Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

Ένα άρθρο για τα αίτια της κατάθλιψης και τη θεραπεία κατάθλιψης
Ο όρος κατάθλιψη αναφέρεται συχνά στην καθημερινή μας ζωή για να περιγράψει μία κατάσταση «στενοχώριας» ή «απογοήτευσης».
Με αυτήν την έννοια πολλοί άνθρωποι θα διέλθουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους από μία τέτοια φάση. Τα γεγονότα της ζωής, οι επαγγελματικές και οικογενειακές δυσκολίες, μία ασθένεια ή μία απώλεια μπορούν να επιφέρουν μία κατάσταση θλίψης.

Η κλινική όμως διάγνωση της κατάθλιψης αναφέρεται σε μία σειρά από συμπτώματα και ενδείξεις που εμφανίζονται για ένα χρονικό διάστημα και επιφέρουν αλλαγές στη λειτουργικότητα του ατόμου και γενικότερα στο συνηθισμένο μέχρι εκείνη τη στιγμή τρόπο ζωής.

Γενικότερα, η κατάθλιψη είναι μία συνηθισμένη κατάσταση με σοβαρές παρενέργειες, η οποία πλήττει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Κατά τη διάρκεια της ζωής τους το 20% των γυναικών και το 10% των ανδρών θα εμφανίσουν κατάθλιψη.

Σύμφωνα με το DSM-IV (επίσημο διαγνωστικό εγχειρίδιο) η κατάθλιψη ανήκει στις Διαταραχές της Διάθεσης και πρέπει να συνυπάρχουν πέντε (ή περισσότερα) από τα ακόλουθα συμπτώματα για την ίδια χρονική περίοδο και να αντιπροσωπεύουν μία αλλαγή στην προηγούμενη λειτουργικότητα του ατόμου:

Καταθλιπτική διάθεση, έντονη ελάττωση του ενδιαφέροντος ή της ευχαρίστησης, σημαντική απώλεια ή αύξηση του βάρους ή ελάττωση ή αύξηση της όρεξης, αϋπνία ή υπερυπνία, ψυχοκινητική διέγερση ή επιβράδυνση, κόπωση ή απώλεια της ενεργητικότητας, αισθήματα αναξιότητας ή υπέρμετρης ή απρόσφορης ενοχής, ελαττωμένη ικανότητα σκέψης ή συγκέντρωσης ή αναποφασιστικότητα, επανερχόμενες σκέψεις θανάτουΑίτια κατάθλιψης

Δεν υπάρχει μία και μοναδική αιτία που να εξηγεί την εμφάνιση της κατάθλιψης. Όπως και πολλές άλλες διαταραχές, έτσι και η καταθλιπτική διαταραχή φαίνεται πως είναι αποτέλεσμα συνδυαστικής δράσης διαφορετικών παραγόντων.

Από βιολογικής άποψης η κατάθλιψη προκαλείται από μια ανισορροπία των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Παράλληλα όμως τα ψυχοπιεστικά γεγονότα ζωής και η γενετική προδιάθεση (ιστορικό κατάθλιψης στην οικογένεια) αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της διαταραχής.Μέθοδοι θεραπείας

Υπάρχουν φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες για την κατάθλιψη. Η επικρατέστερη μέχρι σήμερα μέθοδος αντιμετώπισης της διαταραχής είναι η χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων με τη βοήθεια των οποίων αποκαθίσταται σε ένα βαθμό η νευροδιαβιβαστική ανισορροπία.

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και κυρίως τα φάρμακα νέας γενιάς έχουν καλά αποτελέσματα σε ένα μεγάλο αριθμό ασθενών και είναι γενικά ανεκτά ως προς τις παρενέργειες. Παρόλα αυτά ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού δεν εμφανίζει τα αναμενόμενα αποτελέσματα (ανθεκτική κατάθλιψη) και συχνά χρειάζεται να δοκιμάσει περισσότερες από μία αντικαταθλιπτικές αγωγές.

Μία πολύ σημαντική μη φαρμακευτική μέθοδος θεραπείας, η οποία αποτελεί σύμμαχο της αντικαταθλιπτικής αγωγής είναι η ψυχοθεραπεία. Γενικά, με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας μπορούν να διερευνηθούν οι σκέψεις, οι συμπεριφορές και τα γεγονότα που συμβάλλουν στην εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων, με σκοπό την κατανόησή τους και την υιοθέτηση νέων τρόπων αντιμετώπισης τους, γεγονός που θα βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργικότητα του ατόμου και τη σχέση του με το άμεσο περιβάλλον του (έκφραση συναισθημάτων, επίλυση προβλήματος, δεξιότητες επικοινωνίας). Υπάρχουν πολλά είδη ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης με την Γνωσιακή Συμπεριφοριστική να κατέχει εξέχουσα θέση στη φαρέτρα των ειδικών για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Τα τελευταία χρόνια κερδίζουν έδαφος στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και άλλες μέθοδοι θεραπείας με τη χρήση τεχνολογικών επιτευγμάτων, οι οποίες απευθύνονται σε άτομα που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή ή δεν είναι ανεκτικά στις παρενέργειές της. Οι μέθοδοι αυτές συνδυάζονται τόσο με τη φαρμακευτική αγωγή όσο και με την ψυχοθεραπεία.ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ Reviewed by avs-tri on 11:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: