ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Κερδίζουν έδαφος τα ελληνικά καπνά το 2014


ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ


Αύξηση τιμών και παραγωγής με ''ώθηση'' και από τη συμφωνία με τη Philip Morris

Με κίνητρο όχι πλέον την επιδότηση, αλλά την εμπορική τιμή, αναπτύσσεται σταδιακά και πάλι η καλλιέργειά των καπνών στην Ελλάδα, που πριν από το 2006 είχε παρουσιάσει σταθερά πτωτική πορεία.

Μάλιστα οι καλές τιμές των παραδοσιακών ελληνικών καπνών, ανατολικού τύπου, οι οποίες προέκυψαν μετά τη συμφωνία της Philip Morriς για απορρόφησή τους, έχουν σημάνει μια «ιδιότυπη» στροφή στην παράδοση. Έτσι, το 2014, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η παραγωγή θα ανέλθει σε 35.000 τόνους από 20.000 που ήταν το 2013.

Μάλιστα καθώς η τιμή κινείται σταθερά σε επίπεδα πάνω από 4,5 ευρώ το κιλό τα τελευταία δύο χρόνια, τα έσοδα προβλέπονται σημαντικά για τους παραγωγούς, ειδικά για τα ανατολικού τύπου, που έχουν έως και διπλάσια τιμή από τα διεθνώς καλλιεργούμενα virginia.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Θράκη το 2012 οι τιμές ήταν 4,42 ευρώ το κιλό και το έφτασαν 4,80 ευρώ το κιλό, την ώρα που το κόστος παραγωγής ποικίλει ανά είδος και τύπο καπνού από 1,5 έως 3 ευρώ ανά κιλό μέχρι το τελικό προϊόν, που είναι ο ξηρός καπνός σε φύλλα δεματοποιημένα.

Το 2006 που έπαυσαν οι επιδοτήσεις η ετήσια Ελληνική Παραγωγή ήταν στους 80.000 τόνους.

Λόγω της καλής τιμής, της αύξησης κατανάλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και των επενδύσεων που έχουν κάνει εταιρείες στη χώρα, πολλοί νέοι στρέφονται στη συγκεκριμένη αγροτική εκμετάλλευση, που «κουμπώνει» με το κλίμα δίνοντας μοναδικές ποικιλίες αρωματικού καπνού, όπως ο μπασμάς.

Πιο συγκεκριμένα η ανάπτυξη της συμβολαιακής γεωργίας στον κλάδο, μετά την απόφαση της μεγαλύτερης εταιρείας καπνικών προϊόντων στον κόσμο, της Philip Morris, για την απορρόφηση από την ίδια του 50% της ελληνικής παραγωγής καπνών ανατολικού τύπου, έχει δώσει ώθηση στις καλλιέργειες.

Ο ίδιος ο κ. Ανδρέας Καλαντζόπουλος, ο άνθρωπος που υπέγραψε εκ μέρους της PMI τη συμφωνία συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση για την αγορά των ελληνικών καπνών και είναι στο τιμόνι του πολυεθνικού κολοσσού, προσδιορίζει την αξία της συμφωνίας στα 200 εκατομμύρια ευρώ για τους Ελληνες καπνοπαραγωγούς των νομών Πιερίας, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Σερρών.

Για την τριετία 2013-2015 η συμφωνία προβλέπει αύξηση κατά 20% των ποσοτήτων των ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου που θα αγοράσει η Philip Morris International σε σχέση με την προηγούμενη τριετία. Ποσότητες που θα οδεύουν στο σύνολό τους στα εργοστάσια του εξωτερικού.

Σημειώνεται ότι με ρυθμούς 1,5%-2% ενισχύεται η παγκόσμια κατανάλωση καπνού σε ετήσια βάση λόγω της μεγάλης ζήτησης που προέρχεται από τις χώρες της Ασίας και της Βόρειας Αφρικής και αντισταθμίζει την πτωτική πορεία σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Η Ελλάδα, πάλαι ποτέ κατ’ εξοχήν καπνοπαραγωγός χώρα, προαφνώς μπορεί να αντλήσει ποσά αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε συνάλλαγμα, και πάλι ανακτώντας θέση σημαντική στο χώρο.


Πηγή: www.newmoney.grΚερδίζουν έδαφος τα ελληνικά καπνά το 2014 Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: