ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Όπλα της φύσης κατά της κυτταρίτιδας

ΥΓΕΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ


Εννιά στις δέκα γυναίκες ηλικίας άνω των 20 ετών έχουν κυτταρίτιδα, η οποία σχηματίζεται από «στρώματα» λιπωδών κυττάρων και συνδετικού ιστού που συσσωρεύονται κάτω από το δέρμα (συνήθως των μηρών και των γλουτών).

Όπως αναφέρουν πολλοί ειδικοί, η κυτταρίτιδα είναι το αποτέλεσμα της πρόνοιας της γυναικείας φύσης ώστε να εξασφαλίσει στις μετεφηβικές γυναίκες την επάρκεια σε λίπος και σε αναγκαίες θερμίδες για τις μελλοντικές κυήσεις και το θηλασμό. Για αυτό οι άνδρες, συνήθως, δεν έχουν κυτταρίτιδα, εκτός για να πάσχουν από ορμονικές διαταραχές.

Παράγοντες εμφάνισης

Αν και κανείς δεν γνωρίζει για ποιον ακριβώς λόγο άλλες γυναίκες έχουν έντονη κυτταρίτιδα και άλλες όχι, πολλοί είναι οι παράγοντες που έχουν σχετισθεί με την εμφάνισή της. Τέτοιοι παράγοντες είναι η αύξηση του σωματικού βάρους (μολονότι και πολλές αδύνατες γυναίκες έχουν κυτταρίτιδα), η κληρονομικότητα και οι ορμονικές διακυμάνσεις που αναπόφευκτα συμβαίνουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής των γυναικών. Οι παραπάνω παράγοντες κάνουν τα λιπώδη κύτταρα, που φυσιολογικά υπάρχουν κάτω από το δέρμα, να διογκώνονται και να προσκολλώνται το ένα στο άλλο, μέσα στους θυλάκους στους οποίους βρίσκονται. Επακόλουθο: διαστολή των θυλάκων, διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος και «παγίδευση» τοξινών και νερού - με άλλα λόγια: κυτταρίτιδα.

Κατά κράτηση υγρών: η πηγή του κακού
 • Για να καταπολεμήσουμε την κυτταρίτιδα, αρκεί να εξουδετερώσουμε την πηγή του κακού, δηλαδή την κατακράτηση υγρών. Πώς; Με τα όπλα που μας χαρίζει η φύση.
 • Για την αποβολή αυτών των υγρών και τη μείωση του πρηξίματος, σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή, η οποία δεν θα πρέπει να περιέχει αλάτι, καθώς και η συστηματική άσκηση, η αλλαγή ορισμένων συνηθειών και η βοήθεια που προσφέρουν μερικές «πράσινες» ουσίες που στραγγίζουν το σώμα με φυσικό τρόπο.

Αιτίες

Η συσσώρευση υγρών στο εσωτερικό των ιστών μπορεί να οφείλεται σε τρεις διαφορετικές αιτίες.
-Κακή κυκλοφορία. Αν το αίμα δυσκολεύεται να ξανανέβει προς την καρδιά και το λεμφικό σύστημα δεν καταφέρνει να καθαρίζει και να φιλτράρει τη λέμφο, τότε παρατηρείται κατακράτηση υγρών και τοξινών στα πόδια. Ορμονικές διαταραχές. Στο γυναικείο οργανισμό, όταν διαταράσσονται τα ορμονικά επίπεδα των οιστρογόνων (για παράδειγμα, τις μέρες πριν την εμμηνόρροια, κατά τη διάρκεια της εφηβείας, κατά την κύηση ή την περίοδο λήψης αντισυλληπτικών χαπιών), ευνοείται η κατακράτηση υγρών.
-Κακή διατροφή. Την κατακράτηση υγρών ευνοούν και οι κακές συνήθειες ζωής ή διατροφής. Για παράδειγμα, η υπερβολική λήψη νατρίου (κυρίως με την κατανάλωση αλατιού, αλλαντικών ή έτοιμων φαγητών) συγκρατεί νερό στο εσωτερικό των ιστών, εμποδίζοντας την ομαλή αποβολή του. Επίσης συμβάλλουν τα μέγιστα: η καθιστική ζωή, τα στενά ρούχα, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Αλλάζοντας συνήθειες
Για να καταπολεμήσετε την κυτταρίτιδα απαιτείται προσπάθεια σε όλη τη διάρκεια του έτους, όχι μόνο το καλοκαίρι. Ουσιαστικά απαιτείται ν΄αλλάξουμε τρόπο και συνήθειες ζωής.
1. Κίνηση. Είναι σημαντικό να κρατάτε σε κίνηση του μυς των ποδιών, για να ευνοείται η άνοδος του αίματος. Δεν έχετε παρά να αφιερώνετε μία ώρα στο κολύμπι ή το ποδήλατο 2-3 φορές τη βδομάδα, ή να περπατάτε μισή ώρα κάθε μέρα με γρήγορο ρυθμό.
2. Διατροφή. Φτωχή σε αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά, και πλούσια σε μη-προμαγειρεμένα τρόφιμα: αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της αποτελεσματικής διατροφής κατά της κυτταρίτιδας και της κατακράτησης υγρών. Επιπλέον, μην ξεχνάτε την καλή ενυδάτωση: να πίνετε δύο λίτρα νερό ημερησίως.
3. Βουρτσίζετε καθημερινά το δέρμα σας. Το βούρτσισμα σε στεγνό δέρμα πριν από το πρωινό μπάνιο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιωθεί η εικόνα του δέρματος. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται η συμφόρηση στις περιοχές όπου έχουν συσσωρευτεί λέμφος και τοξίνες. Να χρησιμοποιείτε μια βούρτσα με φυσικές τρίχες και να βουρτσίζετε τα πόδια σας, αρχίζοντας από τους αστραγάλους, χρησιμοποιώντας μεγάλες κινήσεις με κατεύθυνση προς την καρδιά. Για την περιοχή των γλουτών, να κάνετε κυκλικές κινήσεις.

Ο ρόλος των βοτάνων

Για να ευνοήσετε την αποβολή των τοξινών (είτε πρόκειται για μία παροδική διαταραχή, είτε για ένα επίμονο πρόβλημα), σε συνδυασμό με τη σωματική δραστηριότητα και τη σωστή διατροφή, μπορείτε να καταφύγετε σε φυσικά «διουρητικά» μέσα. Ο λόγος για ξηρά αποστάγματα βοτάνων και φυτών που δρουν πάνω στον οργανισμό, ευνοώντας την αποβολή των περίσσιων υγρών.

Θα τα βρείτε σε φαρμακεία ή ειδικά καταστήματα βοτάνων με τη μορφή αφεψημάτων ή συμπληρωμάτων διατροφής. Για καλύτερα αποτελέσματα προτιμήστε να ακολουθείτε επαναληπτικούς κύκλους θεραπείας με συμπληρώματα ή αφεψήματα βοτάνων: ξεκινήστε τη θεραπεία για ένα μήνα, διακόψτε την για 40 μέρες, και επαναλάβετέ τη για άλλον ένα μήνα.

Ακολουθεί πλήρης κατάλογος με όλα τα βότανα που χρησιμοποιούνται τόσο για την παρασκευή συμπληρωμάτων διατροφής, όσο και στραγγιστικών αφεψημάτων.

 • Σημύδα Έχει διουρητική δράση, Βοηθά στην αποβολή των περίσσιων υγρών.
 • Κολλιτσίδα Έχει καθαρτικές και εφιδρωτικές ιδιότητες. Πρακτικά, αυξάνει την εφίδρωση και κατά συνέπεια συμβάλλει στην αποβολή των περίσσιων υγρών μέσω του δέρματος.
 • Υποκάστανο Στραγγίζει τα υγρά και διεγείρει τη φλεβική και λεμφική κυκλοφορία, μειώνοντας έτσι το πρήξιμο.
 • Centella asiatica Ενδυναμώνει τα φλεβικά τοιχώματα και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
 • Ελιά Έχει διουρητική και αποτοξινωτική δράση.
 • Φύκια Διεγείρουν το μεταβολισμό, συμβάλλοντας στην αποβολή των τοξινών.
 • Μελίλωτος Είναι ένα αποτελεσματικό διουρητικό με ηρεμιστική δράση. Δρα κατά της κατακράτησης υγρών, αλλά και του άγχους.
 • Φινόκιο Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και καθαρίζει τον οργανισμό.
 • Σπαράγγι Έχει διουρητικές και στραγγιστικές ιδιότητες.
 • Τσάι της Ιάβας Διεγείρει το μεταβολισμό.
 • Πράσινο τσάι Δρα κατά της κατακράτησης υγρών.
 • Μύρτιλλο Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος.
 • Κόκκινο σταφύλι Αυξάνει την αντίσταση των αγγείων και μειώνει τη διαπερατότητά τους. Με αυτόν τον τρόπο, περιορίζει τα οιδήματα και τονώνει τις φλέβες.
 • Αγριάδα Ευνοεί τη διούρηση.
 • Αμαμηλίδα Πέρα από το ότι στραγγίζει τα περίσσια υγρά, δυναμώνει τα τοιχώματα των φλεβών και των τριχοειδών αγγείων.
 • Gingko biloba Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, ουσίες που βελτιώνουν την περιφερειακή κυκλοφορία.
 • Πολυκόμπι Αποτελεί ισχυρό διουρητικό.

Προσοχή: αν υποφέρετε από υπόταση, τότε θα πρέπει να είστε πολύ προσεχτικοί κατά τη διάρκεια χρήσης των φυσικών στραγγιστικών: ακριβώς όπως και τα διουρητικά, διεγείρουν την αποβολή των υγρών, με αποτέλεσμα να μειώνουν τον όγκο του αίματος που κυκλοφορεί στον οργανισμό, και να ρίχνουν ακόμα περισσότερο την πίεση. Σε αυτήν την περίπτωση, για να μην διατρέξετε τον οποιονδήποτε κίνδυνο, αποφύγετε τα συμπληρώματα διατροφής και προτιμήστε τα αφεψήματα που έχουν πιο ήπια δράση. Σε αυτά, μπορείτε να προσθέτετε ένα κομματάκι καυτερής πιπεριάς, που έχει την ιδιότητα να ανεβάζει την αρτηριακή πίεση.

Οδηγίες χρήσης για τα συμπληρώματα

Τα εν λόγω συμπληρώματα διατροφής αποτελούνται κατά κύριο λόγο από ξηρά αποστάγματα βοτάνων σε συνδυασμό με βιταμίνες ή/και μεταλλικά στοιχεία. Κυκλοφορούν στην αγορά σε κάψουλες, βάμματα ή σιρόπια. Η δοσολογία εξαρτάται από το προϊόν.

Οδηγίες για τα αφεψήματα

Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα συμπληρώματα διατροφής και τα αφεψήματα, αν και τα τελευταία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι λιγότερο ισχυρά. Τα αφεψήματα φτιάχνονται είτε με φρέσκα, είτε με αποξηραμένα βότανα, ή ακόμα και με φακελάκια μιας χρήσης. Ρίξτε 1-2 κουταλιές βοτάνων σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, αφήστε το για 10 λεπτά και στη συνέχεια σουρώστε το. Αν θέλετε, μπορείτε να βράσετε τα βότανα μαζί με το νερό, και να τα σουρώσετε πριν πιείτε το αφέψημα. Πιείτε 2-3 φλιτζάνια (ένα κάθε φορά) την ημέρα. Για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα, απευθυνθείτε σε ένα φαρμακοποιό ή έναν ειδικό βοτάνων έτσι ώστε να σας φτιάξει το σωστό μίγμα.

Πηγή: ygeia-evexia.gr

http://geoponos-bet-paok.blogspot.gr/2014/03/blog-post_7189.html
Όπλα της φύσης κατά της κυτταρίτιδας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: