ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Στα δίχτυα του ρωσικού εμπάργκο και η πατάτα


Οι τιμές πατάτας πέφτουν και η κατάσταση γίνεται χειρότερη με τους ρωσικούς περιορισμούς.

Η σημασία της καλλιέργειας της πατάτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο τρόπος προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αθέμιτοι εμπορικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν με το ρωσικό εμπάργκο τονίστηκε κατά τη διάρκεια σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, την οποία διοργάνωσαν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, από κοινού με τις Euppa και Europatat.

Δεδομένου ότι πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη καλλιέργεια στην Ευρώπη, μιλώντας στο σεμινάριο, ο Γενικός Γραμματέας των Copa-Cogeca Pekka Pesonen δήλωσε: «Η ΕΕ είναι ένας σημαντικός παραγωγός πατάτας και βασικός επιχειρηματίας, ειδικά μέσα στην ΕΕ, παρ’ όλο που ο κλάδος λαμβάνει λίγη υποστήριξη για την προώθηση. Η ΕΕ είναι ο νούμερο ένα εξαγωγέας σπόρων στη Βόρεια Αφρική, γεωμήλων κατανάλωσης στη Ρωσία και μεταποιημένων εμπορευμάτων προς τη Νότια Αμερική και την Ασία».

Η αξία των εξαγωγών πατάτας έχει επίσης αυξηθεί κατά 75% τα τελευταία δέκα χρόνια, προς όφελος της οικονομίας της ΕΕ, της καινοτομίας και της ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και συνεχίζοντας ανέφερε: «κατά την περίοδο εμπορίας 2014/2015 η συγκομιδή αναμένεται ανοδική έως και 7% σε σχέση με πέρυσι, για να φτάσει τους 27,5 εκατ. τόνους στις πέντε κύριες χώρες παραγωγής. Στην αγορά οι τιμές πέφτουν και η κατάσταση γίνεται χειρότερη από τους εμπορικούς περιορισμούς που επέβαλε πρόσφατα η Ρωσική Ομοσπονδία. Η περίοδος εμπορίας 2014/2015 αναμένεται να είναι πιο περίπλοκη από ό, τι 2013/2014, επίσης, επειδή οι πέντε κύριες χώρες παραγωγής έχουν δει μια αύξηση της καλλιεργούμενης επιφάνειας του 3%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας»

Μακροπρόθεσμα, αναμένεται μια μεγάλη αύξηση στην παγκόσμια κατανάλωση πατάτας, αλλά κυρίως εκτός Ευρώπης. Για να επωφεληθούν οι αγρότες από τις αυξημένες εμπορικές ευκαιρίες, οι Copa-Cogeca καλούν, συνεπώς, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι τα μη δασμολογικά εμπόδια, η γραφειοκρατία και τα φυτοϋγειονομικά εμπόδια θα αφαιρεθούν στις επερχόμενες εμπορικές διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες.

Ολοκληρώνοντας ο κ, Pesonen είπε: «Για να διατηρηθεί αυτή η σταθερή και βιώσιμη πορεία στο μέλλον, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πρέπει να λάβουν τον ευρωπαϊκό τομέα της πατάτας στα σοβαρά, και να τον δουν ως επιθετικό τομέα στις διμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις. Οι εισαγωγικοί δασμοί και τα φυτοϋγειονομικά εμπόδια πρέπει να αφαιρεθούν. Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα γεώμηλα προς σπορά πρέπει να προστατεύονται και η προώθηση των νωπών προϊόντων να ενισχυθεί τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και προς τις χώρες μη μέλη της ΕΕ»

http://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/dendrokipeutika/arthro/118240/sta-dihtua-tou-rosikou-ebargo-kai-i-patata/
Στα δίχτυα του ρωσικού εμπάργκο και η πατάτα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: