Το Κρασί: Ο Θρύλος, ο Μύθος, το Μεγαλείο και η Μοναδικότητα...

“Το πιο σπάνιο, το ακριβότερο και-συχνα-το καλύτερο κρασί του κόσμου”. “Είναι το πιο καθαρό, αριστοκρατικότερο και πιο έντονο ...


“Το πιο σπάνιο, το ακριβότερο και-συχνα-το καλύτερο κρασί του κόσμου”. “Είναι το πιο καθαρό, αριστοκρατικότερο και πιο έντονο παράδειγμα κρασιού από Pinot Noir πού θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Όχι μόνο ένα συγκλονιστικό Νέκταρ αλλά και Ορόσημο-μετρο σύγκρισης με τα υπόλοιπα κρασιά της Βουργουνδίας”. Λίγα μόνο από τα όσα έχουν λεχθεί για το συγκλονιστικότερο κρασί του κόσμου, εκείνου πού ο κάθε πραγματικός οινόφιλος ονειρεύεται να απολαύσει έστω και μία φορά στη ζωή του

Η σύγκριση εννοείται ότι επικυρώνει το μεγαλείο του σπανιότερου και πιο ακριβού κρασιού του κόσμου, του κρασιού πού βγαίνει σε 3000 μόλις φιάλες και πού το κόστος απόκτησης και απόλαυσης μίας από αυτές ισοδυναμεί με το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών αρκετων αξιοπρεπώς αμοιβομενων ανθρώπων. Η σπανιότητα του Romanee Conti είναι ευθέως αναλογη του μεγαλείου του και τα αστράκια πού κάνουν όσοι ονειρεύονται να αξιωθούν να δοκιμασουν έστω και μία μόνο γουλιά ΜΙΑ φορά στην ζωή τους είναι απόλυτα δικαιολογημενα. Το Romanee Conti, όπως και τα υπόλοιπα κρασιά του ομώνυμου Κτήματος, δεν είναι μόνο ένα πανακριβο κρασί ή ένα collectors item για νεόπλουτους και για stars του Hollywood και της rock σκηνής. Είχαμε την σπάνια τύχη να δοκιμασουμε μία και μοναδική φορά, το 1978 στο Charleroi του Βελγίου, ένα ποτηράκι και η εμπειρία ξεπερνούσε τον υπερθετικό: ήταν ονειρική, θεική και μεγαλειώδης μαζί. 

ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ GRANDS CRUS

H λογική της Βουργουνδίας είναι εντελώς διαφορετική από οποιασδήποτε άλλης οινοποιητικής περιοχής του κόσμου, μηδέ της Γαλλίας της ίδιας εξαιρουμενης. Έχει να κάνει πρώτα απ'όλα με την ευλάβεια και την εργατικότητα του Καθολικού μοναστικού βίου. Γιατί εκεί όπως πουθενα αλλού οι μοναχοί, πού είναι υπεύθυνοι για την εισαγωγή της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποιίας, έβαλαν τα θεμελια και έδωσαν τα διαπιστευτήρια του μεγαλείου της Βουργουνδίας. Για να μην παρασυρθούμε από το ενδιαφέρον πού έχουν οι διάφορες μυστηριώδεις ίντριγκες και δογματικές διαμαχες άς αναφέρουμε μόνο τα Αββαεία του Clairvaux και του Citeaux, μεσα και γύρω από τα οποία υφάνθηκε η Ιστορία και το μεγαλείο του Βουργουνδικού κρασιού. 

Τα πράγματα όμως δεν ήταν και τοσο εύκολα στην αρχή. Ακόμη και όταν τα κρασιά της Βουργουνδίας είχαν αρχίσει πια να έχουν την μεγάλη φήμη τους, αυτος πού θα μπορούσε να γίνει ο σημαντικότερος promoter τους-ο Καρλομαγνος-δεν έπινε ποτέ κόκκινο κρασί. . . . . . . για να μην λερώσει την καταλευκη γενειάδα του! ! ! ! 

Από την μια λοιπόν η εκκλησία και τα μοναστικά ταγματα, από την άλλη τα καταπληκτικά terroirs πού σιγά-σιγά ανακαλύπτονταν και αναγνωρίζονταν και σαν κορωνίδα το Chardonnay και το Pinot Noir-συνολικά δηλαδή, χάρη στην ευτυχισμενη σύμπτωση μερικών ιδιαίτερα ευνοικών παραγόντων η Βουργουνδία άρχισε να γίνεται διάσημη και sought after. Kαί ο “επίλογος”; Μα το ότι η απίστευτη αυτή συγκυρία έγινε ακόμη πιο απίστευτη από το γεγονός ότι ο γεωργικός και αμπελουργικός κλήρος στην Βουργουνδία είναι ασύλληπτα πιο μικρός από οποιαδήποτε άλλη αμπελουργική περιοχή του κόσμου, άρα εξ ορισμού πανακριβος και με δυνατοτητες παραγωγής μικροσκοπικών ποσοτήτων κρασιού. 

Φανταστείτε λοιπόν τί γίνεται στα “τοσοδούλια” Grands Crus (όλα σχεδόν κοινόχρηστα), όπου κάθε σοβαρός παραγωγός αγωνίζεται να αποκτηςει μερικές μόλις ΓΡΑΜΜΕΣ από το αμπέλι. Είναι μεν 33 πού φέρουν τον τίτλο με την τοσο βαρειά σημασία αλλά είναι τοσο μικρά και αντιπροσωπεύουν μόλις το 1. 5% όλο κι'όλο της συνολικής παραγωγής κρασιού στην Βουργουνδία. Αλλά το κρασί τους, έεε το κρασί τους, εκφράζει-έστω και σε άπιαστες τιμες-ότι καλύτερο μπορούν να ονειρευτουν ο παραγωγός και ο οινόφιλος μαζί: τα ποιοτικά ύψη και το μεγαλείο πού μπορούν να φτασουν το Chardonnay και το απίστευτα ιδιότροπο και δύσκολο, κόκκινο Pinot Noir-μία ωστοσο από τις σπουδαιότερες ερυθρές ποικιλίες σταφυλιού στον κόσμο. Κι'αυτο ακόμα, η αναγνώριση και η “περιχαράκωση” των Grands Crus της Βουργουνδίας, ήταν από τα σημαντικότερα επιτεύγματα των μοναχών. 

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ROMANEE CONTI

Εκφράζει στο maximum τον μύθο και το μεγαλείο των κρασιών της Βουργουνδίας, μίας περιοχής όπου ακόμη και οι πλέον πλούσιοι παραγωγοί είναι πρώτα απ'όλα ΑΓΡΟΤΕΣ! 

Σε αντίθεση με το Bordeaux, όπου ακόμη και οι ιδιοκτήτες των λιγότερο διάσημων Chateaux επιμενουν να διατηρούν κάτι το “άσηπτα” αριστοκρατικό και απόμακρο στο στύλ και την συμπεριφορά τους και να παρακολουθούν την δουλειά στο αμπέλι και το οινοποιείο “αφ'υψηλού”, ακόμη και ο πιο διάσημος ιδιοκτήτης στην Βουργουνδία δεν θα διστασει να χώσει τα χέρια του στο χώμα και τα πόδια του στη λάσπη-γιατί θέλει να έχει ενεργό μερος σε όλες τις δουλειές της παραγωγής του κρασιού του. Κι'άν στο Bordeaux λοιπόν έχουμε το πρότυπο του Gentleman-Γαιοκτήμονα, στην Βουργουνδία υπάρχει η καθημερινότητα του Αγρότη. 


Όλος μα όλος ο συναρπαστικός μύθος της Βουργουνδίας και των κρασιών της στηθηκε χάρη στο διάλογο των μοναχών και των αγροτων με την Γή. Δεν ήταν καθόλου αναγκη, ποτέ άλλωστε στην Ιστορία δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ο διάλογος αυτος να ήταν ήρεμος και ομαλός. Μεσα όμως από τους δαιδάλους και τις περιπέτειες του, θεμελιώθηκε και “δέθηκε” ο μύθος των κρασιών της Βουργουνδίας πού μόλις τελευταία άρχισε να αποκαλύπτεται και στον μεσο οινόφιλο-ο οποίος αρχίζει να αντιλαμβάνεται τί πραγματικά είναι τα κρασιά αυτων των “μυστηριων” ανθρώπων, των Βουργουνδών. 

Άν ωστοσο στον μεσο οινόφιλο άρχισαν να αποκαλύπτονται τα “μυστικά” και οι ιδιαιτερότητες των καλών κρασιών της Βουργουνδίας, ο μύθος του Domaine de La Romanee Conti και του ίδιου του Romanee Conti οφείλεται κατα πολύ στο ότι τα μυστικά και οι ιδιαιτερότητες του είναι σχεδόν αδύνατο να φτασουν στον μεσο οινόφιλο. Μόνη λύση, να ονειρεύεται την έστω και για μία φορά στη ζωή του απόλαυση ενός ποτηριού από τα κρασιά του Domaine de La Romanee Conti και να μαθαίνει όλο και περισσότερα πράγματα για την Ιστορία του μυθικού Κτήματος και των μεγάλων κρασιών του. 

Στις 22 Μαίου του 2007, για παράδειγμα, ένα κιβώτιο με Romanee Conti του 1985 πουλήθηκε σε δημοπρασία από τους Christie's της Νέας Υόρκης στην απίστευτη τιμή των 237. 000 $ Ηνωμενων Πολιτειών! ! ! ! Είναι το αποτέλεσμα του Μύθου μεταφερμενου στο σήμερα, η συνέχεια του Μύθου ή ακόμα και η σημερινή εκδοχή του Μύθου Romanee Conti και μαλιστα του αμπελοτοπιού Grand Cru “Romanee Conti”, πού έχει έκταση μόλις έντεκα στρέμματα και πού οι μοναχοί πρωτοαναγνώρισαν τον 15ο-ίσως και από τον 12ο ήδη-αιώνα! 

Η Ιστορία και ο Μύθος του Romanee Conti άρχισαν ουσιαστικά με τους αριστοκράτες της Dijon, τις τέσσερις γενιές της οικογένειας de Croonembourg-μέχρι να αφιχθεί ο αγοραστης Louis-Francois de Bourbon, ο οποίος είχε κληρονομήσει τον τίτλο του πρίγκηπα de Conti από τον πατέρα του το 1727. Η ιστορία εξελισσόταν και στην συνέχιση της μπλέκονται κι'άλλοι πρίγκηπες, ερωμενες και αριστοκράτες, ευγενείς, βασιλικά τραπέζια και η αναστατωση της Γαλλικής Επαναστασης. Ώσπου φτασαμε σε ένα σημείο όπου το Romanee Conti θεωρήθηκε ακόμη και βάλσαμο για τους γέροντες, τους αδύναμους και τους ασθενείς. 

Η παράξενη και εν μερει απόκρυφη Ιστορία της περιοχής του Romanee Conti εκτείνεται σε έντεκα αιώνες. Οι τεράστιες, μεγαλύτερες κι'από την ίδια την Ζωή, φυσιογνωμίες πού σημαδεψαν και καθόρισαν την Ιστορία του “διαβάζονται” σαν ιστορικό μυθιστορημα. Ακόμη και η σύγχρονη (αρχές των 90'ς) διαμαχη μεταξύ των συνιδιοκτητριών οικογενειών de Villaine και Leroy, πού οδήγησε στην αποχώρηση της Lalou Bize-Leroy και άφησε το πεδίο τελείως ελεύθερο στον Aubert de Villaine, μπορεί να διαβαστεί ως κεφάλαιο της Ιστορίας και του Μύθου-άν ξεπεραστουν οι πικρίες και οι προσωπικές φορτιςεις. 

O DOMAINE DE LA ROMANEE CONTI

Δεν είναι λίγοι οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί πού λατρεύουν το Pinot Noir και έχουν πρότυπο τους την “ερμηνεία” πού του προσφέρει η Βουργουνδία αλλά ονειρεύονται κιόλας να εισβάλουν μεσ'στην άγρια νύχτα στα αμπέλια του Domaine de La Romanee Conti και να “απαλλοτριώσουν” φυτα και κλώνους πού θα τους επιτρέψουν να φυτέψουν “ΤΟ” αμπέλι και να φτιάξουν το κρασί των ονείρων τους. Ασφαλώς και όλοι τους σχεδόν είναι Νεοκοσμίτες γιατί πώς αλλοιώς να εξηγηθεί, παρά τις ευγενέστατες φιλοδοξίες τους για παραγωγή Pinot Noir υψηλής ποιότητας και τα όνειρα τους για παράνομες εισβολές, το ότι ξεχνούν πώς ο Θρύλος του Romanee Conti είναι στο πιο μεγάλο μερος του αποτέλεσμα του terroir του, πού δεν θα βρεθεί πουθενα μα πουθενα αλλού! 

O Domaine de La Romanee Conti αποτελείται, οινοποιεί και παράγει κρασιά μόνο από αμπελώνες Grands Crus: δύο αποκλειστικά δικούς του(La Romanee Conti, La Tache) και πέντε από μεγάλα αμπέλια πού “μοιράζεται” με άλλους παραγωγούς(Romanee Saint Vivant, Richebourg, Grands Echezeaux, Echezeaux και το λευκό Le Montrachet). Είναι γνωστο ότι για να έχεις ΜΙΑ ΜΟΝΟ φιάλη από το αμύθητης σπανιότητας και πανακριβο La Romanee Conti είσαι υποχρεωμενος να αγοράσεις ένα κιβώτιο 12 φιαλών, με όλα τα κρασιά του Κτήματος. . . . αλλά θα πάρεις ΜΟΝΟ ΜΙΑ φιάλη “La Romanee Conti”! 

Όλα τα αμπέλια είναι συγκεντρωμενα γύρω από το σπουδαίο χωριό Vosne Romanee, Ονομασία Προελεύσεως διάσημη και φημισμενη για τα φινετσάτα και εύσωμα κρασιά της. Η μεση ηλικία των αμπελιών είναι 44 χρόνια και καλλιεργούνται μόνο βιολογικά. Μερικά όμως στρέμματα στο La Tache και στο Grands Echezeaux καλλιεργούνται βιοδυναμικά, ενώ για να αποφευχθεί το “πάτημα” της γής η χρήση τρακτέρ είναι αυστηρά απαγορευμενη και για το όργωμα χρησιμοποιούνται μόνο άλογα. Οι στρεμματικές αποδόσεις είναι εξαιρετικά-απίστευτα χαμηλές, μόλις 25 λίτρα μούστου το στρέμμα! Με άλλα λόγια χρειάζεται ο μούστος τριών πρέμνων για την παραγωγή μίας φιάλης Romanee Conti. . . 
Στην οινοποίηση δεν υπάρχει η παραμικρή επέμβαση, τα σταφύλια μαλιστα δεν αποβοστρυχώνονται και μπαίνουν στην δεξαμενή για οινοποίηση με τα κοτσανια τους. Η οινοποίηση είναι τελείως φυσική, πεντακάθαρη και διαρκεί πάρα πολύ καιρό, γίνεται μαλιστα σε αρκετα χαμηλές θερμοκρασίες. Η παραμονή στις δεξαμενές για ζύμωση και εκχύλιση, “cuvaison”, διαρκεί οπωσδήποτε ένα μηνα. Δεν υπάρχει το παραμικρό φιλτράρισμα των κρασιών για να διατηρηθεί στο ακέραιο το αρωματικό και γευστικό δυναμικό τους, ενώ κολλάρρισμα γίνεται μόνο όταν είναι αναγκαιο και πάντοτε με ασπράδια αυγού. 

Για την παλαίωση χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ και ΠΑΝΤΑ 100% καινούργια βαρέλια από ξύλο δρυός του δάσους Troncais, ενώ η ίδια η παλαίωση διαρκεί 16-20 μηνες-αναλογα με τα χαρακτηριστικά της εσοδείας. 

Και μετα, ο Θεός να βάλει το χέρι του μήπως μπορέσουμε και πάρουμε έστω μία φιάλη-όσο ακριβά και να την πληρώσουμε, αξίζει! 

Η ΜΑΓΕΙΑ-ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ DOMAINE DE LA ROMANEE CONTI 2002

1. Echezeaux
Ανοιχτο και αρωματικό στην όσφρηση, με αρκετές δόσεις ευχάριστης πικάντικης “νοστιμιας”. Γοητευτικό άρωμα πού σε αφήνει να μαντέψεις μία πολύ εκφραστική και πικάντικη δομή. Συμπυκνωμενο στο στομα, με πανταχού παρούσα την τοσο γοητευτική πικάντικη διάσταση. Καλή οξύτητα πού προσφέρει φρεσκάδα στην επίγευση. Εξαιρετική αρμονία και πάρα πολύ μεγάλες προοπτικές για το μελλον. 

2. Grands Echezeaux
Απίστευτα αρωματικό και πολύ πλούσιο, με έξοχα καλοσχηματισμενο και πικάντικο φρούτο. Ώριμο, με τσιμπήματα σοκολάτας και πίσσας. Στο στομα προσφέρει μία λατρευτα μυώδη και σφιχτοδεμενη δομή, πού ενισχύεται από τις στιβαρές τανίνες και την καλή οξύτητα. Η γενική εντύπωση ωστοσο δείχνει ότι η συμπύκνωση συνοδεύεται από κομψότητα. Ένα μεγάλο κρασί

3. Romanee Saint Vivant
Καλοδομημενο και σφιχτο άρωμα. Κυρίως γήινο και πικάντικο, με σαγηνευτικούς τονους υπόγειας βλάστησης. Το φρούτο ορίζει το φόντο του αρώματος από τα παρασκήνια. Σφιχτο και ιδιαίτερα γευστικό, η γεύση του παρουσιάζει πολύ καλή συμπύκνωση και διαθέτει πολύ καλή οξύτητα. Είναι όμως ακόμα κάπως σφιχτο και απρόσιτο, με στιβαρότατες τανίνες. 

4. Richebourg
Όμορφα αρωματισμενο και εξωστρεφές, με λαμπερό άρωμα κόκκινων φρούτων. Σαν να περιβάλλεται από ένα πολύ αιθέριο συννεφάκι μπαχαρικών. Πολυσύνθετες και σαγηνευτικές αρωματικές εντυπώσεις. Η γεύση είναι συμπυκνωμενη με προφανή τα εξωστρεφή χαρακτηριστικά του κόκκινου φρούτου, συνοδεύεται όμως και από ένα υπαινιγμό πιπεράτης φυτικότητας και αρωματικών βοτανων. Ωραία δομή και καλή οξύτητα. Μεγάλο βάθος γευστικών χαρακτηριστικών και μακρύτατη επίγευση. Σπουδαίο

5. La Tache
Πολύ εξωστρεφές και σαγηνευτικό άρωμα, με κυρίαρχα καταρχήν τα κόκκινα φρούτα. Υπαινίσσεται όμως και ένα πικάντικό “στρώμα”, όπου αναπαύονται νότες πίσσας. Έντονα φρουτώδης γεύση, φρεσκαρισμενη από την δροσερή οξύτητα. Πολύ ωραίος και σωστος πλούτος αναπτύσσονται στο στομα, με πικάντικη ταννική δομή κάτω από το “φωτεινό” φρούτο. Το φρούτο υπερέχει στην συνολική εντύπωση, χωρίς αυτο να εμποδίζει σε τίποτα τις μεγάλες δυνατοτητες παλαίωσης. 

6. La Romanee Conti
Άρωμα πού σε αφήνει άναυδο με την πολυπλοκότητα και την sophistication του. Κόκκινα φρούτα όλων των ειδών με ένα εκλεπτυσμένο και ραφινάτο υπόστρωμα πίσσας, λίγο σοκολατένιο πλούτο και ένα αξιαγάπητο ολόφρεσκο τσίμπημα από μπαχαρικά και μυριστικά βότανα. Το άρωμα είναι βαθύ και πλούσιο, σχεδόν “γλυκό”. Ιδιαίτερα συμπυκνωμένη γεύση, με πολύ ωραία πικάντικη δομή, γενναιόδωρο φρούτο και καλή οξύτητα. Το φρούτο στο στόμα προσφέρει και ένα γήινο, mineral υπόστρωμα. Πολύ συμπυκνωμένο, με σφιχτή δομή και αρκετό πλούτο. Μακρύτατη επίγευση και ιδιαίτερα κομψή εντύπωση τελειώματος. Μεγάλο κρασί, με τεράστιες δυνατότητες παλαίωσης. 

Αλέξανδρος Σακκάς (alexsakkas. wine@gmail. com)
www.nooz.gr

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]