Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η γεωργική παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τα ποσοστά φυτικής & ζωικής παραγωγής


του Σπήλιου Καταφυγιώτη, Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας, Αγρομετεωρολογίας MSc-Γενικός Διευθυντής στην Ελληνική Γεωργία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat (Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ):
Στην Ελλάδα ο τομέας της φυτικής παραγωγής συμμετέχει με ποσοστό 69% επί του συνόλου της γεωργικής αξίας παραγωγής ενώ ο τομέας της ζωικής παραγωγής συμμετέχει με μικρό ποσοστό 27%.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει σχετική ισοροπία. Τα προϊόντα της φυτικής παραγωγής κατέχουν ποσοστό (52%) και τα ζωικά προϊόντα αντιπροσώπευαν το 43% της συνολικής γεωργικής αξίας παραγωγής.

Ο χάρτης της γεωργικής παραγωγής (ζωική, φυτική, μικτή) της Ε.Ε το έτος 2014



Στην Ελλάδα στο τομέα της φυτικής παραγωγής τα σιτηρά καταλαμβάνουν ποσοστό 8% της αξίας παραγωγής, ενώ τα οπωροκηπευτικά φτάνουν το 39% της αξίας παραγωγής. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα αντίστοιχα ποσοστά είναι: σιτηρά με 13%, ενώ τα οπωροκηπευτικά με ποσοστό 21% της αξίας παραγωγής.

Εκτός από τη χώρα μας, τα προϊόντα φυτικής παραγωγής καταλαμβάνουν μεγάλο ποσοστό της συνολικής γεωργικής αξίας παραγωγής στην Ρουμανία (73%) και στη Βουλγαρία (65%).

Αντίθετα ο τομέας της ζωικής παραγωγής είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην Ιρλανδία (70%), στη Δανία (63%) και στη Φινλανδία (60%).

Ισορροπία μεταξύ φυτικής και ζωικής παραγωγής

Οι χώρες στις οποίες είναι εξίσου σημαντικοί οι τομείς της φυτικής και ζωικής παραγωγής είναι:
  • Γερμανία (47% φυτική, 49% ζωική),
  • Σλοβενία (50% και 48%),
  • Σουηδία (46% και 48%),
  • Λετονία ( 50% και 47%),
  • Κύπρος (52% και 48%),
  • Πολωνία (47% και 51%),
  • Λουξεμβούργο (47% και 52%) και
  • Ολλανδία (48% και 42%).
Ποσοστό συμμετοχής των γεωργικών προϊόντων στο σύνολο της γεωργικής παραγωγής
Η Γαλλία και η Γερμανία παράγουν σχεδόν το 40% των σιτηρών στην ΕΕ, με τη Γαλλία να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός με παραγωγή 67,3 εκατ. τόνους (22% συνολικής παραγωγής ΕΕ). Ακολουθούν:
  • Γερμανία: 47,8 εκατ. τόνους – ποσοστό 16%
  • Πολωνία: 28,5 εκατ. τόνους – ποσοστό 9%
  • Ισπανία: 25,4 εκατ. τόνοι – ποσοστό 8%
  • Ρουμανία: 20,9 εκατ. τόνοι – ποσοστό 7%
  • Ηνωμένο Βασίλειο: 20,0 εκατ. τόνοι – ποσοστό 7%
Πρωτιές και ποσοστά παραγωγής για άλλα γεωργικά προϊόντα φυτικής παραγωγής

Με παραγωγή 5,2 εκατ. τόνων το 2013, η Ιταλία αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο (35%) τηςπαραγωγής της τομάτας στην ΕΕ (14,9 εκατ. τόνοι). Ακολουθούν:
  • Ισπανία (3,8 εκατ. τόνοι – 25%),
  • Πορτογαλία (1,2 εκατ. τόνοι – 8%)
  • Ελλάδα (1,0 εκατ. τόνοι – 7%).
Σχεδόν το ήμισυ της παραγωγής κρεμμυδιών της ΕΕ (5,7 εκατ. τόνοι) καταγράφτηκε στην Ολλανδία (1,3 εκατ. τόνοι ή 23%) και στην Ισπανία (1,2 εκατ. τόνοι ή 21%).

Η παραγωγή μήλων στην ΕΕ ανήλθε σε 12,0 εκατ. τόνους το 2013, εκ των οποίων το 26% (3,1 εκατ. τόνοι) παρήχθησαν στην Πολωνία, το 18% στην Ιταλία (2,2 εκατ. τόνοι ) και 17% στη Γαλλία (2,1 εκατ. τόνοι).

Προϊόντα ζωικής παραγωγής

Η Γερμανία ήταν το 2013 ο μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση με παραγωγή 5,5 εκατ. τόνων, που αντιστοιχεί στο 25% του συνόλου της ΕΕ και ακολουθεί η Ισπανία (3,4 εκατ. τόνοι ή 16%).

Η Γαλλία ήταν ο κύριος παραγωγός κρέατος βοοειδών (1,4 εκατ. τόνοι, 19% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ) και κρέατος πουλερικών το 2013.

Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Πολωνία παράγουν το 40% της συνολικής παραγωγής κρέατος πουλερικών της ΕΕ.

Τέλος, για το αγελαδινό γάλα, η Γερμανία (31,3 εκατ. τόνοι, 20% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ) και η Γαλλία (24,4 εκατ. τόνοι, 16% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ) ήταν με διαφορά οι δύο κύριοι παραγωγοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013.

Παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων φυτικής παραγωγής (σε 1.000 τόνους)

Παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων ζωικής παραγωγής (σε 1.000 τόνους)
http://www.ellinikigeorgia.gr/georgiki-paragogi-ee-pososta-futikis-zoikis-paragogis/
Η γεωργική παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τα ποσοστά φυτικής & ζωικής παραγωγής Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: