ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πετρέλαιο: 80 δισ. δολάρια στο Ιόνιο

Πάνω από 800 εκατ. βαρέλια


Τουλάχιστον τρεις με τέσσερις «Πρίνους» κρύβει το Ιόνιο Πέλαγος, ήτοι περίπου 800 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής».Οι εκτιμήσεις αυτές έχουν φτάσει στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ μετά την παράδοση των επεξεργασμένων δεδομένων των σεισμικών ερευνών που έκαναν οι Νορβηγοί της PGS στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι σεισμικές «γραμμές» των 30.000 χλμ. δείχνουν πετρελαϊκές δομές στο υπέδαφος του Ιονίου που κρύβουν τουλάχιστον 600 με 800 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, δηλαδή 80 δισ. δολάρια.

Οι γεωλογικοί χάρτες δείχνουν ομοιότητες του υπεδάφους του Ιονίου Πελάγους με εκείνα τηςΑλβανίας και της νοτιοανατολικής Ιταλίας, όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και γίνονται εξορύξεις εδώ και χρόνια.

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις περί 800 εκατ. βαρελιών πετρελαίου στο Ιόνιο ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ανέφερε ότι «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή». Οι πλέον ενδιαφέρουσες ζώνες είναι ηΙόνια και των Παξών, ενώ μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες ενδιαφέρονται για την απόκτηση των σεισμικών δεδομένων.

Σημειώνεται ότι η βάση δεδομένων που παρέδωσαν οι Νορβηγοί στο ελληνικό δημόσιο πριν λίγες ημέρες φέρει τον τίτλο «Greece MegaProject» και πληροί τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας με 12.500 χιλιόμετρα νέων σεισμικών γραμμών, 9.000 χιλιόμετρα επανεπεξεργασμένων υφιστάμενων γραμμών και 9.000 χιλιόμετρα πρόσθετων γραμμών, που έχουν ρυθμιστεί ώστε να συνδυάζονται με τα υπόλοιπα δεδομένα.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης σκοπεύει ως το τέλος το Ιονίου να έχει εισηγηθεί θετικά για την προκήρυξη νέου γύρου παραχωρήσεων.

Εκτιμάται ότι στο Ιόνιο θα «κοπούν» 10 με 15 «οικόπεδα» προκειμένου να προσέλθουν εταιρίες πετρελαϊκές και ανάλογα με τις προσφορές που θα δώσουν να κατέβουν στον διεθνή διαγωνισμό.

Οι πετρελαϊκοί όμιλοι αναμένεται να πάρουν τις περιοχές στις αρχές του 2015. Από τότε μέχρι την πρώτη εξόρυξη απαιτούνται γύρω στα πέντε με επτά χρόνια.

econews
Πετρέλαιο: 80 δισ. δολάρια στο Ιόνιο Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: