ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αγελαδοτρόφοι: Η επιμήκυνση διάρκειας Γάλακτος θα οδήγησει σε απώλεια 50.000 Θέσεων Εργασίας

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ


«Διατροφικό μεσαίωνα» χαρακτηρίζουν οι Αγελαδοτρόφοι την ενδεχόμενη εφαρμογή της ρύθμισης για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής φρέσκου γάλακτος, η οποία -όπως προειδοποιούν- όχι μόνο δεν θα έχει οικονομικό όφελος για τον καταναλωτή, αλλά θα σημάνει και απώλεια τουλάχιστον 50.000 θέσεων εργασίας στον κλάδο.

Το θέμα απασχόλησε τη συνάντηση που είχαν το πρωί εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Ελλάδος και της Ένωσης Φυλής Χολστάιν, με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε ότι «οι προτάσεις του ΟΟΣΑ ή οποιουδήποτε άλλου διεθνούς οργανισμού θα πρέπει να περνούν ‘από κόσκινο’», υπογραμμίζοντας την ανάγκη στήριξης της ελληνικής αγελαδοτροφίας.
«Οι θέσεις τού υπουργού μάς ικανοποίησαν και ευελπιστούμε ότι θα περάσουν», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Αθανάσιος Βασιλέκας, επισημαίνοντας ότι αυτό που σήμερα θα έπρεπε να απασχολεί είναι πώς θα στηριχθεί η αγελαδοτροφία, η οποία καλύπτει μόλις το 35% των αναγκών της χώρας σε γάλα.

Τον κώδωνα του κινδύνου για εισαγωγή φρέσκου γάλακτος από άλλες χώρες, στην περίπτωση που επιμηκυνθεί η διάρκειά του, έκρουσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνική Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος. «Στην Ιταλία, για παράδειγμα, υπάρχει φρέσκο γάλα διάρκειας ορισμένων ημερών και άνετα θα μπορεί να το φέρει κανείς στην Ελλάδα. Θα πουλιέται στα ράφια ιταλικό φρέσκο γάλα», παρατήρησε.

«Δεν μπορεί να ονομάζεται φρέσκο, γάλα με διάρκεια μεγαλύτερη από 5 ημέρες», υπογράμμισε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Ελλάδας Γιώργος Κεφαλάς, διαμηνύοντας ότι οι αγελαδοτρόφοι δεν θα υποχωρήσουν.

Υπόμνημα στον Πρωθυπουργό

Σημειώνεται ότι ο Σύνδεσμος Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Ελλάδας απέστειλε υπόμνημα με τις θέσεις του στο γραφείο του Πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος θα σημάνει τον αφανισμό της ελληνικής γαλακτοπαραγωγικής κτηνοτροφίας.

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα «η χαμηλότερη τιμή λιανικής στην Ελλάδα του φρέσκου γάλακτος είναι 0,89 λεπτά το λίτρο και η χαμηλότερη τιμή λιανικής στην Αγγλία είναι 0,96 το λίτρο. Η μέση τιμή παραγωγού στην Ελλάδα είναι 0,43 λεπτά το λίτρο και η μέση τιμή παραγωγού στη Γερμανία είναι 0,41 λεπτά το λίτρο».

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο «αυτό που μπορεί να φέρει άμεσα και ουσιαστικά αποτελέσματα, είναι η καθιέρωση ενός εθνικού σήματος «Δίκαιου Εμπορίου» (fair trade), όπου στη συσκευασία του προϊόντος θα αναγράφονται οι τιμές παραγωγού, μεταποιητή, διακινητή και λιανέμπορου».

aftodioikisi
Αγελαδοτρόφοι: Η επιμήκυνση διάρκειας Γάλακτος θα οδήγησει σε απώλεια 50.000 Θέσεων Εργασίας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: