Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Χωρίς νομική υπόσταση & με προβλήματα λειτουργούν οι έξι αγροτικές σχολές του ΕΛΓΟ ΔήμητραΣπουδές γεωργικής εκπαίδευσης προσφέρει ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛ.Γ.Ο.) «Δήμητρα», σε απόφοιτους της Α΄ Λυκείου, με τις έξι Επαγγελματικές Γεωργικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.), που εποπτεύονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως δηλώνουν στον ΑγροΤύπο διευθυντές των σχολών, το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η έλλειψη θεσμικού πλαισίου. Δεν έχει ακόμη ψηφιστεί το σχέδιο νόμου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας συνένωσης των τεσσάρων οργανισμών κάτω από την «ομπρέλα» του ΕΛΓΟ «Δήμητρα». 

Επίσης με το νόμο 4186 (ΦΕΚ 193 Α/17.9.2013) καταργήθηκαν τα ΕΠΑ.Σ. Με τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή το καλοκαίρι του 2014 (στο νομοσχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες), δόθηκε παράταση στη λειτουργία τους μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. Αν δεν υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση, μέχρι τέλος Αύγουστου, υπάρχει περίπτωση να μπει «λουκέτο» στις σχολές.

Σήμερα λειτουργούν συνολικά έξι ΕΠΑ.Σ. στα Ιωάννινα, Λάρισα, Καλαμπάκα, Κρήτη, Νεμέα και Μαρούσι. 
  1. Η ΕΠΑ.Σ. Ιωαννίνων έχει την γαλακτοκομική σχολή. 
  2. Η Αβερώφειος ΕΠΑ.Σ. Λάρισας διαθέτει δύο ειδικότητες το τμήμα αγροτικών μηχανημάτων και το τμήμα ζωοτεχνίας. 
  3. Η ΕΠΑ.Σ. Καλαμπάκας την ειδικότητα ξυλογλυπτικής και διακοσμητικής. 
  4. Η ΕΠΑ.Σ. Κρήτης την ειδικότητα «Θερμοκηπιακών Κατασκευών και Καλλιεργειών». 
  5. Η Γεωργική ΕΠΑ.Σ. Νεμέας την ειδικότητα Αμπελουργίας και Οινοτεχνίας 
  6. Η ΕΠΑ.Σ. Συγγρού την ειδικότητα φυτοτεχνικών επιχειρήσεων - αρχιτεκτονικής τοπίου. 
Η φοίτηση είναι διετής και παρέχεται δωρεάν σίτιση και στέγαση στους σπουδαστές. Οι αιτήσεις για εγγραφή των μαθητών υποβάλλονται στις έδρες των ΕΠΑ.Σ. από 1 έως 30 Ιουνίου και από 1 έως 14 Σεπτεμβρίου. Στις ΕΠΑ.Σ. εγγράφονται μαθητές που προάγονται στη Β΄ τάξη των Γενικών ή Επαγγελματικών Λυκείων, T.Ε.Λ., Ενιαίων Λυκείων, ΛΕΝ, ΕΠΛ ημερησίων και εσπερινών, καθώς επίσης και κάτοχοι πτυχίου ΤΕΛ, ΤΕΣ, ΕΠΑ.Σ, ΤΕΕ (Α΄ ή Β΄ κύκλου). Οι απόφοιτοι παίρνουν πτυχίο επιπέδου 3, το οποίο τους παρέχει τη δυνατότητα να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και να εγγράφονται στα δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάτζαρης, διευθυντής της Γαλακτοκομικής ΕΠΑ.Σ. Ιωαννίνων, «η σχολή διαθέτει το τμήμα γαλακτοκομίας, στο οποίο φοιτάνε συνολικά 120 μαθητές, 60 στο πρώτο έτος και 60 στο δεύτερο. Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι δεν διαθέτει η σχολή νομικό πλαίσιο λειτουργίας για την ερχόμενη χρονιά».

Ο διευθυντής στην Αβερώφειο ΕΠΑ.Σ. Λάρισας κ. Μπάζας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στη σχολή σπουδάζουν συνολικά 115 μαθητές και στις δύο τάξεις από όλη τη χώρα και διαθέτει οικοτροφείο (για 50 άτομα). Πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, υπαλλήλων και εκπαιδευτικών. Όσοι υπάλληλοι υπάρχουν είναι αποσπασμένοι. Αν και έχουμε ειδικότητα ζωοτεχνίας δεν έχουμε σταυλίτες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το καλοκαίρι να μην υπάρχει κάποιος να φροντίζει τα ζώα και αναγκαστικά τα φροντίζουν οι οικότροφοι. Εκπαιδευτές είναι ωρομίσθιοι καθηγητές αλλά αυτή η λύση δεν είναι και η ενδεδειγμένη. Μάλιστα φέτος παρουσιάζεται το εξής παράλογο, οι συμβάσεις τους να λήγουν τέλη Απριλίου, ενώ η σχολική χρονιά λήγει στα τέλη Ιουνίου. Η σχολή διαθέτει έκταση 40 στρεμμάτων, με 42 κτίρια, που έχουν ανακηρυχθεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Από αυτά ανακαινισμένα είναι μόνο τα 5 και τα υπόλοιπα είναι ετοιμόρροπα. Ζητάμε να υπάρξει κάποια αναβάθμιση αυτών των κτιρίων. Όσον αφορά το νομικό καθεστώς λειτουργίας, αν δεν ψηφιστεί κάποια τροπολογία, μέχρι τέλος Αυγούστου, θα αναγκαστούμε να κλείσουμε τη σχολή και να διώξουμε τους μαθητές του δεύτερου έτους».

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
agrotypos.gr
Χωρίς νομική υπόσταση & με προβλήματα λειτουργούν οι έξι αγροτικές σχολές του ΕΛΓΟ Δήμητρα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: