ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Το Αρκουδοπούρναρο ή Γκι των Χριστουγέννων (Ilex aquifolium)


Eπιστημονική Oνομασία: Ilex aquifolium
Φύλλο: αγκαθωτό, Φυτό: διοικό, αειθαλές, θάμνος ή δέντρο, Άνθος: λευκό, Καρπός: σφαιρικός,κόκκινος,

Περιγραφή: Αειθαλής θάμνος ή μικρό δέντρο που ακλάδευτος μπορεί να φθάσει σε ύψος τα δεκαπέντε μέτρα και σε περίμετρο έως και οκτώ μέτρα. Ζει σε ευρύ φάσμα τύπων εδάφους - από αλκαλικά, σε φτωχά και όξινα, αλλά κατά προτίμηση ξηρά, καλά στραγγιζόμενα και φωτεινά. Μπορεί όμως να ζει άνετα σε ημισκιερά ή σκιερά. Αυξάνονται καλύτερα υπό το φως σε έδαφος γόνιμο με χούμο, με pH 6,0. 

 Είναι δίοικο, που σημαίνει ότι έχει χωριστά αρσενικά και θηλυκά φυτά. Τα λευκά άνθη εμφανίζονται νωρίς τον Μάρτιο και επικονιαστές είναι έντομα. Οι σφαιρικοί καρποί διαμέτρου κάτω από ένα εκατοστό και συνήθως κόκκινοι και περιστασιακά κίτρινοι αναπτύσσονται τον Δεκέμβρη στα θηλυκά φυτά.

Συχνά πολλοί –οι περισσσότεροι- κάνουν το λάθος να το ονομάζουν Γκι (το Γκι είναι παρασιτικό φυτό κυρίως σε έλατα) με ωοειδή φύλλα και λευκούς σφαιρικούς καρπούς.

Χρήσεις: Έχει πολλές χρήσεις μέσα στους αιώνες, από τα καλύτερα κάρβουνα, στην χαρακτική και στη λάξευση. Οι ρώγες είναι δηλητηριώδεις και έχουν χρησιμοποιηθεί ως εμετικό.

Στην κηποτεχνία είναι πολύ χρήσιμο κύρια στις ψυχρότερες περιοχές αφού έχει πολύ ωραία στιλπνά σκουροπράσινα φύλλα, αγκαθωτά και πυκνά ώστε να προστατεύουν οπτικά και πρακτικά. Έχει ένα ελεύθερο πυραμοειδές σχήμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φράχτες και μόνο του σε περίοπτες θέσεις

Σε πολλά μέρη της Ευρώπης είναι κακοτυχία να κόψεις ένα τέτοιο φυτό ιδιαίτερα αιωνόβια δέντρα και θεωρείται ένα σημάδι της αιώνιας ζωής. Πιστεύουν ότι έχει υπερφυσικές δυνάμεις, και είναι χρήσιμα ορόσημα για τον τοπικό πληθυσμό, στενά συνδεδεμένο με τα Χριστούγεννα.

Ιδανικό για Χριστουγεννιάτικη, εορταστική διακόσμηση, με φωτεινά, κόκκιναφρούτα του δάσους του σε αντίθεση με τα σκούρα πράσινα, γυαλιστερά φύλλα. Συδυάζεται με το Ρούσκο ή Λαγομηλιά που έχει παρόμοια εμφάνιση.

Βιότοπος: 
βουνό

Μήνας συλλογής: 
Δεκέμβριος

Μήνες άνθισης: 
Μάρτιος, Απρίλιος

Πηγές:
Αναστάσιος Άλκιμος Δέντρα & Θάμνοι
http://geoponos-bet-paok.blogspot.gr/2014/12/blog-post_743.html
Το Αρκουδοπούρναρο ή Γκι των Χριστουγέννων (Ilex aquifolium) Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: