ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πόσιμο νερό ή βρώμικη ενέργεια με λιγνίτη;


Το δίλημμα της γενιάς μας

Ο πλανήτης θα αντιμετωπίσει “ανυπέρβλητες” κρίσεις με επίκεντρο το νερό σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες εάν δεν απομακρυνθεί από τις υδροβόρες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ώρχους της Δανίας, τη Νομική Σχολή του Βερμόντ στις ΗΠΑ και την αμερικανική ερευνητική ΜΚΟ, CNA Corporationανακοίνωσαν την προηγούμενη Τρίτη ότι η σύγκρουση ανάμεσα στην ανάγκη για πόσιμο νερό και σε εκείνη για ενέργεια θα προκαλέσει εκτεταμένες ξηρασίες εκτός εάν ληφθούν άμεσα μέτρα.

“Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα” δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Πώλ Φέθ, Διευθυντής Ενέργειας, Νερού και Κλίματος στην CNA Corporation. “Το νερό που χρησιμοποιείται για την ψύξη ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων είναι η μεγαλύτερη πηγή κατανάλωσης υδατικών πόρων στις ΗΠΑ” πρόσθεσε. Συγκεκριμένα, το 41% του νερού που καταναλώθηκε χρησιμοποιήθηκε για την ψύξη βρώμικων θερμοηλεκτρικών μονάδων άνθρακα.

Η μελέτη επισημαίνει ότι τον τελευταίο αιώνα ο πληθυσμός της Γης τριπλασιάστηκε την ώρα που η κατανάλωση νερού εξαπλασιάστηκε. Εάν οι τάσεις αυτές διατηρηθούν, μπορεί η προσφορά νερού να υπολείπεται της ζήτησης κατά 40% ως το 2030.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι ο όγκος του νερού που καταναλώνεται για την παραγωγή ενέργειας είναι μεγαλύτερος ακόμα και από αυτόν που χρησιμοποιείται για άρδευση στις γεωργικές δραστηριότητες.

Ως μοναδική λύση στο πρόβλημα προβάλλεται η στροφή των παγκόσμιων οικονομιών προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ειδικά τις ώριμες όπως τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά που σε αντίθεση με θερμοηλεκτρικές μονάδες άνθρακα και πυρηνικά εργοστάσια έχουν ελάχιστες ανάγκες σε νερό.

—Το παράδειγμα του Τέξας

Η μελέτη επικεντρώθηκε στην Πολιτεία του Τέξας, η οποία αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αύξησης πληθυσμού από 25 ως 55 εκατομμύρια ως το 2050, εξέλιξη που θα εντείνει τον ανταγωνισμό για νερό και ηλεκτρική ενέργεια.

Πρόκειται δε για μια Πολιτεία ευάλωτη σε φαινόμενα ξηρασίας που αντλεί το 33% της ενέργειάς της από τον άνθρακα, το 10% από πυρηνικά και το 48% από φυσικό αέριο.

Το καλοκαίρι του 2011 το Τέξας αντιμετώπισε εκτεταμένες ξηρασίες. Ο λόγος που δεν καταγράφηκαν εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης ήταν τα αιολικά πάρκα που στήριξαν το δίκτυο ενέργειας καλύπτοντας ποσοστό έως και 18% των συνολικών αναγκών.

Το Τέξας παράγει περισσότερη αιολική ενέργεια από κάθε άλλη Πολιτεία στις ΗΠΑ με ρεκόρ 37% επί του συνόλου τον Μάρτιο του 2014, επίδοση που επιτεύχθηκε χάρη στις νέες γραμμές μετάδοσης ενέργειας και τις εξελιγμένες μεθόδους πρόβλεψης των καιρικών συνθηκών.

Ο καθηγητής Μπέντζαμιν Σόβακουλ από το Πανεπιστήμιο του Ώρχους έθεσε το δίλημμα στην πραγματική του διάσταση “η έλλειψη νερού σημαίνει ότι πρέπει να αποφασίσουμε πώς θέλουμε να ξοδέψουμε το νερό μας στο μέλλον. Θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μονάδες ενέργειας ή ως πόσιμο νερό; Δεν διαθέτουμε αρκετό και για τα δύο”.

—Η έκθεση του ΙΕΑ για το νερό και την ενέργεια

Τον περασμένο Μάρτιο είχαμε παρουσιάσει στο econews.gr την τελευταία έκθεση “World Energy Outlook” του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) η οποία σκιαγραφεί μια ανησυχητική εικόνα της παγκόσμιας χρήσης νερού για παραγωγή ενέργειας προβλέποντας αύξηση 20% την επόμενη εικοσαετία.

Κάθε χρόνο “αντλούνται 580 δισ. κυβικά μέτρα νερού για ενεργειακή παραγωγή” αναφέρει η έκθεση, επίδοση που φέρνει τον κλάδο της Ενέργειας στη δεύτερη θέση πίσω από τον τομέα της Γεωργίας.

“Ο ενεργειακός τομέας αντλεί νερό με τον ίδιο ρυθμό που αυτό ρέει στον Γάγγη της Ινδίας ή τον Μισσισσιππή των Ηνωμένων Πολιτειών” τονίζει η έκθεση.

Κύριες αιτίες της υπερβολικής κατανάλωσης νερού είναι η εξόρυξη, μεταφορά και επεξεργασία των ορυκτών καυσίμων, καθώς επίσης και η άρδευση των καλλιεργειών βιοκαυσίμων.

Ο IEA επισημαίνει ότι η ενεργειακή αποδοτικότητα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά “συμβάλλουν σε ένα ενεργειακό μέλλον χαμηλών εκπομπών ρύπων δίχως να εντείνουν την εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων”.

Από την άλλη πλευρά η εξόρυξη συμβατικού φυσικού αερίου και πετρελαίου είναι λιγότερο υδροβόρος από την παραγωγή άνθρακα και την υδραυλική ρωγμάτωση, τεχνική που ακολουθείται για την παραγωγή σχιστολιθικού αερίου. Σε αυτή την τελευταία ενσκήπτουν και επιπλέον περιβαλλοντικοί κίνδυνοι λόγω της διαρροής των υγρών της ρωγμάτωσης στον υδροφόρο ορίζοντα.

—Θερμοηλεκτρικά, νερό και άγρια ζωή

Εκτός από τη χαμηλή χρήση νερού στις εγκαταστάσεις τους, οι ΑΠΕ αυτές δεν καταναλώνουν νερό κατά την εισαγωγή της πρώτης ύλης στο σύστημα (ηλιακή ακτινοβολία, άνεμος) ούτε χρειάζονται νερό για ψύξη ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων άνθρακα, με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο στους υδάτινους πόρους όσο και στην άγρια ζωή όπως ανέφερε σχετικό δημοσίευμα του econews.

Συγκεκριμένα, ξεχωριστή αμερικανική έρευνα είχε δείξει ότι η άντληση τεραστίων ποσοτήτων υδάτων πέρα από την κατανάλωση ενός πολύτιμου φυσικού πόρου σε σπάνη, βλάπτει το περιβάλλον και για μια σειρά επιπρόσθετους λόγους: η άντληση νερού συχνά παγιδεύει ψάρια και άλλα υδρόβια ζώα.

Το νερό της ψύξης που δεν καταναλώνεται επιστρέφει στο περιβάλλον σε υψηλότερες θερμοκρασίες από την αρχική βλάπτοντας τα ψάρια και την άγρια ζωή. Και όταν χρησιμοποιείται ο υδροφόρος ορίζοντας αποστερούνται πολύτιμοι πόροι, ειδικά στις περιοχές με ξηρασία.

econews
Πόσιμο νερό ή βρώμικη ενέργεια με λιγνίτη; Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: