ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Ζημιά 50 εκατ. για την Ελλάδα από το ρωσικό εμπάργκο


Το σχέδιο για τις αποζημιώσεις

Οι συνέπειες που έχει υποστεί η Ελλάδα, έπειτα από την απόφαση της Ρωσίας για εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων και οπωροκηπευτικών, έπεσαν στο «τραπέζι» στην έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και σε εκείνη που ακολούθησε στο υπουργείο Οικονομικών. 

Τα στελέχη διαπιστώνουν ότι προς το παρόν το πρόβλημα είναι περιορισμένο, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών έχει ήδη προωθηθεί προς τη Ρωσία. Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι η ζημιά που προκύπτει δεν θα ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ και ήδη έχουν επιστρέψει δέκα φορτηγά, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά σε λογικά επίπεδα σύμφωνα με το ΥΠΕΞ. 

Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις, η κυβέρνηση «δείχνει» προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το επόμενο διάστημα θα επιδιωχθεί η εξασφάλιση αποζημιώσεων ενώ παράλληλα θα αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις, με την προώθηση των φορτίων σε άλλες αγορές, αλλά και η απορρόφηση των αδιάθετων προϊόντων από την ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, έχει ήδη αρχίσει η διοχέτευση προϊόντων σε νοσοκομεία και στρατιωτικές μονάδες για την κάλυψη των αναγκών τους. 

Σε πρώτη φάση, αναμένεται η αξιοποίηση των περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ που είναι τα διαθέσιμα κονδύλια της ΕΕ για έκτακτες ανάγκες. Αν αυτά δεν αποδειχθούν αρκετά, τότε θα αποφασιστούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, στη σύσκεψη που θα γίνει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την εξέταση των επιπτώσεων που έχει το ρωσικό εμπάργκο στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Αν αποδειχθεί ότι δεν είναι αρκετά ούτε αυτά, τότε θα υπάρξει συμφωνία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν εθνικοί πόροι, αν και η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο. 

«Η ελληνική κυβέρνηση παρενέβη έγκαιρα ζητώντας την κινητοποίηση της ΕΕ για την προστασία των ελληνικών και κατ΄ επέκταση των ευρωπαϊκών προϊόντων κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία, πριν ακόμα ληφθεί η απόφαση για το ρωσικό εμπάργκο. 

Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογούνται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών», ανακοινώθηκε μετά από τη διυπουργική σύσκεψη υπό τον Γκίκα Χαρδούβελη, με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Καρασμάνη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και των υφυπουργών Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα και Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη. 

«Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι, εφόσον χρειαστεί, τα κοινοτικά κονδύλια να ενισχυθούν από νέα εργαλεία και μηχανισμούς ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και συνολικά το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Ελλάδα και τις άλλες παραγωγούς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και να συμπληρωθούν από εθνικές δράσεις, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες. 
Σε κάθε περίπτωση, πρώτη προτεραιότητα είναι η πλήρης και λεπτομερής καταγραφή των ζημιών, η οποία ξεκινά άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση. 


Πηγή: Ζημιά 50 εκατ. για την Ελλάδα από το ρωσικό εμπάργκο -Το σχέδιο για τις αποζημιώσεις | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/166424#ixzz3ACY3iq3v
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Ζημιά 50 εκατ. για την Ελλάδα από το ρωσικό εμπάργκο Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: