ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Το ελληνικό τυρί ΗΠΕΙΡΟΣ της Αρτας που «ταξιδεύει» σε 5 ηπείρους


ΣΤΟ 15% ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ «ΗΠΕΙΡΟΣ»

Σήμερα η Ηπειρος ΑΕΒΕ απασχολεί 180 άτομα, συνεργάζεται με 350 προμηθευτές και προμηθεύεται γάλα από 1.500 κτηνοτρόφους.Με όραμα να συνδυάσουν την τέχνη της τοπικής τυροκομίας και τις παραδοσιακές συνταγές με την τεχνολογία, μια ομάδα επιχειρηματιών συνεργαζόμενη με ντόπιους τυροκόμους, αποφασίζει στις αρχές της δεκαετίας του '90 να ιδρύσει την Ήπειρος ΑΕΒΕ, με σκοπό να παράγουν φέτα και παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Στα πρώτα χρόνια, το εγχείρημα στέφεται με επιτυχία σε τοπικό επίπεδο, ενώ στο πέρασμα των ετών, η διοίκηση αποφασίζει να επεκταθεί και στις αγορές του εξωτερικού, διεισδύοντας σταδιακά και στις 5 Ηπείρους, τυγχάνοντας ευρείας αποδοχής αλλά και σημαντικών διακρίσεων. Ξεκινώντας με φειδώ, τα πρώτα χρόνια παράγονταν μόνο τα προϊόντα φέτα, κεφαλογραβιέρα και μυζήθρα, αποτελώντας ωστόσο καινοτόμο εταιρεία για την εποχή, καθώς κυκλοφόρησε πρώτη τη φέτα συσκευασμένη σε άλμη στην Ελλάδα. Σταδιακά, οι δουλειές «ανοίγουν» και το 1995 ξεκινά η αποκλειστική διανομή των προϊόντων Ήπειρος από την Όπτιμα Α.Ε., ξεκινώντας παράλληλα τις εξαγωγές των προϊόντων Ήπειρος στο εξωτερικό.

«Πριν από 7 χρόνια ξεκινήσαμε μια συστηματική προσπάθεια με στόχο να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. Ο μέσος ρυθμός ανόδου μέχρι πέρυσι ήταν 30% - πολύ ικανοποιητικός, αν λάβει κανείς υπ' όψιν τη στρατηγική μας, που βασίζεται στο επώνυμο, ποιοτικό προϊόν» όπως επισημαίνει στην «Η» ο Παντελής Παντελιάδης, ιδιοκτήτης της τυροκομικής βιομηχανίας Ήπειρος, επισημαίνοντας πως «Δεν ενδιαφερόμαστε να πουλήσουμε φτηνό τυρί. Πιστεύουμε ότι η καλή φέτα αξίζει, και ότι ο καταναλωτής σε όλες τις χώρες πρέπει να έχει τη σωστή επιλογή. Είναι μια δύσκολη στρατηγική, πολύ διαφορετική απ΄ αυτήν της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων εξαγωγέων φέτας, που στηρίζεται αποκλειστικά στη χαμηλή τιμή. Θεωρούμε όμως ότι μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε μια συνεχή, σταθερή ανάπτυξη των εξαγωγών μας».Το χαρτοφυλάκιο διευρύνεται το 1996, εισερχόμενη στην παραγωγή και διάθεση του προϊόντος Γραβιέρα Ήπειρος, ενώ το 1997 ξεκινά η παραγωγή και διάθεση του προϊόντος Κεφαλοτύρι Ήπειρος. Την ίδια χρονιά, η Ήπειρος ΑΕΒΕ μεταβιβάζεται πλήρως στην Όπτιμα Α.Ε., αποτελώντας την πρώτη εταιρεία του κλάδου που πιστοποιήθηκε κατά ISO 9001:2000. Μέχρι σήμερα έχει λάβει και άλλες σημαντικές πιστοποιήσεις όπως: ISO 22000 και IFS. Στα χρόνια που ακολουθούν και με την ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση στις καταναλωτικές συνήθειες των ελλήνων, ξεκινά την παραγωγή της πρώτης γραβιέρας με προβιοτικά, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (το 1998) και το 1999 διευρύνει την γκάμα της με το Γιδοτύρι Ήπειρος, που παράγεται από 100% κατσικίσιο γάλα και το Βούτυρο Ήπειρος Γάλακτος Λιωμένο. Η συλλογή γάλακτος γίνεται πλέον μόνο με 100% ιδιόκτητα φορτηγά-βυτία, μέσα από προψυχόμενες δεξαμενές γάλακτος που η «Ηπειρος ΑΕΒΕ» έχει μοιράσει σε όλους τους κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργάζεται, ενώ την ίδια χρονιά (2007) η Φέτα Ήπειρος λαμβάνει το χρυσό βραβείο γεύσης στον πρώτο διαγωνισμό ελληνικών τυριών, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πρώτου φεστιβάλ ελληνικού γάλακτος και τυριού. Μέχρι σήμερα η Ήπειρος ΑΕΒΕ έχει λάβει συνολικά 18 διακρίσεις και βραβεία για τα προϊόντα της. Ενώ το 2013, η φέτα «Ήπειρος» απέσπασε ακόμα μια διεθνή διάκριση στο πλαίσιο των International Cheese Awards.

Επενδυτικό πλάνο
Η Ήπειρος ΑΕΒΕ επεξεργάζεται ετησίως περίπου 25.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος και διαθέτει ιδιόκτητες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις συσκευασίας. Η παραγωγική δυνατότητα, οι τεχνικές, το πρωτοποριακό πνεύμα και οι συνεχείς επενδύσεις σε τεχνολογία, έρευνα και ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την εμπειρία και τη γνώση της παράδοσης, εγγυώνται την άριστη ποιότητα των προϊόντων. Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων Ήπειρος στην ελληνική αγορά είναι η Όπτιμα ΑΕ, η οποία ανήκει στον ίδιο όμιλο εταιρειών. Η μεταβίβαση έγινε το 1997, όταν η Όπτιμα Α.Ε. απέκτησε το 100% των μετοχών της Ήπειρος ΑΕΒΕ. Πρόκειται για μια ελληνική οικογενειακή επιχείρηση με μεγάλη ιστορία στον χώρο των τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα. Έκτοτε, λειτουργεί και αναπτύσσεται υπό την στιβαρή καθοδήγηση ενός σημαντικού Έλληνα οραματιστή επιχειρηματία, του Παντελή Παντελιάδη και βάσει, ενός δυνατού επενδυτικού πλάνου το οποίο έχει υπερβεί τα 35 εκατ. ευρώ, σε επεκτάσεις, εξοπλισμό, καινοτόμες διαδικασίες και ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού.

Success story

1994 - Ίδρυση της «Ήπειρος ΑΕΒΕ» στον Αμμότοπο Άρτας. Αρχι-κά παράγονται τα προϊό-ντα Φέτα, Κεφαλο-γραβιέρα και Μυζήθρα.

1995 - Η αποκλειστική διανομή των προϊόντων Ήπειρος ανατίθεται στην Όπτιμα Α.Ε. Παράλληλα ξεκινούν οι εξαγωγές των προϊόντων «Ήπειρος» στο εξωτερικό.

1998 - Ξεκινά η παρα-γωγή της πρώτης γρα-βιέρας με προβιοτικά, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπι-στήμιο Θεσσαλονίκης.

2004 - Με 140 άτομα ως μόνιμο και εποχικό προσωπικό, γίνεται η μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα του Νομού Άρτας.

2007-2009 - Γίνεται αναδιοργάνωση του τμήματος παραγωγής και συσκευασίας των προϊόντων, επενδύοντας συνολικά περί τα 17 εκατ. ευρώ.


ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ
kzakinthinos@pegasus.gr

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26519&subid=2&pubid=113315784
Το ελληνικό τυρί ΗΠΕΙΡΟΣ της Αρτας που «ταξιδεύει» σε 5 ηπείρους Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: