ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πόλεμος μελετητών και Ενώσεων για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2014

ΟΣΔΕ 2014-2020

Με παρατράγουδα σε πολλές περιοχές της χώρας εξελίσσεται η διαδικασία προετοιμασίας των ενδιαφερόμενων φορέων, που θέλουν να πιστοποιηθούν για να παραλαμβάνουν δηλώσεις ΟΣΔΕ την επταετία 2014-2020. Οι μεν 40 Ενώσεις Συνεταιρισμών, που συμμετέχουν στο σχήμα της Γαία Επιχειρείν, έχουν σίγουρη την πιστοποίηση, όπως υποστηρίζουν.
Ορισμένες Ενώσεις στρέφονται εναντίον ιδιώτών γεωπόνων που συγκεντρώνουν εξουσιοδοτήσεις αγροτών για συμμετοχή στο ΟΣΔΕ.

Μάλιστα, ορισμένες έχουν επιδοθεί και σε «κυνήγι» εναντίον οποιουδήποτε ιδιώτη γεωπόνου συγκεντρώνει εξουσιοδοτήσεις παραγωγών για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό. Σχετικές καταγγελίες έχουν γίνει στο συλλογικό όργανο των γεωπόνων-μελετητών (ΕΓΜΕΣΕ).

Από την πλευρά της η ΕΓΜΕΣΕ, κατέθεσε ένσταση εναντίον της πρόσκλησης ενδιαφέροντος του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφέροντας τα εξής:

“Ενιστάμεθα κατά της παραπάνω πρόσκλησης, επειδή έχουμε έννομο συμφέρον, καθόσον έχουμε ως καταστατικό σκοπό, την προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων των Μελών μας Γεωπόνων Μελετητών, τα οποία θίγονται, με αυτή την πρόσκληση, και διαμαρτυρόμαστε, νόμιμα, για τους παρακάτω λόγους:

1) Τον περιορισμένο χρόνο που δίνει στους ενδιαφερόμενους φορείς να αποκτήσουν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να καταθέσουν φάκελο υποψηφιότητας και ουσιαστικά σε 9 εργάσιμες ημέρες πρέπει να πιστοποιηθούν με πρόχειρο και βιαστικό τρόπο για τα 7 επόμενα χρόνια.

2) Έχει πολλές ασάφειες που ούτε καν θα προλάβουν να απαντηθούν μιας και οι απαντήσεις ξεκίνησαν μόλις χθες να δημοσιεύονται και πολλές από αυτές δεν είναι καν απαντήσεις αλλά υπεκφυγές.

3) Απαιτεί από τους ενδιαφερόμενους φορείς εφαρμογή προτύπων και πιστοποιητικά συστημάτων ISO 27001 και ISO 9001 πράγμα που σε 9 ημέρες δεν είναι δυνατόν να τα αποκτήσουν εκτός και αν το γνώριζαν εκ των προτέρων.

4) Στους φορείς Α βαθμού δεν απαιτεί προσωπικό με εκπαίδευση ΠΕ με γνωστικό αντικείμενο γεωπόνου παρά αναφέρει αόριστα ότι πρέπει ο υποψήφιος φορέας να έχει κατάλληλα εκπαιδευμένο και μόνιμο προσωπικό. Η απασχόληση του γεωπόνου στο ΟΣΔΕ είναι υποχρεωτική βάση του ΠΔ 344/ 29-12-2000 (ΦΕΚ 297) άρθρο 9 παράγραφος μ (όπου αναφέρεται ότι η απασχόληση με αμοιβή γεωπόνου με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή σύμβαση έργου ή συμβούλου, είναι υποχρεωτική στο πρόγραμμα συμπλήρωσης των δηλώσεων στα πλαίσια του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και ελέγχων (ΟΣΔΕ).

5) Ζητά από φορείς Α και Β σαν προϋπόθεση πιστοποίησης ένα ικανοποιητικό ελάχιστο αριθμό αιτήσεων της τάξεως του 5% των αναμενόμενων αιτήσεων της γεωγραφικής περιοχής που θα δραστηριοποιηθούν π.χ. 600-1200 αιτήσεις. Πράγμα τελείως ανεδαφικό γιατί σε 9 ημέρες δεν μπορεί καν να προλάβει ο ενδιαφερόμενος υποψήφιος φορέας να ενημερώσει σωστά και υπεύθυνα τους παραγωγούς που θα τον εμπιστευτούν. Επιπλέον ο παραγωγός δεν γνωρίζει τους κανόνες της συναλλαγής του και δεν είναι σε θέση να δεσμευτεί με υπογραφές και εξουσιοδοτήσεις και μάλιστα για τα επόμενα επτά έτη. Αντίκειται στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και στην ελευθερία της επιλογής του πολίτη.

6) Δεν έχει συγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης για την επιλογή των φορέων.

7) Δίνει αρμοδιότητες και εξουσίες στον ιδιώτη φορέα συντονισμού που θα έπρεπε να έχει ένας θεσμικός φορέας δηλ. ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Εξουσίες όπως να αξιολογεί κατά τη διάρκεια των 7 ετών τους πιστοποιημένους φορείς Α και Β Βαθμού, να τους αντικαθιστά, να τους κρίνει χωρίς καν προκαθορισμένους όρους.

8) Τηρήθηκε απόλυτη μυστικοπάθεια κατά τη σύνταξη αυτής της πρόσκλησης δεν έγινε καν δημόσια διαβούλευση. Δεν κλήθηκε κανένας συλλογικός φορέας προς συζήτηση.

9) Κάποιες πρώην ΕΑΣ πιστοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες της πρόσκλησης σαν από θαύμα στα συστήματα ISO 27001 KAI ISO 9001 λες και κάποιος τους ενημέρωσε ότι πρέπει να ετοιμασθούν για φορείς Β.

10) Επίσης, βάζει άνισους και όχι ξεκάθαρους όρους συνεργασίας μεταξύ των φορέων Α και Φορέων Β και δεν καθορίζει με σαφήνεια τα σημεία της συνεργασίας τους.

11) Δεν είναι δυνατόν σε 9 ημέρες να δημιουργηθούν δομές για πιστοποίηση φορέων Β βαθμού που θα καλύπτουν όλη την επικράτεια εκτός και αν ήδη έχουν δημιουργηθεί.

12) Η δομή όλη της πρόσκλησης τελικά φωτογραφίζει σκηνικό που έχει μεθοδευτεί.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε την κατάργηση της παραπάνω πρόσκλησης και την εκ νέου αναμόρφωσή της τηρώντας τη διαδικασία της ανοικτής διαβούλευσης και της διαφάνειας στα πλαίσια της ανοικτής διακυβέρνησης που εφαρμόζει η χώρα μας. Με σεβασμό στους νόμους αυτής».

Επιστολή διαμαρτυρίας για το πώς θα γίνει η διαδικασία πιστοποίησης για το ΟΣΔΕ έστειλε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, το ΓΕΩΤΕΕ.


Ερωτήσεις κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, αν και προηγήθηκαν της απόφασης του ΟΠΕΚΕΠΕ να δώσει παράταση 10 ημερών στον διαγωνισμό (μέχρι 14 Φεβρουαρίου).Κατά τόπους καταγγελίες

«Στο site της Κομοτηναϊκής εφημερίδας Gundem η οποία εκδίδεται στην τουρκική γλώσσα (http://www.gundemgazetesi.com/news/detay_manset.php?id=3282) θα βρείτε το δημοσίευμα που με μεγάλη τιμή υπογράφει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Θρακικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών, Εσάτ Χουσεΐν. Εν ολίγοις, ο κ. Εσάτ «διατάζει τους υπηκόους του» να μην υπογράψουν στην απαραίτητη για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό του ΟΣΔΕ, εξουσιοδότηση που δίνει η ΠΑΣΕΓΕΣ και συνεχίζει «απειλώντας» τους καπνοπαραγωγούς να μην υπογράψουν κανένα έγγραφο ιδιωτικής εταιρίας. Συγκεκριμένα και σε μια ακριβή μετάφραση ανακοινώνεται: «...Εκτός αυτού, τα χαρτιά που έρχονται στα χωριά από ιδιωτικές εταιρίες και ζητούν υπογραφή, σε καμία περίπτωση μην υπογράψετε αυτά τα έγγραφα.»

Αυτές οι πρακτικές είναι απαράδεκτες και αποθαρρύνουν ένα πολύ μεγάλο μέρος αγροτών της περιοχής μας, να υπογράψει σε οποιονδήποτε θα ήθελε να συμμετέχει στο διαγωνισμό του ΟΣΔΕ, εκτός φυσικά από την Καπνική Ένωση.»

«Έχω ξεκινήσει τη διαδικασία πιστοποίησης της πρόσκλησης που έβγαλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι αγρότες μόλις το έμαθαν ενθουσιάστηκαν με ακόλουθο να συρρέουν κάθε μέρα πάνω από 200 άτομα στα ΚΕΠ της περιοχής τους ώστε να μας δώσουν τις εξουσιοδοτήσεις κατευθείαν. Οι Ενώσεις όμως Σητείας και Ιεράπετρας πανικοβλήθηκαν και η μεν Ένωση Σητείας έστειλε στους αγρότες το εξής μήνυμα «Σας ενημερώνουμε ότι η Ένωση Σητείας θα κάνει ενεργοποιήσεις επιδοτήσεων για το 2014. Προσοχή στην παραπληροφόρηση. Για την έναρξη της διαδικασίας θα ενημερωθείτε», επίσης έφερε την αστυνομία να μας κυνηγήσει έξω από τα ΚΕΠ. Η δε Ένωση Ιεράπετρας πήγε στα ΚΕΠ και ανάγκασε το δικό μας άτομο να βγει έξω από τα ΚΕΠ, ενώ έστειλε: «Ενημερώνουμε τους παραγωγούς, αγρότες δικαιούχους Ενιαίας Ενίσχυσης ότι η Ενεργοποίηση Δικαιωμάτων θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις ημερομηνίες που γνωρίζετε, Απρίλιο-Μάιο. Συγκεκριμένες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα. Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, κίνηση ή ενημέρωση από μεριάς ιδιωτών, και μάλιστα εκτός Ιεράπετρας, που όψιμα επιδεικνύουν το ενδιαφέρον τους, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι εξουσιοδοτήσεις παραγωγών που ζητούνται από το συγκεκριμένο επιχειρηματία δεν είναι για την Ενεργοποίηση των Δικαιωμάτων, αλλά για να τις χρησιμοποιήσει προκειμένου να πάρει μέρος σε διαγωνισμό».»

«Είναι φωτογραφικός ο διαγωνισμός, στη Λακωνία δεν θα μπορέσει κανένας ιδιώτης να συμμετάσχει, αν και το συζητήσαμε με συναδέλφους γεωπόνους. Δεν αξίζει να ασχοληθούμε, νομίζω».

«Η εξουσιοδότηση που καλούνται να υπογράψουν οι παραγωγοί-δικαιούχοι ενίσχυσης είναι εντελώς δεσμευτική και ουσιαστική δίνει το ελεύθερο στους φορείς που θα συγκεντρώσουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ να κάνουν ακόμα και λάθη, χωρίς να έχουν ευθύνη».Η ΕΑΣ Βόλου δεν θέλει το ΟΣΔΕ άλλων περιοχών

H ΕΑΣ Βόλου συμμετέχει μαζί με σαράντα άλλες Συνεταιριστικές Οργανώσεις στον διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το ΟΣΔΕ τα προσεχή επτά έτη, αναφέρει σε σχετική επιστολή ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος.

Στον διαγωνισμό αυτόν μπορούν να συμμετέχουν και άλλοι φορείς αρκεί να πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η διακήρυξη. Πρόθεση της ΕΑΣ Βόλου δεν είναι να εκμεταλλευτεί συγκυρίες αλλά έχει ως πρωταρχικό της μέλημα την εξυπηρέτηση των αγροτών και την επίλυση των προβλημάτων τους, όπως έγινε πρόσφατα και με το πρόβλημα των κτηνοτρόφων της περιοχής του Αλμυρού, αναλαμβάνοντας ίσως και ευθύνες που δεν της ανήκουν.

Ιδιαίτερα όμως ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου τονίζει δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να αναλάβει το ΟΣΔΕ άλλων περιοχών που εξυπηρετούνται από άλλες Συνεταιριστικές Οργανώσεις, τουναντίον πιστεύει ότι το έργο αυτό θα πρέπει να το αναλάβουν οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις , που με επιτυχία τα τελευταία επτά χρόνια υλοποιούσαν το έργο και ο αγροτικός κόσμος του Θεσσαλικού χώρου έπαιρνε τις επιδοτήσεις χωρίς να έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα προβλήματα.

Βέβαια για το δικαίωμα υποβολής προσφοράς στον διαγωνισμό, δεν έχει λόγο τόσο ο ίδιος όσο και η Οργάνωση που εκπροσωπεί, αλλά οι προϋποθέσεις συμμετοχής προβλέπονται από τον φορέα προκήρυξης του διαγωνισμού.

«Αν κάποιοι θα αποκλεισθούν από την διαδικασία του διαγωνισμού αυτό θα γίνει λόγω των προβλεπομένων όρων της διακήρυξης και ας αναζητηθούν προς τούτο, εκεί που πρέπει οι ευθύνες και όχι κάπου αλλού προσπαθώντας να θολώσουν τα νερά», καταλήγει.

Φωτογραφική η προκήρυξη του ΟΣΔΕ λένε οι ιδιώτες γεωπόνοι 

Για πρόσκληση με φωτογραφικό χαρακτήρα του νέου ΟΣΔΕ που αφορά συγκεκριμένη εταιρεία κάνει λόγο η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωπόνων, με επιστολή της στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «με την εν λόγω προκήρυξη, παραδίδετε την αγροτική οικονομία της χώρας σε εταιρεία συγκεκριμένων συμφερόντων για τα επόμενα επτά χρόνια, χωρίς οι αγρότες να έχουν την δυνατότητα της επιλογής. Η πρόσκληση έχει φωτογραφικό χαρακτήρα, είναι κομμένη και ραμμένη σύμφωνα με τις απαιτήσεις συγκεκριμένης εταιρείας που συστάθηκε για τον σκοπό αυτό και είναι γνωστό μυστικό στον αγροτικό και γεωπονικό χώρο».

Σύμφωνα με την ΠΕΕΓΕ, δεν αναφέρεται το κόστος με το οποίο θα επιβαρύνεται ο αγρότης για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες από τους «πιστοποιημένους» σας φορείς, ενώ δημιουργείται μείζων θέμα, καθώς κάποιες εταιρείες γνώριζαν εκ τον προτέρων τους όρους του διαγωνισμού, έχοντας εσωτερική πληροφόρηση (σύμφωνα με πληροφορίες μας) και δεν μπορεί να καταθέσει φάκελο δυνητικός δικαιούχος σε διάστημα 13 ημερών.

Οι πιστοποιήσεις που ζητά η προκήρυξη, απαιτούν προετοιμασία και καλούμε το ΕΣΥΔ και την HELLASCERT, να ελέγξουν την εγκυρότητα των πιστοποιητικών που θα σας κατατεθούν από τους υποψήφιους φορείς.

Καταλήγοντας, η ΠΕΕΓΕ εκτιμά ότι αν δοθεί το ΟΣΔΕ σε εταιρίες, θα αυξηθεί η ανεργία στον κλάδο των γεωπόνων και άλλων επαγγελμάτων (φοροτεχνικοί, τοπογράφοι, κλπ) όπου είναι η πραγματική οικονομία στην επαρχία.

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική Επιστολή ΠΕΕΓΕ για το ΟΣΔΕ.pdf

Αλεξανδρής Πέτρος
agronews
Πόλεμος μελετητών και Ενώσεων για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2014 Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 12:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: