) μπορεί να γίνει είτε την περίοδο φύτευσης είτε της συγκομιδής. Ο σπόρος, ανάλογα με τις συνθήκες, θα βλαστήσει στο κατάλληλο χρόνο.
5. Η περίοδος φύτευσης ξεκινάει στις 23 Οκτωβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου (ώρα 23:00) και ξαναξεκινάει από τις 19 Νοεμβρίου (ώρα 21:00) έως και τις 3 Δεκεμβρίου.

Πίνακας χρωμάτων 
- Ανθέων με κίτρινο χρώμα: Καλεντούλα, κουνουπίδι, λάχανο, λουλούδια, μπρόκολο, χαμομήλι.
- Για φυτά που χρησιμοποιούμε τον καρπό τους με κόκκινο χρώμα: Αγγούρι, Αρακάς, Ζέα, ηλιόσπορος, καλαμπόκι (άνυδρο, κίτρινο, λευκό, ποπ κορν), καρπούζι, κολοκύθι (νερού, μακρύ, στρογγυλό, λούφα), κουκιά, μελιτζάνα, μπάμιες, ντομάτα, πεπόνι, πιπεριά, Σιτάρι, φασόλια, φράουλα.
- Για φυτά που χρησιμοποιούμε τη ρίζα τους με το ανοιχτό καφέ: καρότο, κρεμμύδι, παντζάρι, πατάτα, πράσο, σκόρδο.
- Για φυτά που χρησιμοποιούμε το φύλλωμά τους με πράσινο χρώμα: αμπαρόριζα, άνιθος, αντίδια, λάπατο, μαϊντανός, μαντζουράνα, μάραθος, μαρούλι, μελισσόχορτο, μηδική, ραδίκι ήμερο, ρίγανη, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, στέβια, τριφύλλι έρπον, τσάι.
- Με το σκούρο ραφ είναι οι δυσμενείς ημέρες όπου δεν κάνουμε καμιά σπορά ή μεταφύτευση.

Θα πρέπει ίσως να υπενθυμίσουμε ότι: 
- Άνθη είναι φυτά όπως: η Καλεντούλα, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λουλούδια, το μπρόκολο, το χαμομήλι.
- Καρπός είναι φυτά όπως: το Αγγούρι, ο Αρακάς, η Ζέα, ο Ηλιόσπορος, το Καλαμπόκι (άνυδρο, κίτρινο, λευκό, ποπ κορν), το Καρπούζι, το Κολοκύθι (νερού, μακρύ, στρογγυλό, λούφα), τα Κουκιά, η Μελιτζάνα (τσακώνικη, φλάσκα), οι Μπάμιες, η Ντομάτα (καρδιά βούβαλου, ροζέ κ.ά.), το Πεπόνι, η Πιπεριά (καμπανούλα, καυτερή, κέρατο, Φλώρινας), το Σιτάρι (μαυραγάνι κ.ά.), τα Φασόλια (γίγαντες, κλαρωτά, στρωτά, χάντρα), η Φράουλα.
- Ρίζα είναι φυτά όπως: το Καρότο, το Κρεμμύδι, το Παντζάρι, η Πατάτα, το Πράσο, το Σκόρδο.
- Φυλλώδη είναι φυτά όπως: η Αρμπαρόριζα, ο Άνηθος, τα Αντίδια, το Λάπατο, ο Μαϊντανός, η Μαντζουράνα, ο Μάραθος, το Μαρούλι, το Μελισσόχορτο, η Μηδική, το Ραδίκι το ήμερο, η Ρίγανη, το Σέλινο, το Σέσκουλο, το Σπανάκι, η Στέβια, το Τριφύλλι το έρπον, Το Τσάι (Αγράφων, βουνού). ftiaxno.gr/
ΤΟ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΗ.... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: