ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΚΕΠΠΥΕΛ Καλαμάτας - Οδηγίες για τη προετοιμασία του πατατόσπορου για φύτευση


Οδηγίες για την προετοιμασία του πατατόσπορου πριν τη φύτευση δίνει με ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ) Καλαμάτας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι πρέπει οι παραγωγοί να γνωρίζουν τα παρακάτω: «Αμέσως μετά την παραλαβή του σπόρου αδειάζονται οι σάκοι και απομακρύνονται οι σάπιοι και προσβεβλημένοι κόνδυλοι, καθώς και εκείνοι που τυχόν έχουν φύτρα πολύ λεπτά (σαν χονδρή κλωστή). Αν υπάρχουν μεγάλα φύτρα κόβονται με κοφτερό μαχαίρι και όχι να "ξεριζώνονται". Στη συνέχεια ο σπόρος τοποθετείται σε τελάρα για προβλάστηση (αν υπάρχει χρονικό περιθώριο) και τεμαχίζεται, 5 ημέρες τουλάχιστον πριν τη φύτευση, για να γίνει επούλωση (φελλοποίηση) των τομών και να αποφεύγονται τα σαπίσματα. Τα τελάρα τοποθετούνται σε αποθήκες και υπόστεγα που έχουν τις κατάλληλες συνθήκες. 

Πριν τη φύτευση, επιδιώκουμε να έχουμε σπόρο με φύτρα κοντά, χονδρά, χρωματισμένα. Το μέγεθος του σπόρου επηρεάζει σημαντικά την παραγωγή και την πρωίμιση. Οσο πιο μεγάλος είναι ο σπόρος, τόσο πιο πρώιμα ωριμάζει η φυτεία και τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κονδύλων που παράγεται ανά φυτό. Γενικά, το μέγεθος του σπόρου δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 30 χιλιοστά, ούτε πολύ μεγάλο, γιατί ανεβαίνει υπερβολικά το κόστος καλλιέργειας. 

Οι μικρότεροι κόνδυλοι φυτεύονται ολόκληροι και οι μεγάλοι τεμαχίζονται κατά το μήκος του μεγάλου άξονά τους. Τα μαχαίρια τεμαχισμού του σπόρου απολυμαίνονται σε φορμόλη 5%, χλωρίνη ή άλλο απολυμαντικό, για αποφυγή μεταδόσεων βακτηρίων και ιών. Το σάπισμα των κονδύλων μπορεί να προληφθεί ικανοποιητικά αν οι κομμένοι κόνδυλοι εμβαπτιστούν σε διάλυμα κατάλληλου μυκητοκτόνου, που τυγχάνει έγκρισης για το σκοπό αυτό. Πολύ μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην υγρασία του εδάφους πριν τη φύτευση (μόνο σε στεγνό έδαφος να γίνεται η φύτευση). 

Τέλος, οι παραγωγοί πρέπει να φυλάξουν (μέχρι τη συγκομιδή) τις ετικέτες πιστοποίησης, γιατί σε περίπτωση ύπαρξης προβλημάτων μόνο έτσι ανιχνεύονται οι υπεύθυνοι (χώρα, ποικιλία, παραγωγός)».

http://www.froutonea.gr/gr/poreia-proionton/alla-proionta/patatosporos-patata-keppyel-kalamatas
ΚΕΠΠΥΕΛ Καλαμάτας - Οδηγίες για τη προετοιμασία του πατατόσπορου για φύτευση Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: