ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Τα «18» βήματα για τους Νέους Αγρότες…


Της Άννας Στεργίου (annastergiou11@gmail.com)

Έχω ένα μικρό χωράφι; Πως μπορώ να το αξιοποιήσω; Με τους Έλληνες ανέργους να έχουν περάσει το 1 εκατομμύριο, το ερώτημα αυτό ακούγεται συχνά ακόμη κι από χείλη ανθρώπων, που μέχρι πρότινος δεν είχαν διανοηθεί καν ν’ ασχοληθούν με την αγροτική ζωή. Η ελληνική Γεωργία σήμερα θυμίζει ελάχιστα τη Γεωργία των παππούδων μας, ακόμη και στις περιπτώσεις που πρόκειται για την καλλιέργεια/εκτροφή αγροτικών ζώων. 

Η ελληνική Γεωργία έχει μέλλον, αν και πολλοί θα σπεύσουν να σας απογοητεύσουν. Αλλά μην κάνετε μεγαλεπήβολα σχέδια γιατί θα τα βρείτε μπροστά σας. Για κάποιον που δεν έχει ιδέα από Γεωργία και οικογενειακή παράδοση το μικρό χωράφι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συμπληρωματικό εισόδημα, ώσπου να δείτε αν όντως κάνετε γι΄ αυτό το επάγγελμα. 
Και κυρίως μη βασιστείτε στην επιδότηση, που είναι η μεγαλύτερη παγίδα. Βγάλτε καλό προϊόν, οι επιδοτήσεις έρχονται και παρέρχονται κι η αγορά είναι εκείνη που έχει σημασία. Για όσους δεν θέλουν να κάνουν σπουδές σε επίπεδο Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, υπάρχουν σεμινάρια και προγράμματα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη, το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών στο κτήμα Ιφιγένειας Συγγρού στην Κηφισίας. Μην κάνετε μεγαλεπήβολα σχέδια αλλά το τρόφιμο έχει μέλλον αρκεί να προσέξετε τα παρακάτω:

1. ΚΛΗΡΟΣ: Ο μικρός και κατακερματισμένος κλήρος αποτελεί βασικό πρόβλημα για την ελληνική Γεωργία, που καθιστά τους παραγωγούς πιο ευάλωτους στην αγορά. Στα συν της ελληνικής γεωργίας, όμως είναι η μεγάλη ηλιοφάνεια, πολλούς μήνες του χρόνου. Ένα μικρό χωράφι, αν δεν ενοικιαστεί σε παραγωγό, είναι καλύτερο για την παραγωγή προϊόντων για αυτοκατανάλωση (π.χ. παραγωγή κηπευτικών) ή για συμπληρωματικό εισόδημα δηλαδή παραγωγή αγαθών για την αγορά. Ο κλήρος στην Ελλάδα είναι μικρού ή μεσαίου μεγέθους, κατά μέσον όρο 47-49 στρέμματα και υπολείπεται αισθητά σε σχέση με των υπολοίπων Ευρωπαίων, που είναι κατά μέσον όρο 126-200 στρέμματα. Συν τοις άλλοις οι εκτάσεις είναι ορεινές ή ημιορεινές, δύσβατες και τα μεταφορικά κόστη είναι μεγάλα, ενώ δεν υπάρχει οικονομία κλίμακας. Ο παραγωγός μπορεί να είναι πιο ανταγωνιστικός πάντα και να έχει καλύτερο εισόδημα, όταν τα προϊόντα του κυκλοφορούν συσκευασμένα κι έχουν εξασφαλισμένη τη διάθεσή τους. Όταν μιλάμε για (πολύ) μικρό χωράφι εννοούμε γη, κάτω των 10 στρεμμάτων. Πάντα βέβαια ας γνωρίζει κάποιος ότι κάθε χωράφι, είναι ζωντανό πράγμα, δηλαδή έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, που εξαρτώνται από το κλίμα, το χώμα, τη γεωγραφική θέση αν είναι ορεινό ή πεδινό, νησιωτική περιοχή κ.ά. Υπήρξε το πρόγραμμα για την ένταξη σχολαζουσών γαιών υπέρ αγροτών αλλά έχει ατονίσει.

2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: Οι νέοι κάτω των 40 ετών έχουν δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα Νέων Γεωργών. Οι νησιωτικές περιοχές κάτω των 100.000 κατοίκων, έχουν πάντα καλύτερη επιδότηση ή βαθμολογία για συγχρηματοδοτούμενα κοινοτικά προγράμματα κι ακολουθούν οι ορεινές, μειονεκτικές περιοχές. Στην Ευρώπη επειδή επικρατεί η τάση για Πράσινη Γεωργία με λιγότερα χημικά και λιπάσματα με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (2014- 2020) εξακολουθεί να επιδοτείται η βιολογική γεωργία – κτηνοτροφία ως 100%. Για τους επαγγελματίες αγρότες υπάρχουν πάντα τα μικρά και μεγάλα σχέδια βελτίωσης (μικρά/μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα επενδυτικά σχέδια) ή ένταξη σε προγράμματα μεταποίησης μέσω ΕΣΠΑ. Προτιμήστε ένταξη για προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης – πλέον Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, σε σχέση με του Υπουργείου Οικονομικών, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Η γραφειοκρατία των Βρυξελλών αλλά και ελληνικές παθογένειες έχουν δείξει στην πράξη ότι η ένταξη σε προγράμματα σχεδόν πάντα καθυστερεί, για το δε ΕΣΠΑ, τα θέματα απορροφητικότητας και των χρονοβόρων διαδικασιών, μπορούν να συνοψιστούν στη φράση «Ζήσε Μάη μου», παρ΄ όλο που είχαμε σαφώς καλύτερη απορρόφηση κονδυλίων, τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το παρελθόν.

3. ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μην καταχρεωθείτε στις τράπεζες, διότι υπάρχει εξοπλισμός που επιδοτείται, εφόσον κάποιος είναι επαγγελματίας αγρότης (δηλώνει τουλάχιστον 30% αγροτικό εισόδημα κι έχει βγάλει τουλάχιστον μια φορά παραγωγή) δηλαδή αγοράστε τα απαραίτητα και σιγά – σιγά επεκτείνετε την αγροτική σας επιχείρηση. Αλλά αν περιμένετε τα λεφτά του ΕΣΠΑ ή τα λεφτά του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, κινδυνεύετε να χρωστάτε παντού…Προχωράτε σιγά – σιγά και με σχέδιο πρώτα για τ΄ απαραίτητα. Μη φορτωθείτε όλον τον εξοπλισμό λες και γίνατε αμέσως βιομήχανοι, εκτός αν καταθέσετε τα χαρτιά για το πρόγραμμα. Το θέμα της αγροτικής πίστης ξανασυζητείται από την κυβέρνηση.

4.ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΕΔΑΦΟΥΣ: Εφ΄ όσον κάποιος θέλει να σπείρει οτιδήποτε – αν δεν θέλει λ.χ. να το νοικιάσει ή να το χρησιμοποιήσει για βοσκή ζώων – χρειάζεται να κάνει μια εδαφολογική μελέτη στο χωράφι του, για να διαπιστώσει την καταλληλότητα του χώματος για οποιαδήποτε καλλιέργεια. Ρωτήστε γεωπόνους μελετητές, δομές νυν Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», συνεταιρισμούς της περιοχής σας, κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), ώστε να σας εξηγήσουν τι συμβαίνει…ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Η νέα κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα μειώσει τη φορολογία για τους μικρομεσαίους αγρότες. Μένει να δούμε αν θα το δεχτούν κι οι εταίροι.

5. ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Μην ξεκινήσετε αν δεν έχετε μελέτη για το τι σας περιμένει. Όποιος έχει πει ότι οι αγρότες δεν πληρώνουν είναι έξω από την αγορά.

6. ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ-ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Για ορισμένα προϊόντα, υπάρχει ποσόστωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή η παραγωγή ενός προϊόντος πρέπει να είναι ως ενός ορίου και δεν επιτρέπεται να ξεπεράσει το πλαφόν ή υπάρχουν περιορισμοί. Για παράδειγμα υπάρχει πλαφόν παραγωγής γάλακτος ή ζάχαρης στην Ελλάδα, που αν το περάσουμε η χώρα μας πληρώνει πρόστιμα, το οποίο σταματά το 2017, παρ΄ ότι διευρύνεται η συζήτηση για να ξαναυπάρξει πλαφόν. Παλαιότερα ξεπερνούσαμε την ποσόστωση στη ζάχαρη τώρα οποιοσδήποτε μπορεί να καλλιεργήσει ζαχαρότευτλα ή να παραγάγει αγελαδινό γάλα, αφού ως χώρα υπολειπόμαστε κατά πολύ της ποσόστωσης. Η κοινοτική πολιτική είναι αρνητική ως προς την παραγωγή καπνού, στο πλαίσιο νόμων για την Υγεία. Παρ΄ όλα αυτά η χώρα μας βγάζει την καλύτερη ποικιλία καπνού, τα λεγόμενα καπνά ανατολικού τύπου, στη Βόρεια Ελλάδα. Όποιος ξεκινήσει να καλλιεργεί καλό θα είναι να έχει κατά νου ότι οι εταιρίες θέλουν τέτοιου είδους καπνά κι υπάρχει και πρόγραμμα από την Τράπεζα Πειραιώς αλλά η πολιτική της ΕΕ είναι εχθρική απέναντι στον καπνό.

7. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΠΡΩΙΝΟ: Αν συνδέεται το συγκεκριμένο προϊόν με το ελληνικό ξενοδοχειακό πρωινό. Υπάρχουν ήδη 21 Ελληνικά Πρωϊνά, ανάλογα με την περιοχή! Δείτε αν θέλουν τέτοιο προϊόν, όπως το δικό σας και σε ποια περίοδο το βγάζετε. Τα ξενοδοχεία κάνουν κι αυτά τους υπολογισμούς τους και υπάρχουν ήδη 420 στην ελληνική αγορά που έχουν οργανώσει το ελληνικό πρωινό. Πληροφορίες στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, υπεύθυνος για το ΔΣ Γιώργος Πίττας. 

8. ΠΟΠ-ΠΓΕ Αν το προϊόν είναι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) διότι έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, λόγω κοινοτικού κανονισμού (π.χ. ενώ κτηνοτρόφοι σε ορισμένα σημεία της Κρήτης παρασκευάζουν φέτα, αυτή δεν μπορεί να πωληθεί ως φέτα γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται η μεγαλόνησος ως περιοχή στον σχετικό κοινοτικό κανονισμό). Είναι μύθος ότι βγάζοντας ένα προϊόν ΠΟΠ θα έχετε και καλή τιμή. Μπορείτε να έχετε καλή τιμή μπορεί και όχι. Υπάρχουν ΠΟΠ που πάνε καλά στην αγορά κι άλλα που πάνε…άκλαυτα, ανάλογα με τη δυναμική τους, τα προβλήματα ελληνοποιήσεων κ.ά.

9. ΤΙΜΗ: Αν η τιμή ενός προϊόντος καθορίζεται από το χρηματιστήριο, γιατί τότε ο παραγωγός είναι πάλι πιο ευάλωτος στις διακυμάνσεις τιμών της αγοράς (π.χ. σιτηρά).

10. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: Κοιτάζετε αν στην περιοχή σας υπάρχει βιοτεχνία ή βιομηχανία για την απορρόφηση του προϊόντος με τι προδιαγραφές και σε τι τιμές το παίρνουν και κάθε πότε πληρώνουν. Δεν μπορείτε να δώσετε λ.χ. σε βιομηχανία που παίρνει βιολογικό γάλα κι εσείς να ψεκάζετε…Γενικά, η τάση στην αγορά είναι υπέρ των προϊόντων που είναι με λιγότερα φυτοφάρμακα (ορθή γεωργική πρακτική, βιολογικά). Δείτε τις δυνατότητες που ανοίγονται για άδεια λαϊκής αγοράς κ.ά. και για συνεργασία με καταστήματα βιολογικών προϊόντων, το Γιολένη κ.ά. Τα σούπερ μάρκετ θέλουν ποσότητες και χαμηλή τιμή κι αποπληρώνουν συνήθως πολλούς μήνες μετά. Οι μεγάλες αλυσίδες δεν βάζουν συνήθως κάποιον άλλον εύκολα στο ράφι τους και συνήθως του ζητούν και χαράτσι, για την καλή θέση.

11. ΕΞΑΓΩΓΕΣ: Για τους πιο προχωρημένους επαγγελματίες αγρότες ή ιδιώτες, αν ενδιαφέρεται κάποιος για παραγωγή ενός προϊόντος το οποίο προορίζεται για εξαγωγές σε τρίτες χώρες, τότε πρέπει να έχει υπόψη αν υπάρχουν σχετικές διακρατικές συμφωνίες για το συγκεκριμένο προϊόν και με τι είδους κανόνες πιστοποίησης. Έχουν μείνει πολλοί περιμένοντας έξω από τα σύνορα μιας χώρας, αν δεν έχουν διασφαλίσει ότι όλα αυτά συμβαίνουν. Από τη νέα κυβέρνηση ανακοινώθηκε ότι ενεργοποιείται ξανά ο θεσμός του εμπορικού ακόλουθου, που είναι σημαντική για την προώθηση ελληνικών προϊόντων και μένει όμως να υλοποιηθεί και στην πράξη. Είναι μύθος ότι μπορούν να πάνε όλοι σ΄ εξαγωγές γιατί πολλές φορές έχουν έρθει ξένοι στην Ελλάδα για ν΄ αγοράσουν προϊόντα και δεν βρίσκουν ούτε ποσότητες ούτε στρατηγικές συνεργασίες και φεύγουν άπρακτοι. Οι εξαγωγές θέλουν κοινή συσκευασία, μεγάλη ποσότητα, ανταγωνιστική τιμή και πιστοποιήσεις. Οι Έλληνες εξαγωγείς αποπληρώνονται συνήθως μετά τους τρεις μήνες, για το προϊόν. Μεγάλες εταιρίες χρειάζονται γύρω στα 5 χρόνια να εδραιωθούν στις ξένες αγορές, ενώ υπάρχουν και διάφοροι απατεώνες που θα σας παραμυθιάσουν.

12. ΚΛΑΔΟΣ: Ενημερώνεστε για όλες τις νέες εξελίξεις πάνω στον κλάδο μέσα από τις εκθέσεις αλλά και για το ανταγωνιστικό περιβάλλον. Δείτε αν το προϊόν σας θα βγαίνει φτηνό ή ακριβό στην αγορά. Έχει τύχει συχνά εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα να μην τ΄ αγοράζει κανείς γιατί έρχονται πιο φθηνά από το εξωτερικό.

13. ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ: Προσπαθήστε να ενταχθείτε σε Ομάδα Παραγωγών, αν υπάρχει στην περιοχή σας, αν όχι να σχηματίσετε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί με συγκεκριμένα μέτρα τις Ο.Π.

14. ΜΟΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ: Η Ε.Ε. είναι κατά της μονοκαλλιέργειας με συγκεκριμένα μέτρα που πάρθηκαν στην τωρινή ΚΑΠ, η οποία θα έχει ισχύ ως το 2020. Ανεξάρτητα απ΄αυτό η μονοκαλλιέργεια καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο τον παραγωγό στην αγορά, γιατί σε περίπτωση διακύμανσης τιμών, ασθενειών κ.ά. μπορεί να καταστραφεί μέσα σε μια χρονιά δουλειά χρόνων.

15. ΠΡΟΛΗΨΗ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Πολλοί παραγωγοί επενδύουν εκατομμύρια για ένα προϊόν αλλά δεν δίνουν σημασία στις καιρικές συνθήκες, τις κατασπαράξεις ζώων κ.ά. Αν είναι να ξοδέψετε τα λεφτά λ.χ. κι είσθε στη Βόρεια Ελλάδα σε δενδροκαλλιέργειες, βάλτε κάτι παραπάνω – υπάρχουν σχετικά επιδοτούμενα προγράμματα από τον ΕΛΓΑ – για αντιχαλαζικά δίχτυα, ηλεκτρικά δίχτυα κ.ά

16. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Υπάρχει ένα κόστος πιστοποιήσεων, το οποίο πρέπει να ρωτήσετε για το προϊόν, που είναι να βγάλετε. Αλλά μην αγοράζετε φυτά ή σπόρια που δεν είναι πιστοποιημένα. Μπορεί να είναι καλά κι εξαιρετικά αλλά μπορεί να το βρείτε και μπροστά σας και να χαλάσει το χωράφι σας.

17. ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ: Τα προϊόντα γενικά των παραγωγών παίρνουν καλύτερη τιμή ως μεταποιημένα. Καλύτερα να έχετε μια μικρή μονάδα μεταποίησης εφ΄ όσον έχετε εξασφαλίσει τη δυνατότητα διάθεσης παρά να μείνετε απλά στο προϊόν σας.

18. ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ: Το καλύτερο προϊόν να βγάλετε, αν δεν το διαφημίσετε, θα μείνετε στην εκκίνηση. Φροντίστε για τη συσκευασία του, φροντίστε για τη δυνατότητα τροφοδοσίας κι έχετε υπομονή τουλάχιστον ένα εξάμηνο.

http://agrocosmos.com/
Τα «18» βήματα για τους Νέους Αγρότες… Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: