ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η Ελλάδα... ένα απέραντο φρενοκομείο
Του Λουκά Βελιδάκη

Βίαιη επιστροφή στο πρόσφατο παρελθόν, τότε που οι ημέρες κυλούσαν αγωνιωδώς και οι νύχτες ταλανίζονταν από το ερώτημα εάν "θα πέσει η Πομπηία", βιώνει η Ελλάδα. Λίγο πριν το λυκαυγές του 2015, η χώρα ξαναζεί -σαν εικόνα από το μέλλον της- ζοφερές στιγμές των προηγούμενων ετών. Αν η εξέλιξη ήταν προδιαγεγραμμένη δύσκολα μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα. Ενδεχομένως ναι, αν μελετήσουμε με προσοχή όλες τις προηγούμενες κινήσεις των πρωταγωνιστών. Της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, της τρόικας, των εταίρων, ακόμα και των πολιτών, πολλοί εκ των οποίων έχουν βυθιστεί στο σκοτεινό πηγάδι της πόλωσης. Όλων. 

Τα πάντα -λίγο πολύ- είναι γνωστά. Η κυβέρνηση -κυρίως μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών- αποδύθηκε σε ένα σπασμωδικό εγχείρημα πρώιμης εξόδου από το Μνημόνιο, με εκλογική στόχευση και στρατηγική, για να απαντήσει στο πλεόνασμα υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, που σταθερά προηγείται στις δημοσκοπήσεις και ωθεί -δια της προεδρικής εκλογής- τη χώρα σε πρόωρη κάλπη, υποστηρίζοντας ότι θα διαπραγματευτεί σκληρότερα.

Η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στις εντεινόμενες πιέσεις της τρόικας, προχώρησε σε κίνηση τακτικού ελιγμού επισπεύδοντας την προεδρική εκλογή, με τον πολιτικό-δημοσιογραφικό κόσμο... να μετράει αγωνιωδώς "κουκιά" εις αναζήτηση του μαγικού "180". 

Το σκηνικό του χάους

Αποτέλεσμα; Το ζούμε καθημερινά: Τοπολιτικό θερμόμετρο τείνει να σπάσει το "κόκκινο", με την αντιπαράθεση να φουντώνει πνίγοντας στα κύματα των θερμών αλληλοκατηγοριών κάθε απόπειρασυναίνεσης, το Χρηματιστήριο να καταγράφει απώλειες 21,14% (13,7 δισ. ευρώ) σε... τρεις ημέρες, το spread των ομολόγων να καθίσταται απαγορευτικό και τα διεθνή πρωτοσέλιδα να θυμούνται το -εν πολλοίς- λησμονημένο Grexit,επαναφέροντάς το με πάταγο. 

Μέσα σε αυτό το διαρκές χάος, έκανε την (επαν)εμφάνιση του και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έθεσε θέμα... αλλαγής πρωθυπουργού, στο πρότυπο της δικής του περίπτωσης, ενώ προανήγγειλε και την ίδρυση κόμματος αν τελικώς πάμε σε πρόωρες εκλογές.

Την ίδια ώρα, επειδή οι λύκοι στην αναμπουμπούλα χαίρονται, διαχύθηκε και ένα ισχυρό άρωμα της έγκλειστης Χρυσής Αυγής, με τις τυπικές χυδαιότητες του νεοναζιστικού μορφώματος να επιστρέφουν και μία καταγγελία Κασιδιάρη που δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα.

Η ιστορία θα μπορούσε να μοιάζει με... "τρελή" σύνθεση γκραν μαιτρ της Αναγέννησης, αλλά στη χώρα που κάποτε "μετεβλήθη σε ένα απέραντο φρενοκομείο" (για να μνημονεύσουμε έναν άλλοτε πρόεδρο της Δημοκρατίας) και τηρεί τον "τίτλο" με διαχρονικό πείσμα, όλα είναι πιθανά. 

Μετά από σχεδόν πέντε χρόνια Μνημονίου, μία ανάσα πριν από την έξοδο και με σκληρές θυσίες από τους πολίτες, η Ελλάδα χορεύει αλαφιασμένη συρτάκι στο χείλος του γκρεμού, εγείροντας θέματα ενδεχόμενης ακυβερνησίας και πιθανής εξόδου από το ευρώ. 

Η Ελλάδα -ξανά!- παράγει περισσότερες ειδήσεις από όσες μπορεί να καταναλώσει η ίδια: το πολιτικό και μιντιακό σύστημα, και κυρίως οι πολίτες της.

Τα μηνύματα δε που εξάγονται είναι δυσανάγνωστα, επιτείνοντας την προϊούσα δυσανεξία αρκετών εταίρων για τη στάση της χώρας μας. Κοινώς, και δεν το κρύβουν, πολλοί θεωρούν ότι η Ελλάδα τους έχει κουράσει και βλέπουν πιο θετικά την αποχώρηση της από το ευρώ. 

Η γερμανική Welt δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύγλωττη, καλώντας την ευρωζώνη να... επενδύσει στην έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. 

Η πιθανή λύση

Κάπου εδώ είμαστε. Προσώρας χαμένοι στονεσωτερικό κυκλώνα της πόλωσης και στονεξωτερικό κυματισμό των πιέσεων και των απειλών. 

Ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός, ηκλεψύδρα των λύσεων αδειάζει και η χώρα -όντως!- κινδυνεύει να εισέλθει σεαχαρτογράφητα ύδατα.

Εν μέσω χάους, ακούγονται σκέψεις γιασυναινετική λύση έστω τη δωδεκάτη ώρα. 

Στο παρασκήνιο συζητείται η πιθανότητα ευρείας συναίνεσης στο πρόσωπο του ΠτΔ στην τρίτη ψηφοφορία, σε ένα πακέτο συμφωνίας για τηδιεξαγωγή εκλογών στα μέσα ή στα τέλη του 2015, με ποικίλες ακόμα παραμέτρους που φτάνουν έως και στο σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με ή χωρίς αλλαγή στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Μολονότι το σενάριο αυτό μοιάζει απίθανο στην παρούσα φάση, ελέω ακραίας πόλωσης, ίσως να αποτελέσει το ιδανικό σωσίβιο της τελευταίας στιγμής για όλους. 

Ίσως πάλι επιβεβαιωθεί η ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου. 

Και τότε... γαία πυρί μιχθήτω.

nooz
Η Ελλάδα... ένα απέραντο φρενοκομείο Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: