ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Το μυστικό για ένα εντυπωσιακό λαχανόκηπο

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΑ ΣΠΟΡΟΦΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ


Του Δημήτρη Γκισάκη
Φωτ. Μερσίνα Τσαντοπούλου

Η τεχνική του εμβολιασμού χρησιμοποιείται στη γεωργία για αιώνες επάνω σε οπωροφόρα δέντρα και αμπέλια για να βελτιώσει την υγεία και την απόδοση των φυτών. Αν θέλετε να καλλιεργήσετε λαχανικά, τα εμβολιασμένα σπορόφυτα είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος για καλή και σταθερή παραγωγή.


Για να δημιουργήσουμε ένα εμβολιασμένο σπορόφυτο, χρειάζεται να σπείρουμε δύο φυτά και τα καλλιεργήσουμε ταυτόχρονα. Ένα με νόστιμους και ποιοτικούς καρπούς και ένα με πολύ δυνατό ριζικό σύστημα. Η κορυφή του φυτού με τους νόστιμους καρπούς και η ρίζα του δυνατού φυτού αφαιρούνται προσεκτικά με το χέρι με τη χρήση ενός ξυραφιού. Κατόπιν τα δύο αυτά τμήματα ενώνονται μαζί (εμβολιασμός) με τη βοήθεια ενός πλαστικού clip που πέφτει φυσικά καθώς το φυτό μεγαλώνει. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται στην εταιρεία Κιλελέρ Σπορόφυτα, για την τομάτα, τη μελιτζάνα το αγγούρι το πεπόνι και το καρπούζι.Τα εμβολιασμένα λαχανικά πλεονεκτούν στην αντιμετώπιση των ασθενειών του εδάφους ειδικά σε εντατικές καλλιέργειες, όπου η εφαρμογή της αμειψισποράς(εναλλαγή καλλιεργειών) είναι δύσκολη. Η χρήση τους επίσης είναι πραγματικά πιο φιλική προς το περιβάλλον. Επειδή έχουν αυξημένη αντοχή σε εντομολογικές προσβολές και ασθένειες μπορούν να καλλιεργηθούν με μικρότερη χρήση φυτοπροστατευτικών ουσιών σε σχέση με τα συμβατικά φυτά. Από το φυτώριο το οποίο τα δημιουργεί μέχρι τον κήπο σας, απαιτούνται λιγότερα εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα για να διατηρηθούν τα φυτά υγιή. Αυτό σημαίνει μικρότερη επιβάρυνση του εδάφους με χημικά και πιο αγνά και καθαρά λαχανικά για το τραπέζι σας.

Παρόλα αυτά ο εμβολιασμός δεν εξαλείφει όλα τα προβλήματα. Τα φυτά παραμένουν ευάλωτα στις ασθένειες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως και στα μη εμβολιασμένα φυτά. Το γεγονός όμως ότι είναι πιο δυνατά φυτά τους επιτρέπει να αναρρώσουν πιο γρήγορα.


Είτε καλλιεργείτε λαχανικά για πρώτη φορά είτε είστε ένας έμπειρος καλλιεργητής, η επιλογή εμβολιασμένων φυτών λαχανικών αντί απλών φυτών, θα βελτιώσει δραματικά το τελικό αποτέλεσμα. Με τα εμβολιασμένα λαχανικά θα απολαμβάνετε μεγαλύτερη επιτυχία στην καλλιέργεια και θα ανακαλύψετε και μόνοι σας ότι σας προσφέρουν πολύ καλύτερη απόδοση αναλογικά με τα χρήματα που έχετε ξοδέψει για την κτήση τους από ότι τα φθηνότερα μη εμβολιασμένα ισοδύναμά τους. Η τελική παραγωγή είναι σημαντικά μεγαλύτερη και η ποιότητα των καρπών καλύτερη καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο. Ανεξάρτητα από τις ικανότητες σας ως καλλιεργητής τα εμβολιασμένα σπορόφυτα είναι η καλύτερη επιλογή για μία εντυπωσιακή σοδειά.


Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα εξηγούν το γεγονός ότι τα προτιμούν οι επαγγελματίες παραγωγοί τα τελευταία 50 χρόνια. Τα εμβολιασμένα λαχανικά είναι σήμερα ευρέως διαδεδομένα στην Ασία και την Ευρώπη και κερδίζουν δημοτικότητα στις ΗΠΑ, ειδικά στην οργανική γεωργία καθώς απαιτούν μικρότερη χρήση χημικών.*O Δημήτρης Γκισάκης είναι γεωπόνος στην εταιρία Σπορόφυτα Κιλελέρ


- See more at: http://www.larissanet.gr/2014/03/21/to-mistiko-gia-ena-entiposiako-laxanokipo/#sthash.7Uo5HLTo.dpuf

http://geoponos-bet-paok.blogspot.gr/2014/03/blog-post_9699.html
Το μυστικό για ένα εντυπωσιακό λαχανόκηπο Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: