Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΧΑΜΟΣ ΣΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ...ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΒΡΟΧΗ !!!

Στα δύο κόβονται οι λαϊκές αγορές με το διαχωρισμό παραγωγών-εμπόρων


Στη γραμμή… Χατζηδάκη και Σκορδά συνεχίζει η νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θεσμοθετώντας με υπουργική απόφαση το διαχωρισμό μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών στις λαϊκές αγορές που εισήγαγε ο νόμος 4264|2014 για το υπαίθριο εμπόριο.Άμεση ήταν η αντίδραση παραγωγών και εμπόρων, που δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να παραχωρήσουν τις θέσεις που σήμερα έχουν.Η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έρχεται να προσδιορίσει τα κριτήρια κατανομής των θέσεων αλλά και το σύστημα διακριτότητας μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών.Άμεση ήταν, ωστόσο, η αντίδραση τόσο των παραγωγών όσο και των εμπόρων οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να παραχωρήσουν τις θέσεις που σήμερα κατέχουν και ότι ο αγώνας τους εναντίον του νέου νόμου θα συνεχιστεί.

Να σημειωθεί εδώ ότι μόλις χθες, Τετάρτη 2 Ιουλίου (την ίδια ημέρα δηλαδή που δημοσιευόταν στο ΦΕΚ η απόφαση) ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γερ. Γιακουμάτος δήλωνε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία με τους φορείς στο πως θα γίνει ο διαχωρισμός και ότι πρόκειται να εκδοθεί σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος.

Τι προβλέπει η απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση Δένδια, κάθε λαϊκή αγορά χωρίζεται σε τομέα παραγωγών πωλητών και σε τομέα επαγγελματιών πωλητών. Ο τομέας των παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών θα διακρίνεται σαφώς με κάθε πρόσφορο τρόπο από τον τομέα των επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών. Όπως ξεκαθαρίζεται την ευθύνη υλοποίησης της διάκρισης θα έχει η κατά τόπον αρμόδια Περιφέρεια.

Για την κατανομή των δικαιούχων στις θέσεις των λαϊκών αγορών λαμβάνονται υπόψη η παλαιότητα της άδειας, η ηλικία του δικαιούχου, η τυχόν αναπηρία του και το ποσοστό αυτής, ο αριθμός των τέκνων του και οι ημέρες συμμετοχής του σε λαϊκή αγορά.

Κάθε κριτήριο θα δίνει στον δικαιούχο μόρια, ενώ αναλόγως με το πλήθος των μορίων που συγκεντρώνει ο κάθε δικαιούχος θα κατατάσσεται στον οικείο πίνακα κατάταξης. Ο δικαιούχος που συγκεντρώνει τα περισσότερα μόρια ανά λαϊκή αγορά κατατάσσεται στην πρώτη θέση του πίνακα και οι λοιποί σε φθίνουσα σειρά.

Ο πρώτος στην κατάταξη δικαιούχος επιλέγει την θέση του στην λαϊκή αγορά στον οικείο τομέα. Ο δεύτερος και οι λοιποί επιλέγουν την θέση τους αναλόγως με τις λοιπές διαθέσιμες θέσεις και την σειρά τους στον οικείο πίνακα κατάταξης. Σε περίπτωση ισοβαθμίας διενεργείται κλήρωση.

Για κάθε έτος παλαιότητας της άδειας ο δικαιούχος λαμβάνει 1 μόριο. Δικαιούχος κάτω των 30 και άνω των 60 ετών λαμβάνει 15 μόρια.

Δικαιούχος με αναπηρία έως 67% λαμβάνει 10 μόρια. Δικαιούχος με αναπηρία άνω του 67% και έως και 80% λαμβάνει 20 μόρια. Δικαιούχος με αναπηρία άνω του 80% λαμβάνει 30 μόρια. Για κάθε τέκνο ο δικαιούχος λαμβάνει 10 μόρια.

Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας τα μόρια της συγκεκριμένης κατηγορίας προσαυξάνονται κατά 50%. Για κάθε μία από τις έξι ημέρες (σε εβδομαδιαία βάση) που δεν συμμετέχει σε λαϊκή αγορά λαμβάνει 15 μόρια.

Η αντίδραση των παραγωγών

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί ζητούν να ξεκινήσει από τη Βουλή η διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να ενταχτούν οι λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο στον Εθνικό Σχεδιασμό Ανασυγκρότησης της χώρας, ζητάει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, με αφορμή την έκδοση απόφασης από το υπουργείο Ανάπτυξης, για τον «Διαχωρισμό, τη Διακριτότητα και τα Κριτήρια Απόδοσης των Θέσεων» σύμφωνα με τον νόμο 4264|2014.

Η Ομοσπονδία ζητάει άμεσα να αποσυρθεί ο νόμος 4264|2014 για τις Λαϊκές Αγορές και να διατηρηθούν οι οργανισμοί Λαϊκών Αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης με όλες τις αρμοδιότητές τους και να μην αυξηθούν τα διοικητικά πρόστιμα όπως προβλέπει ο νόμος από 300% έως 500%, δηλαδή από 300 ευρώ που ήταν, σε 1.000 ως 5.000 ευρώ.

Προτείνει δε, το αποθεματικό ταμείο του ΟΛΑΑ που υπολογίζουν οι παραγωγοί ότι διαθέτει 3.000.000 ευρώ και τα οποία μεταφέρονται στην Περιφέρεια Αττικής, «να αξιοποιηθεί για τον εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών προς τους παραγωγούς- επαγγελματίες και κάθε χρόνο, μέρος του αποθεματικού θα διατίθεται σε άπορους και άνεργους συμπολίτες, με τη μορφή κουπονιών για προμήθεια τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης από τις λαϊκές αγορές». Την Παρασκευή 4/7/2014 και ώρα 7:30 μμ στο αμφιθέατρο του δημαρχείου Περιστερίου, οι ομοσπονδίες θα πραγματοποιήσουν ημερίδα ενημέρωσης.

Άρχισαν και τα πρόστιμα

Στο μεταξύ η Ομοσπονδία ενημερώνει ότι με τον νέο νόμο 4264\2014, αυξήθηκαν τα πρόστιμα από 350% έως 500%, δηλαδή από 300 ευρώ που ήταν, σε 1000 έως 5000 ευρώ, ενώ επιβάλλονται, εκτός από το πρόστιμο και ποινές φυλάκισης για ορισμένες παραβάσεις από 3- 6 μήνες.

Στα τρία πρόστιμα εντός τριών ετών, αφαιρείται οριστικά η άδεια. Ενημερώνει δε, ότι έγινε ήδη έλεγχος στη Λαϊκή Αγορά Αγίου Παύλου Δ' Αθηνών την Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014 και υπήρξαν πρόστιμα:

- 5.000 ευρώ σε παραγωγό που δεν είχε την άδεια μαζί του.
- 5.000 ευρώ σε επαγγελματία με πλαστικά που δεν είχε ένα τιμολόγιο μαζί του.
- 3.000 ευρώ σε πωλητή ελιών επειδή δεν είχε σκέπασμα στις ελιές.

Η Ομοσπονδία ζητάει από τους επαγγελματίες να είναι προσεκτικοί και συνεπείς με τον νόμο:

- Να έχουν πάντα μαζί τους την άδεια.
- Στο Δελτίο Αποστολής να αναγράφονται όλες τις ποσότητες και είδη.
- Στην άδεια να αναγράφονται τα προϊόντα που εμπορεύονται καθημερινά και ας μην είναι θεωρημένη η άδεια και για τα οποία θα πάρουν οι ενδιαφερόμενοι βεβαίωση από την Τριμελή Επιτροπή.
- Να μη διαθέτουν προϊόντα για τα οποία δεν θα μπορεί να υπάρχει βεβαίωση από την Τριμελή Επιτροπή εκ των υστέρων, γιατί θα γίνουν και εκ των υστέρων έλεγχοι και τα πρόστιμα για τα παραπάνω είναι από 3.000 έως 5.000 ευρώ.
H απόφαση Άρθρο 1

Σύστημα διάκρισης

Κάθε λαϊκή αγορά χωρίζεται σε τομέα παραγωγών πωλητών και σε τομέα επαγγελματιών πωλητών. Ο τομέας των παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών διακρίνεται σαφώς με κάθε πρόσφορο τρόπο από τον τομέα των επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών.

Την ευθύνη υλοποίησης της ανωτέρω διάκρισης έχει η κατά τόπον αρμόδια Περιφέρεια. Οι θέσεις πώλησης προϊόντων θάλασσας και προϊόντων αλιείας χωροθετούνται υποχρεωτικά μόνο σε σημεία όπου υπάρχει αποχέτευση και σε κάθε περίπτωση στον οικείο τομέα για κάθε πωλητή.

Άρθρο 2

Κριτήρια κατανομής των θέσεων λαϊκών αγορών

Για την κατανομή των δικαιούχων στις θέσεις των λαϊκών αγορών λαμβάνονται υπόψη τα εξής κριτήρια:

α) Η παλαιότητα της άδειας,
β) Η ηλικία του δικαιούχου,
γ) Η τυχόν αναπηρία του και το ποσοστό αυτής,
δ) Ο αριθμός των τέκνων του και
ε) Οι ημέρες συμμετοχής του σε λαϊκή αγορά.

Κάθε κριτήριο δίνει στον δικαιούχο μόρια. Αναλόγως με το πλήθος των μορίων που συγκεντρώνει ο κάθε δικαιούχος κατατάσσεται στον οικείο πίνακα κατάταξης.

Ο δικαιούχος που συγκεντρώνει τα περισσότερα μόρια ανά λαϊκή αγορά κατατάσσεται στην πρώτη θέση του πίνακα και οι λοιποί σε φθίνουσα σειρά. Ο πρώτος στην κατάταξη δικαιούχος επιλέγει την θέση του στην λαϊκή αγορά στον οικείο τομέα. Ο δεύτερος και οι λοιποί επιλέγουν την θέση τους αναλόγως με τις λοιπές διαθέσιμες θέσεις και την σειρά τους στον οικείο πίνακα κατάταξης. Σε περίπτωση ισοβαθμίας διενεργείται κλήρωση. Ο δικαιούχος που κληρώνεται επιλέγει πρώτος μεταξύ των ισοβαθμούντων.

Άρθρο 3

Μοριοδότηση

Για κάθε έτος παλαιότητας της άδειας ο δικαιούχος λαμβάνει 1 μόριο. Δικαιούχος κάτω των τριάντα (30) και άνω των εξήντα (60) ετών λαμβάνει 15 μόρια. Δικαιούχος με αναπηρία έως 67% λαμβάνει 10 μόρια. Δικαιούχος με αναπηρία άνω του 67% και έως και 80% λαμβάνει 20 μόρια. Δικαιούχος με αναπηρία άνω του 80% λαμβάνει 30 μόρια.

Για κάθε τέκνο ο δικαιούχος λαμβάνει 10 μόρια. Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας τα μόρια της συγκεκριμένης κατηγορίας προσαυξάνονται κατά 50%. Για κάθε μία από τις έξι ημέρες (σε εβδομαδιαία βάση) που δεν συμμετέχει σε λαϊκή αγορά λαμβάνει 15 μόρια.

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική απόφαση με το Σύστημα διακριτότητας παραγωγώνκαι πωλητών λαϊκών αγορών.pdf

Συνεχίζεται το αδιέξοδο με τις άδειες

Στο μεταξύ, όπως σημειώνει με άλλη ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, καμία πρόεοδος δεν έχει σημειωθεί στο ζήτημα των αδειών καθώς, πενήντα μέρες μετά την ψήφιση του νέου νόμου, νέες άδειες για τη λαϊκή δεν εκδίδονται ούτε θεωρούνται οι υπάρχουσες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας έχει ως εξής:

«Πενήντα μέρες μετά την ψήφιση του Ν.4264|2014 για τις Λαϊκές Αγορές και κανένας νέος παραγωγός ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΑΔΕΙΑ, για να πάει στην Λαϊκή, με αποτέλεσμα να ΣΑΠΙΖΟΥΝ τόνοι προϊόντων στα χωράφια».

Εκατοντάδες παραγωγοί απ' όλη τη Χώρα, από την Μακεδονία με Ροδάκινα, από την Βοιωτία με Πεπόνια, Καρπούζια, από την Πελοπόννησο με Βερίκοκα, Ροδάκινα, Καρπούζια, δεν μπορούν να θεωρήσουν τις Άδειες τους για την Λαϊκή Αγορά.

Αιτία και αφορμή είναι ότι ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ με τον νέο Ν.4264|2014 οι Τριμελείς Επιτροπές Βεβαιώσεων που είχαν συσταθεί στους κατά τόπους Δήμους και εκκρεμούν σύμφωνα με τον νόμο οι συστάσεις των Τριμελών Επιτροπών ανά Περιφέρεια.

Αν και καταδείξαμε το γεγονός από την ψήφιση του Νόμου, δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να καταθέσουν Τροπολογία ώστε να επαναφέρουν σε λειτουργία τις Τριμελείς Επιτροπές στους Δήμους έως την σύσταση των νέων Επιτροπών.

Σήμερα έχουμε εκατοντάδες παραγωγούς σ' όλη τη Χώρα σε ΑΠΟΓΝΩΣΗ, και πρέπει να τα διαθέσουν σε εξευτελιστικές τιμές στους χονδρεμπόρους, αφού πέφτουν εξ ανάγκης στα χέρια τους.

Ώς πότε, ο κάθε παραγωγός θα γίνεται έρμαιο και θύμα στα χέρια των εμπόρων που λυμαίνονται την Επαρχία και καραδοκούν για τέτοιες ευκαιρίες;

Μία απλή ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ, χρειάζεται από πλευράς Υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά κλείνουμε 2 μήνες με την ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ σε όλο της το ΜΕΓΑΛΕΙΟ".

agronews
ΧΑΜΟΣ ΣΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ...ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΒΡΟΧΗ !!! Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: