ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) - Περιέθαλψαν 233 άγρια ζώα σε έναν χρόνο


Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 233 άγρια ζώα, στην πλειονότητά τους πουλιά, που τραυματίστηκαν ή δηλητηριάστηκαν από ασυνείδητους περιέθαλψε το 2013 το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ). Από αυτά 25 ήταν νεοσσοί, 76 είχαν κάποιου είδους ατύχημα, 32 ήταν πυροβολημένα, 41 δηλητηριασμένα και 59 αδύναμα λόγω της μετανάστευσης.Πολύτιμοι συνεργάτες του μουσείου, όπως υπογραμμίζουν οι άνθρωποί του, είναι οι πολίτες σε όλη την Κρήτη οι οποίοι με μεγάλη ευαισθησία φέρνουν τα δηλητηριασμένα ή τραυματισμένα ζώα στο ΜΦΙΚ.

Συμβουλές

Με αφορμή τα παραπάνω, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας υπενθυμίζει ορισμένα βασικά στοιχεία για τις ανάγκες της περίθαλψης των άγριων ζώων: «Σε περίπτωση που βρεθεί ανήμπορο άγριο ζώο θα πρέπει να μεταφερθεί το ταχύτερο δυνατό στο ΜΦΙΚ ή να ειδοποιηθεί κάποιος υπεύθυνός του, ώστε να βρεθεί ο κοντινότερος εθελοντής που μπορεί να βοηθήσει. Μέχρι να το παραδώσουμε, προσπαθούμε μόνο να του στάξουμε λίγο νερό στα ρουθούνια. Το τηλέφωνο του ΜΦΙΚ για περιπτώσεις άγριων ζώων που χρειάζονται περίθαλψη είναι 2810/393.266
.
Πολύτιμη συνεισφορά για την περίθαλψη αλλά και για τη συνολικότερη γνώση μας αποτελεί η καταγραφή νεκρών πουλιών που έχουν δακτυλίδια στα πόδια τους. Με την ευκαιρία έναρξης της κυνηγετικής περιόδου, παρακαλούμε όποτε βρεθεί κάποιο πουλί που έχει δακτυλίδι να παραδίδεται στο ΜΦΙΚ. Η δράση της περίθαλψης δεν αφορά μόνο στα λίγα ζώα που μπορούμε να βοηθήσουμε.

Αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τη θέση του στη φύση όχι ως κυρίαρχου, αλλά ως μέρους της φύσης. Κάθε τέτοια αντίσταση στην κυρίαρχη τάση της εποχής μας για γρήγορη και μαζική καταστροφή του περιβάλλοντος αποκτά ξεχωριστές διαστάσεις και αξία».

Πηγή: ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ, enallaktikos.gr
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) - Περιέθαλψαν 233 άγρια ζώα σε έναν χρόνο Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: