Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Δεκέμβριος στο αγρόκτημα και στον κήπο


Δεκέμβριος στο αγρόκτημα

 • Φυτεύουμε: Κρεμμύδια, σκόρδα για χλωρά την άνοιξη και ξερά το καλοκαίρι, συμπληρώνουμε μπιζέλια και κουκιά για όψιμη συγκομιδή (καιρού επιτρέποντος, στα πεδινά και νότια μέρη της Ελλάδος).


 • Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα, ελιές, μήλα, μάπες, μπρόκολα, κουνουπίδια, μαρούλια, κρεμμύδια, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, βρούβες, σινάπια, τσουκνίδες, μάραθο. • Δεντροκομικές εργασίες τον Δεκέμβριο μήνα


Οι δεντροκομικές εργασίες είναι σχεδόν μηδαμινές γιατί τα χώματα καθίστανται συνήθως παγωμένα και λασπώδη από τις συχνές βροχές και τα χιόνια.
Στους οπωροκήπους, εάν το επιτρέπει ο καιρός γίνεται να συνεχιστούν οι εμφυτεύσεις όλων των φυλλοβόλων οπωροφόρων, καθώς και τα κλαδέματα σχημάτων και καρποφορίας.
Επίσης συμπληρώνονται οι αρόσεις και οι λιπάνσεις, εάν δεν πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα και στα πολύ ψυχρά μέρη εφαρμόζονται επιχωματώσεις των ριζών ή και των κορμών των πιο ευαίσθητων δέντρων.
Στα φυτώρια, με ευνοϊκό καιρό συνεχίζονται οι μεταφυτεύσεις και οι αρόσεις των δενδρυλλίων στα σπορεία και κλαδεύονται καταλλήλως για των σχηματισμό νέων δενδρυλλίων.
Ενσωματώνονται διάφοροι χονδοκέλυφοι σπόροι όπως αμύγδαλα, καρύδια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, κεράσια και κάστανα και προετοιμάζονται οι βραγιές για τις μελλοντικές σπορές.
Κατά τον Δεκέμβριο μήνα ωριμάζουν και διατηρούνται στην αποθήκη φρούτα διάφορων όψιμων ποικιλιών.
Από τα αχλάδια οι ποικιλίες Πας-κρασσάν, Ολιβιέ-ντε-σερ, Λε Λεκτιέ, Τσακώνικα κλπ., από τα μήλα οι ποικιλίες Φυρίκη όψιμο, Μπλακ-μπε-Ντάβις, Καρλάτ κ.α. καθώς και κυδώνια, ρόδια, κάστανα κλπ.

Πηγή: Πλήρης οδηγός του Δενδροκαλλιεργητού-Παράρτημα "Γεωργικού δελτίου" μηνός Ιουλίου 1937

 • Τα λουλούδια τον Δεκέμβριο

 • Γενικές εργασίες και φροντίδες
Εφάρμοση εδαφοκάλυψης στο περιβόλι και στα μικρά δέντρα μας για προστασία από τις βροχές και τα κρύα.
Ξεβοτάνισμα και ελαφρό σκάλισμα για τα ζιζάνια είναι απαραίτητα με τις πολλές βροχές. Ψεκάζουμε με χειμερινό πολτό ή με χαλκό τα φυτά και τα δένδρα μας, ιδιαίτερα μετά από πάγο για προστασία. Ετοιμάζουμε και λιπάρουμε με φουσκί ή κομπόστα το χωράφι μας για να είναι έτοιμο για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια μας.
Μαζεύουμε φύλλα και υλικά για την κομπόστα μας.
πηγη: φτιαχνω
 • Κηποτεχνικές Εργασίες Χειμωνιάτικη προετοιμασία


Οι εργασίες στον κήπο λιγοστεύουν όμως αυτά που μπορούν να γίνουν τώρα είναι καθοριστικά για το μέλλον .Αυτή την περίοδο μπορούμε να κάνουμε φυτεύσεις νέων φυτών και μεταφυτεύσεις. Είναι η εποχή όπου μπορούμε να συλλέξουμε τα φύλλα σε ένα σωρό στο πίσω μέρος και απλά να φτιάξουμε ένα σωρό( με ένα σωλήνα στο κέντρο για αερισμό.


Γενικές Εργασίες
Προστατεύουμε ευαίσθητα φυτά από πιθανές χαμηλές θερμοκρασίες.
Ελαχιστοποιούμε το πότισμα.
Φροντίζουμε τον Οπωρώνα
Ελέγχουμε την βλάστηση των ζιζανίων
Κλαδέματα μόνο κατά περίπτωση.
Λιπάνσεις ελάχιστες και μόνο για προληπτικούς λόγους ασθενειών
Βάψιμο στα κλαδία με επουλωτική αλοιφή και επούλωση πληγών των δέντρων
Συντηρούμε τα εργαλεία.


Συγκεκριμένα:
Τα ξερά φύλλα να απομακρυνθούν όπως και τα ξερά άνθη, και να επουλωθούν πληγές δέντρων με κερί, μυκητοκτόνο σκεύασμα(χαλκούχο) ή και τσιμέντων για προχωρημένες πληγές, προσέχοντας για πιθανές μυκητιάσεις.Αλλιώς με έτοιμες αλοιφές από την αγόρα.
οι τομές αν δεν καλυφθούν θα δημιουργήσουν προβλημα στο μέλλον • Ψεκασμοί


Πρακτικά τώρα δεν ψεκάζουμε εκτός αν υπάρχει έκτακτη προσβολή από μύκητα ή έντομο. ΤοEVERSILL είναι εξαίρετο για τον φυλοκνίστη..ή ακόμα και Τetrastop ή άλλων ορυκτελαίων και συνεργιστικών για να μειώσουμε πληθυσμούς διαχειμαζόντων εντόμων, ακάραιων….
 • Αραιώματα
Από την διμορφοθήκη (μαργαρίτα έρπουσα) χλωρόφυτα, βολβούς και τα μεταφυτεύουμε σε νέες θέσεις.


 • Μεταφυτεύσεις/ Παραγωγή φυτών


στο θερμοκήπιο του ξενοδοχείου Αργέντικο Χιου

Πολλαπλασιάζουμε με μοσχεύματα τους θάμνους.
Συγκεκριμένα :
1. Κλάδεμα και γλάστρωμα στις βαμβακούλες (από πιθάρια)
2. Κλάδεμα στα γεράνια και παραγωγή νέων φυτών
3. Κλάδεμα και γλάστρωμα στα σέδα (sedum)
4. Ο οσμανθος αναρριχητικό.
Τα γλαστράκια μπορούν να μεταφερθούν στο θερμοκήπιο για ταχύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο αποτέλεσμα.


 • Οπωρώνες
Προτείνουμε να καταστρέψουμε τα ζιζάνια με χορτοκοπή ώστε αυτά να ενσωματωθούν την άνοιξη με το όργωμα και όχι τώρα γλιτώνοντας χρόνο αλλά και πιθανή καταστροφή ριζιδίων που είναι απαραίτητα τον χειμώνα . Το ίδιο μπορεί να γίνει και σε άλλες περιοχές που το επιτρέπει η πυκνότητα φύτευσης όπως στα παχύτητα κακτοειδή , Κυπαρίσσια . Στους λάκκους των φυτών χρειάζεται σκάλισμα.
 • Νέες φυτεύσεις


Οι χειμωνιάτικες βροχές και η κατάσταση λήθαργου των φυτών αυτή την περίοδο ευνοούν τις φυτεύσεις.Αρκεί να μην έχει παγωνιά.
τριανταφυλλεώνας στο Ξενοδοχείο Αργέντικο ΧιουΕίναι η καλύτερη περίοδος για την φύτευση γυμνόριζων τριανταφυλλιών αλλά μία τέτοια κίνηση απαιτεί σχεδιασμό ,που θα φυτευτούν και ποια ποικιλία ώστε να γίνει σταδιακά και πιθανά να ανακατασκευαστεί ένα παρτέρι.

Κώστας Τάτσης
Μsc Γεωπόνος

biokipos
Δεκέμβριος στο αγρόκτημα και στον κήπο Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: