ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: ένας άγνωστος θησαυρός στις παρυφές της Θεσσαλονίκης

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Με την πραγματοποίηση εσπερίδας και έκθεσης φωτογραφίας στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης γιόρτασε φέτος ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονατην Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου. Η εσπερίδα ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα και είχε τίτλο «Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα: ένας άγνωστος θησαυρός στις παρυφές της Θεσσαλονίκης». Στην εκδήλωση έγιναν παρουσιάσεις σχετικά με τη σημασία του Εθνικού Πάρκου, τις δυνατότητες αναψυχής και τη συμβολή της καλλιέργειας του ρυζιού στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, ήταν “Υγρότοποι και γεωργία: συνεργάτες στην ανάπτυξη”. Η Γραμματεία της Σύμβασης Ραμσάρ επέλεξε αυτό το θέμα, καθώς το 2014 έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως «Παγκόσμιο έτος της οικογενειακής γεωργίας» και θέλοντας να δώσει έμφαση στη στενή σχέση συνύπαρξης των υγροτόπων με τη γεωργική δραστηριότητα.

Παραδοσιακά, οι υγρότοποι αντιμετωπίζονταν ως φραγμός στη γεωργία και ακόμη και σήμερα αποξηραίνονται, ώστε να αποδοθεί περισσότερη γη στη γεωργία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο εμφανής ο ουσιαστικός τους ρόλος στη στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας, ενώ υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα γεωργικών πρακτικών που υποστηρίζουν υγιείς υγροτόπους.

Η γεωργία, και ειδικότερα η ορυζοκαλλιέργεια, είναι μία πολύ σημαντική δραστηριότητα στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, τόσο από άποψη οικονομική, όσο και επειδή υποστηρίζει τη βιοποικιλότητα της περιοχής, προσθέτοντας χιλιάδες στρέμματα τεχνητού υγροτόπου στο φυσικό τοπίο.

Η έκθεση φωτογραφίας

Στις 8 το βράδυ ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με εικόνες από το διαγωνισμό φωτογραφίας που πραγματοποιήθηκε για το Εθνικό Πάρκο. Οι φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν στην έκθεση είναι αυτές που προκρίθηκαν σε φωτογραφικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το 2008 από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 63 φωτογράφοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Τα καλύτερα έργα συγκεντρώθηκαν σε φωτογραφικό λεύκωμα, ενώ έχουν ήδη παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις.

econews
Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: ένας άγνωστος θησαυρός στις παρυφές της Θεσσαλονίκης Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: