ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

8.000 στρέμματα Ελαιοδένδρων έχουν προσβληθεί από τον Xylella fastidiosa στην Ιταλία...


To βακτήριo που καταστρέφει αρχαίους ελαιώνες στην περιοχή της Απουλίας της νότιας Ιταλίας είναι πολύ πιθανό να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, αναφέρει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).

Η Xylella Fastidiosa εμφανίστηκε αρχικά στις φλαμουριές, όσον αφορά στην Ευρώπη, μέχρι τώρα έχει βλάψει σημαντικά τα ελαιόδεντρα της νότιας Ιταλίας και είναι πλέον πολύ πιθανό να εξαπλωθεί, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο τις ελιές και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Xylella είναι ένα εξωτικό παθογόνο βακτήριο που ξεκίνησε στην Αμερική και στη Μέση Ανατολή, η οποία πιστεύεται ότι μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από μολυσμένα έντομα, είτε μέσω φυτικών αγαθών και πρώτων υλών, είτε ως λαθρεπιβάτες .

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Enrico Brivio, αναφέρει στην εφημερίδα της Guardian ότι: «Υπάρχει σοβαρή ανησυχία ότι αυτή η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί από την περιοχή της Απουλίας, καθώς έχει αναπτυχθεί πολύ τους τελευταίους μήνες. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση και θα αποφασιστεί αν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα σε συνεδρίαση της Επιτροπής στις 19-20 Ιανουαρίου.»

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Επιτροπή διέθεσε 7,5 εκατ. € για την καταπολέμηση διαφόρων παρασίτων, συμπεριλαμβανομένης της Xylella. Τα 751.000 € δόθηκαν στην Ιταλία, με την ιταλική κυβέρνηση να παρέχει το ίδιο ποσό. Η Ε.Ε. θα εξετάσει το ενδεχόμενο νέας χρηματοδότησης για την καταπολέμηση των βακτηρίων κατά τη συνεδρίαση του Ιανουαρίου.

Έκτακτα μέτρα έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή για την απομόνωση αλλά και για την αποφυγή της εξάπλωσης της Xylella.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το βακτήριο έχει ήδη περάσει στην Ολλανδία μέσω καφεόδεντρων, προερχόμενα από χώρες της Νότιας Αμερικής, για καλλωπιστικούς σκοπούς.

Με στοιχεία από The guardian & OlimercaΑπό την Ιστοσελίδα olivenews.gr

Για περισσότερες πληροφορίες για το βακτήριο, τους τρόπους μετάδοσης και την προέλευση του διαβάστε:

http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/131126.htm
http://www.eppo.int/QUARANTINE/special_topics/Xylella_fastidiosa/Xylella_fastidiosa.htm

http://www.e-geoponoi.gr/2010-01-24-08-56-43/10573--8000-xylella-fastidiosa.html
8.000 στρέμματα Ελαιοδένδρων έχουν προσβληθεί από τον Xylella fastidiosa στην Ιταλία... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: