ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Καμία αύξηση το 2014 στα Τιμολόγια Ρεύματος των Αγροτών


ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ


Εξαίρεση για τις επιδοτήσεις των τιμολογίων για δύο χρόνια κατάφερε να πετύχει η Ελλάδα, με αποτέλεσμα το πάγωμα μέχρι και τις αρχές του 2016 στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τις χαμηλές οικιακές καταναλώσεις και τους αγρότες.Η χώρα μας εξασφάλισε εξαίρεση από την κατάργηση του καθεστώτος των σταυροειδών επιδοτήσεων.

Συγκεκριμένα, η χώρα μας εξασφάλισε εξαίρεση από την κατάργηση του καθεστώτος των σταυροειδών επιδοτήσεων. Βάσει της κοινοτικής οδηγίας που φέρει την επωνυμία «3ο ενεργειακό πακέτο» οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να επιτρέπουν την επιδότηση ενός τιμολογίου προκειμένου να είναι φθηνό με την αύξηση μιας άλλης κατηγορίας.

Η Ελλάδα, όπως επεσήμαναν κύκλοι του υφυπουργού ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου, πέτυχε λόγω της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης να πάρει για δύο χρόνια παράταση. Έτσι, η χαμηλή κατηγορία κατανάλωσης ρεύματος (0 έως 800 κιλοβατώρες) για τα νοικοκυριά και το τιμολόγιο για τους αγρότες δεν θα αλλάξει, δεν θα αυξηθεί, από την πολιτεία.«H ΔEH δεν πρόκειται να ζητήσει αυξήσεις στα τιμολόγιά της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Aρθούρος Zερβός, ενώ ανοιχτή παραμένει η αύξηση στο ETMEAP (πρώην τέλος AΠE) και στη χρέωση για τη χρήση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού.Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματούχο της επιχείρησης, για το 2014 η ΔΕΗ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία αύξηση των τιμολογίων ρεύματος. Την ίδια ώρα, πηγές της εταιρείας εξέφραζαν προβληματισμό για το αν η τρόικα ανοίξει το θέμα της κατάργησης των σταυροειδών επιδοτήσεων στα δύο προαναφερόμενα τιμολόγια, τα οποία επιδοτούνται από τις υψηλές τιμές των εμπορικών τιμολογίων.

Ωστόσο, όπως διαβεβαίωσαν κύκλοι του υφυπουργού, η κυβέρνηση μέχρι και τις αρχές του 2016 θα διατηρήσει τη σταυροειδή επιδότηση υπέρ του φθηνού ρεύματος των νοικοκυριών και των αγροτών.Αποκρατικοποίηση ΑΔΜΗΕ

Παράλληλα, στα 900 εκατ. ευρώ φαίνεται να ανεβάζουν κύκλοι της ΔΕΗ την αποτίμηση του υπό αποκρατικοποίηση Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Ο Διαχειριστής είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ και για την πώληση του 66% προσδοκά έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με το ασφαλιστικό των εργαζομένων της εταιρείας, σημειώνεται ότι οι εισφορές είναι ενσωματωμένες στην πάγια περιουσία του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση θα φέρει σχετικό νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τα της αποτίμησης. Για την έκβαση της αποκρατικοποίησης του Διαχειριστή η διοίκηση της ΔΕΗ εμφανίζεται αισιόδοξη, ενώ αντίθετα δεν βλέπει να προχωρά η ιδιωτικοποίηση της ίδιας της εταιρείας.

Ανώτατο στέλεχος της επιχείρησης σημείωνε για την πώληση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» πως την αποτιμά σε 1,5 με 2 δισ. ευρώ και πως θα πετύχει μόνο αν σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλιώς δεν υπάρχει επενδυτής που θα βάλει τόσα χρήματα.

Τσατσάκης Γιάννης
agronews
Καμία αύξηση το 2014 στα Τιμολόγια Ρεύματος των Αγροτών Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: