Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αλεξανδρινό ή Ποϊνσέτια - Το άνθος των Χριστουγέννων


Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και για ακόμα μια φορά η διάθεση των γιορτών γεμίζει τις καρδιές των ανθρώπων και τα σπίτια ντύνονται με διάφορα στολίδια και φωτάκια που κάνουν το κλίμα όλο και πιο εορταστικό! Δεν θα μπορούσαν όμως από μια τέτοια μεγάλη γιορτή να λείπουν τα φυτά που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα Χριστούγεννα…ένα από αυτά είναι και το αγαπημένο μας Αλεξανδρινό ή Ποϊνσέτια!Όλοι γνωρίζουμε το πόσο όμορφο είναι, όμως ας γνωρίσουμε καλύτερα το φυτό των Χριστουγέννων…

Θα το συναντήσουμε με πολλά ονόματα όπως Αλεξανδρινό ή Ποϊνσέτια που το γνωρίζουν οι περισσότεροι, Αστέρι της Βηθλεέμ, Ευφορβία η κομψότατη και Αστέρι της αγάπης όπως το λένε οι Γάλλοι.

Το φυτό αυτό κατάγετε από το Μεξικό και πρώτος το έφερε στην Αμερική ο πρέσβης της Joel Poinsett, πριν από 200 χρόνια, την περίοδο των Χριστουγέννων. Στις Η.Π.Α έχουν καθιερώσει την 12η Δεκεμβρίου ως «Μέρα της Ποϊνσέτιας», είναι η μέρα που πέθανε ο Joel Poinsett και από αυτόν πήρε και το όνομα του Ποϊνσέτια. Το φυτό αυτό είναι πολυετές και αν το φροντίσουμε σωστά μπορεί να ζήσει και να ανθίζει για πολλά χρόνια.

Ποια τα χαρακτηριστικά του φυτού

Η ομορφιά του οφείλεται στα πανέμορφα και μεγάλα κόκκινα βράκτια φύλλα του και όχι στα άνθη του όπως πολλοί πιστεύουν. Τα άνθη του είναι μικρά και ασήμαντα υπόλευκου χρώματος. Το ύψος του ξεκινά από τα 15 εκατοστά και μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο. Στο Μεξικό μεγαλώνει σαν θάμνος και το ύψος του μπορεί να ξεπεράσει τα 4 μέτρα. Ανθίζει από τα τέλη φθινοπώρου έως και τον Φεβρουάριο και οι καταλληλότερη θερμοκρασία του κυμαίνετε από 15 – 25 οC.

Το χρώμα που συνήθως επικρατεί στη αγορά τα Χριστούγεννα είναι το κόκκινο αλλά υπάρχουν περίπου 100 ποικιλίες και μέσα σε αυτές θα συναντήσουμε χρώματα όπως το ροζ, κίτρινο, μπορντό, πορτοκαλί και υπόλευκο.

Ποιες οι προτιμήσεις του

Το φυτό αγαπά το φως όχι όμως την άμεση ακτινοβολία του ήλιου. Κατά την διάρκεια της ανθοφορίας και το καλοκαίρι θέλει συνεχές πότισμα, ενώ μετά την ανθοφορία μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετή, ώστε το υπόστρωμα να μένει καλά στραγγισμένο, γιατί η συνεχείς υγρασία στις ρίζες του φυτού και τα στάσιμα νερά στο πιατάκι μπορεί να το επηρεάσουν αρνητικά. Το χειμώνα δεν το ποτίζουμε σχεδόν καθόλου μόνο αν δούμε ότι έχει στεγνώσει πολύ το χώμα. Συνίσταται να λιπαίνετε κατά την περίοδο της ανάπτυξης και της ανθοφορίας.

Πως θα το φροντίσω

Καλό θα ήταν να αλλάξουμε γλάστρα μόλις διαπιστώσουμε ρίζες στην επιφάνεια, κατά τα μέσα Μαΐου σε ένα μόλις ή δύο μεγέθη μεγαλύτερη. Κλαδεύουμε πάντα μετά το τέλος της ανθοφορίας, αφήνοντας δύο με τρία μάτια σε κάθε κλαδί και μέχρι το ύψος του φυτού να φτάσει κοντά στα 15 εκατοστά. Οι βλαστοί του περιέχουν ένα γαλακτώδες υγρό που είναι δηλητηριώδες γι΄ αυτό καλό είναι κατά το κλάδεμα να είμαστε προσεκτικοί να μην έρθει σε καμία επαφή με το δέρμα ή τους βλεννογόνους μας γιατί μπορεί να μας δημιουργήσει ερεθισμό.

Καλό θα ήταν να μην τοποθετηθεί σε σημεία με ρεύματα αέρα γιατί είναι πολύ ευαίσθητο. Είναι φυτό αρκετά ανθεκτικό όμως ενδέχεται να προσβληθεί από κοκκοειδή γι΄ αυτό είναι καλό αν το έχουμε σε εξωτερικό χώρο να μην το βάλουμε κοντά σε φυτά που προσβάλλονται εύκολα από αυτά κοκκοειδή ώστε να το προστατέψουμε.

Τι θα πρέπει να προσέξω κατά την αγορά μιας Ποϊνσέτιας

·Να έχει πλούσιο και πυκνό φύλλωμα
·Στο κέντρο των κόκκινων φύλλων να υπάρχουν μικρά άνθη
·Να μην παρουσιάζει ίχνη φθοράς
·Το φύλλωμα του να μην έχει θαμπό χρώμα
·Να μην έχει εκτεθεί σε ρεύματα αέρα (καλύτερα αποφύγετε την αγορά αν βρίσκετε στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος)

Τα φυτώρια ακολουθούν ειδικές τεχνικές ώστε τα φυτά να έρθουν σε ανθοφορία την εποχή των Χριστουγέννων μιας και αποτελεί βασικό μέρος του στολισμού κατά την περίοδο των εορτών.

Οι χρήσεις του είναι πολλές, είτε στην γλάστρα να ομορφαίνει κάποιο σημείο του σπιτιού, στον κήπο, στην κορυφή του χριστουγεννιάτικου δέντρου σαν αστέρι ή ακόμα και να δημιουργήσετε στεφάνια από αυτό, όπου και αν επιλέξετε να το έχετε θα εκπληρώσει τον σκοπό που έχει να ομορφύνει και να δώσει το άρωμα των Χριστουγέννων στον χώρο…


Μαρία Πρίσκα
Αρχιτέκτονας τοπίου-Τεχνολόγος Γεωπόνος

Email: maria81185@hotmail.com

gardenmagazine.gr
Αλεξανδρινό ή Ποϊνσέτια - Το άνθος των Χριστουγέννων Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: