ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΕΝΕΡΓΕΙΑ:Ο Βιοάνθρακας ...

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Η λύση για σοδειές, Κλίμα ή απάτη;
Ο βιοάνθρακας ή απανθρακωμένη βιομάζα που προκύπτει από τη πυρόλυση της βιομάζας κατέχει σημαντική θέση στην περμακουλτούρα* και την οργανική καλλιέργεια.Ορισμένοι εκφράζουν την άποψη ότι ο βιοάνθρακας μπορεί να εκτοξεύσει τη γεωλογική αποθήκευση του άνθρακα, να ενισχύσει τις καλλιέργειες τροφίμωνευνοώντας την ανάπτυξη ωφέλιμων μικροβίων στο έδαφος και να επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή.

Αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα όλες αυτές οι προσδοκίες;

Ο Albert Bates συγγραφέας του βιβλίου The Biochar Solution, ουσιαστικά αμφισβήτησε την επιλογή τίτλου που έκανε ο εκδότης του επισημαίνοντας ότι μόνο ο βιάνθρακας αποτελεί μερική και όχι συνολική λύση στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Αναλυτές όπως ο George Monbiot επισημαίνουν ότι η μαζική παραγωγή βιοάνθρακα μπορεί να έχει πολύαρνητικές επιπτώσεις στις χρήσεις γης, τη βιοποικιλότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ άλλοι όπως ο Almuth Ernsting αμφισβητούν την ίδια την αξία της χρήσης βιοάνθρακα στην καλλιέργεια της γης ως μέσο αύξησης της σοδειάς.

Οι μεγάλες διακυμάνσεις στα αποτελέσματα ερευνών πεδίου, αλλά και μια πρόσφατη συγκεντρωτική έρευνα αποδεικνύουν ότι ο βιοάνθρακας είτε δεν έχει καμμία επίδραση στα φυτά είτε βλάπτει και την ίδια την ανάπτυξή τους.

Η προώθηση του βιοάνθρακα ως μέσο γεωμηχανικής πρέπει να αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό επισημαίνει ο Ernsting, ενώ οι παγκόσμιες πρωτοβουλίες για την εξάπλωση της χρήσης του έχουν αρχίσει να ατονούν.

Υποστηρικτές της χρήσης βιοάνθρακα όπως ο John Kohler της ομάδας Growing Your Greens και οJosaiah Hunt ανταπαντούν ότι η φτωχή σοδειά μετά από εφαρμογή βιοάνθρακα οφείλεται συχνά στη χρήση υπερβολικής ποσότητας ή/και στη χρήση “άψητου” αντί για ώριμο βιοάνθρακα.

Υποστηρίζουν ακόμα ότι η υπεύθυνη παραγωγή βιοάνθρακα θα πρέπει καταρχάς να εκμεταλλευτεί τα απόβλητα βιομάζας και να μη βασιστεί σε ειδικά προορισμένες καλλιέργειες.

Σε κάθε περίπτωση ο βιοάνθρακας αποτελεί μια σχετικά νέα μέθοδο για την καλλιέργεια της γης και την αύξηση της σοδειάς.

Εάν τον έχετε δοκιμάσει στις καλλιέργειές σας ή έχετε πρόσβαση σε επιστημονικά άρθρα και άλλες πηγές για τη χρήση του, μοιραστείτε την εμπειρία σας στο econews!

*Πρόκειται για ένα σύστημα σχεδιασμού και διαχείρισης αγροτικά παραγωγικών συστημάτων, που έχουν την ποικιλομορφία, τη σταθερότητα και την προσαρμοστικότητα των φυσικών οικοσυστημάτων.

Στοχεύει στην αρμονική ενσωμάτωση του ανθρώπου στο τοπίο που τον περιβάλλει – και στη διαμόρφωση του τοπίου αυτού έτσι ώστε να εξασφαλίζει στον άνθρωπο τροφή, ενέργεια, ασφάλεια και τις υπόλοιπες υλικές και μη-υλικές ανάγκες του με βιώσιμο τρόπο.

Οι υποστηρικές της περμακουλτούρας υποστηρίζουν ότι χωρίς μόνιμη καλλιέργεια (permanent agriculture) η κοινωνική σταθερότητα δεν είναι εφικτή.

econews
ΕΝΕΡΓΕΙΑ:Ο Βιοάνθρακας ... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: