ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η Ισπανία γίνεται η πρώτη “αιολική” χώρα παγκοσμίως εν μέσω κρίσης και μνημονίων

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ


Η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα του κόσμου που αντλεί το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνει από τον αέρα σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας και τηνΙσπανική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (AEE).

Ο αέρας κάλυψε το 20,9% των ενεργειακών αναγκών της Ισπανίας πέρυσι, περισσότερο από κάθε άλλη πηγή ενέργειας, ηλεκτροδοτώντας 15,5 εκατ. νοικοκυριά και κατέγραψε αύξηση 13% σε σύγκριση με πέρυσι.

Ακολούθησε η πυρηνική ενέργεια με 20,8%.

Τα νέα για τον “θρίαμβο” της αιολικής ενέργειας δημοσιοποιούνται μετά από μια πολύ δύσκολη χρονιά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη χώρα της Ιβηρικής, καθώς η αγορά αντιμετώπισε δραστικές περικοπές στις επιδοτήσεις των ΑΠΕ.

Η διείσδυση των ΑΠΕ στην Ισπανία περιόρισε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 23% σύμφωνα με ξεχωριστή έκθεση της Red Electric Espana (REE).

—Ισπανικά φωτοβολταϊκά

Η Ισπανία αποτελεί επίσης μια από τις μεγαλύτερες αγορές ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως με 2000 εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά Μεγαβάτ το 2012.

Το 2013 τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν το 3,1% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Ωστόσο πίσω από τις λαμπρές επιδόσεις στις ΑΠΕ, η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα έλλειμμα της τάξης των 25 δισ. Ευρώ εξαιτίας των πολιτικών ενίσχυσης της ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά και με ένα δυσθεώρητο έλλειμμα του δημοσίου τομέα.

—Μνημόνιο

Τουλάχιστον, η χώρα έγινε η δεύτερη μετά την Ιρλανδία στη ζώνη του Ευρώ που αποδεσμεύεται από μνημονιακές υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα, η Ισπανία έγινε η δεύτερη από τις πέντε χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες έχουν λάβει οικονομική στήριξη που δεν θα βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα στήριξης με εξωτερικό δανεισμό, ενάμιση χρόνο αφού της χορηγήθηκε ένα πακέτο πιστώσεων για να αναδιαρθρώσει τον προβληματικό τραπεζικό της τομέα.

Στη Μαδρίτη είχε χορηγηθεί από την ευρωζώνη το 2012 μια γραμμή πιστώσεων ύψους 100 δισ. ευρώ για να βοηθηθούν οι τράπεζές της που βρίσκονταν σε κρίση. Τελικά δεν άντλησε παρά περίπου 41,3 δισ. ευρώ.

econews
Η Ισπανία γίνεται η πρώτη “αιολική” χώρα παγκοσμίως εν μέσω κρίσης και μνημονίων Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: